1) Anna Kozłowska III rok FP z historią
2) Temat: Sporządzam przepis. Klasa V Czas: 45 minut
3) Cele nauczania:
a) Cele ogólne:
· Zapoznanie uczniów z pojęciem przepisu
· Zapoznanie uczniów z cechami dobrego przepisu
· Kształcenie umiejętności tworzenia przepisów
b) Cele operacyjne:
· Uczniowie odpowiadają na pytanie do czego służy przepis
· Uczniowie z pomocą nauczyciela podają cechy dobrego przepisu
· Uczniowie samodzielnie tworzą przepis na wybraną potrawę
4) Metody pracy:
· Pogadanka
· Heureza
· Praca z zeszytem ćwiczeń
5) Formy pracy:
· Indywidualna
· Zbiorowa
6) Środki dydaktyczne:
· Ćwiczenia
7) Tok lekcji:
a) Faza wstępna:
· Przywitanie się z uczniami
· Sprawdzenie obecności
· Pogadanka wprowadzająca do nowego tematu lekcji
· Podanie i zapisanie na tablicy tematu lekcji
b) Faza właściwa:
· Uczniowie odpowiadają a pytanie nauczyciela do czego służy przepis?
· Uczniowie zapisują definicję przepisu do zeszytu
· Uczniowie wykonują zadania z zeszytu ćwiczeń
c) Faza końcowa:
· Uczniowie przypominają definicję przepisu
· Zadanie domowe- uczniowie układają przepis na wykonanie rakiety (ćw. 6/63)
INSPIRACJE