Sporządzam przepis.doc

(21 KB) Pobierz
1)

1)     Anna Kozłowska III rok FP z historią

 

2)     Temat: Sporządzam przepis.   Klasa V   Czas: 45 minut

 

3)     Cele nauczania:

 

a)     Cele ogólne:

 

·         Zapoznanie uczniów z pojęciem  przepisu

·         Zapoznanie uczniów z cechami dobrego przepisu

·         Kształcenie umiejętności tworzenia przepisów

 

b)     Cele operacyjne:

 

·         Uczniowie odpowiadają na pytanie do czego służy przepis

·         Uczniowie z pomocą nauczyciela podają cechy dobrego przepisu

·         Uczniowie samodzielnie tworzą przepis na wybraną potrawę

 

4)     Metody pracy:

 

·         Pogadanka

·         Heureza

·         Praca z zeszytem ćwiczeń

 

5)     Formy pracy:

 

·         Indywidualna

·         Zbiorowa

 

6)     Środki dydaktyczne:

 

·         Ćwiczenia

 

7)     Tok lekcji:

 

a)     Faza wstępna:

 

·         Przywitanie się z uczniami

·         Sprawdzenie obecności

·         Pogadanka wprowadzająca do nowego tematu lekcji

·         Podanie i zapisanie na tablicy tematu lekcji

 

b)     Faza właściwa:

 

·         Uczniowie odpowiadają a pytanie nauczyciela do czego służy przepis?

·         Uczniowie zapisują definicję przepisu do zeszytu

·         Uczniowie z pomocą nauczyciela podają cechy dobrego przepisu

·         Uczniowie samodzielnie tworzą przepis na wybraną potrawę

·         Uczniowie wykonują zadania z zeszytu ćwiczeń

 

c)     Faza końcowa:

 

·         Uczniowie przypominają definicję przepisu

·         Zadanie domowe- uczniowie układają przepis na wykonanie rakiety (ćw. 6/63)

 

 

 

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin