Snikers(1).doc

(22 KB) Pobierz
Snikers

Snikers

 

Składniki:

Ciasto:

·            3 szklanki mąki pszennej

·            1 szklanka cukru

·            20 dag masła

·            2 jajka

·            2 łyżki miodu

·            2 łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczonej w dwóch łyżkach ciepłego mleka

Masa orzechowa:

·            30 dag orzechów włoskich

·            2 łyżki miodu

·            10 dag cukru

·            10 dag masła

Krem budyniowy:

·            1 płaska łyżeczka mąki pszennej

·            ½ szklanki mleka

·            2 żółtka

·            ½ szklanki cukru

·            15 dag masła

·            ½ łyżki kakao

 

Sposób wykonania:

Do mąki pszennej dodać cukier, masło, jajka, miód, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w ciepłym mleku. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Jedną cześć ciasta rozłożyć na wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 170-180 °C. Następnie jeszcze ciepłe ciasto wyjąć z formy. Gdy forma ostygnie ponownie wyłożyć ją nowym papierem do pieczenia, a na nim rozłożyć drugą część ciasta, i na to surowe ciasto wyłożyć masę orzechową i razem dopiero upiec.

Orzechy włoskie pokroić i przełożyć do garnka. Do nich dodać miód, cukier i masło. Podgrzać do wrzenia, po czym gorącą masę wyłożyć na jedną część surowego ciasta. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 180 °C.

Z mąki pszennej, mleka i cukru waniliowego ugotować budyń. Żółtka wymieszać z cukrem i powoli wlewać do budyniu. Ciągle mieszając podgrzewać, aż masa zgęstnieje. Po wystygnięciu połączyć z masłem i dodać kakao.

Suchy upieczony placek posmarować kremem budyniowym i przykryć plackiem z masą orzechową. Snikers najlepszy jest na drugi, trzeci dzień.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin