Wieprzowina po irlandzku.doc

(24 KB) Pobierz
Wieprzowina po irlandzku

Wieprzowina po irlandzku

 

Składniki na wieprzowinę irlandzką:
ˇ mielone mięso wieprzowe (300 g)
ˇ cebule (3 sztuki)
ˇ pieczarki (300 g)
ˇ olej (3 łyżki)
ˇ Ziarenka Smaku Winiary (1,5 łyżki)
Składniki na sos do wieprzowiny:
ˇ śmietana (150 ml)
ˇ mąka (1,5 łyżki)
ˇ ser żółty (150 g)
ˇ przecier pomidorowy (2 łyżki)
ˇ natka pietruszki
ˇ pieprz, sól
Składniki na purée:
ˇ ziemniaki (700 gram)
ˇ mleko (200 ml)
ˇ masło (4 g)
ˇ przecier pomidorowy (2 łyżki)
ˇ sól
Składniki na surówkę:
ˇ kapusta biała (1/6 główki)
ˇ kukurydza (1 puszka)
ˇ papryka konserwowa (1 słoiczek)
ˇ majonez dekoracyjny Winiary (100 ml)
ˇ Ziarenka Smaku Winiary (0,5 łyżki)
ˇ pieprz

§         kapustę drobno poszatkować, włożyć do miski, posolić i odstawić na 30 minut, żeby zmiękła

§         ziemniaki obrać, przełożyć do garnka, lekko osolić

§         cebulę obrać, opłukać i pokroić w małą kostkę

§         pieczarki obrać, umyć i pokroić w plasterki

§         na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną cebulę i pieczarki oraz mielone mięso wieprzowe

§         wszystkie składniki wymieszać razem i doprawić Ziarenkami Smaku Winiary; dusić ok. 10 minut na małym ogniu

§         zetrzeć ser na tarce o dużych oczkach, posiekać natkę pietruszki; połączyć śmietanę, przecier pomidorowy, mąkę, posiekaną natkę pietruszki oraz połowę startego sera, doprawić pieprzem i solą

§         podduszoną cebulę, pieczarki i mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać przygotowanym sosem, wszystko wymieszać, całość posypać pozostałym startym serem

§         skropić ketchupem; wstawić do rozgrzanego piekarnika o temperaturze ok. 200 st. C na ok. 35 minut; w tym czasie wstawić ziemniaki lekko osolone

§         przygotować surówkę: odcedzić kukurydzę, paprykę pokroić w kostkę

§         kapustę, kukurydzę i paprykę wymieszać razem i połączyć z Majonezem dekoracyjnym Winiary doprawionym Ziarenkami Smaku Winiary

§         przygotować purée: ugotowane ziemniaki odcedzić, odparować i starannie utłuc, dodać wrzące mleko, masło oraz 2 łyżki przecieru pomidorowego; utrzeć na pulchną masę

§         po 35 minutach po włożeniu do piekarnika wyjąć naczynie żaroodporne

§         purée kłaść na talerz łyżką maczaną w gorącej wodzie

§         do nałożenia wieprzowiny użyć 2 łyżek, dodać surówkę

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin