Szynka litewska.pdf
(
183 KB
)
Pobierz
348159866 UNPDF
SzynkilitewkieąbardzotrwałeMogąbydprzechowywanenawetdorokuczau
Przygotowujemyjezcałychzynekzkocią
Na1kilogramzynkiprzygotowujemynatępującamiezankę
150golikuchennejprażonej
2. 2 g saletry
3. 1,5 g ziela angielskiego
4. 0,2 g kolendry
51ząbekczosnku lub 30g cebuli
Przyprawy(opróczkolendry)mielimyimiezamyzkolendraolaialetraPołowatakprzygotowanej
miezankipeklującejnacieramyjezczeciepłezynkidodającczoneklubcebuleNatępnieczekamy,
ażzynkiotygną
Natępniepeklujemymięownaczyniutakjakprzymetodzieuchej,tzn
MiezankępeklującawcieramywmięorękąlubwyparzonymkamieniemDoczau,ażpowierzchnia
mięatanieięwilgotnaNacieramycałapowierzchniemięałączniezotworempokociJelimięo
jestzkociąnacinamymiejcegdziekodwytajezmięainacieramypołączeniekocizmięemTak
amonacieramynacięciemięaktórełużydoumożliwieniawiezaniago
Naczynie(wyparzone)napełniaięwartwamiDnonaczyniapoypujemymiezankapeklującą
natępnieukładamyzynki,łopatki,boczek,łoninę,wolnemiejcazapełniamymniejzymi
kawałkamimięazpodgardla,_żeberek,ozorami,golonkamiitp
JelipeklujemymięowkilkunaczyniachzalecaięoddzielnepeklowaniemięaiłoninyCzęci
mięalubłoniny,któremajakóręukładamykórąwkierunkudnanaczynia
Powierzchnieułożonegomięawnaczyniupoypujemyrównieżmiezankapeklującą
Taknapełnionenaczyniepozotawiamyna2-3 dni w temperaturze pokojowej. Codziennie
przekładamymięotak,bywartwydolnebyłynawierzchunatępnieodwrotnie
Potymokreienaczyniezamykamynajlepiejzczelnieichowamydochłodnegopomiezczenia,
piwnicy.
Mięownaczyniunależyprzykrydtalerzemidocinądkamieniemtak,abymięobyłozanurzone w
solance.
Peklowanewtenpoóbmięowzczelniezamkniętymnaczyniumożebydprzechowywanedokilku
mieięcy
Wracamy do naszej szynki.
Naczyniezotawiamyprzymkniętena2dobywtemperaturzepokojowejNatępniezamykamy
szczelnie wieko naczynia iumiezczamynaczyniewchłodnymmiejcuCo2dniprzekładamy
naczynienainnatronęabyrównomiernieupeklowadmięo
Poupływie3do6tygodniwyjmujemyzynki,przepłukujemyiwiezamywprzewiewnymmiejcuna
2dni,celemobechnięcia
SzynkiwędzimynazimnymdymieWciągutrzechpierwzychdnigaidwwędzarninajakiczatrzy
razydzienniePotrzechdniachrobimyprzerwywwędzeniunanocSzynkiwędzimy2do3tygodnia
nawetdłużejzależnieodwielkocizynek
Nadełałaia
Zdjęcie Smorodina
Plik z chomika:
jac1123
Inne pliki z tego folderu:
Szynka barania, parzona.pdf
(110 KB)
Szynka cielęca po wileńsku.pdf
(140 KB)
Szynka cielęca z kością, parzona.pdf
(134 KB)
Szynka litewska.pdf
(183 KB)
Szynka litewska z kością, surowa.pdf
(137 KB)
Inne foldery tego chomika:
## Nalewki zdrowotne
@ PORADNIKI BUDOWLANE
■ ANGIELSKI+
■ NIEMIECKI+
◄ Kroniki
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin