Wieprzowina po irlandzku
Składniki na wieprzowinę irlandzką:ˇ mielone mięso wieprzowe (300 g)ˇ cebule (3 sztuki)ˇ pieczarki (300 g)ˇ olej (3 łyżki)ˇ Ziarenka Smaku Winiary (1,5 łyżki)Składniki na sos do wieprzowiny:ˇ śmietana (150 ml)ˇ mąka (1,5 łyżki)ˇ ser żółty (150 g)ˇ przecier pomidorowy (2 łyżki)ˇ natka pietruszkiˇ pieprz, sólSkładniki na purée:ˇ ziemniaki (700 gram)ˇ mleko (200 ml)ˇ masło (4 g)ˇ przecier pomidorowy (2 łyżki)ˇ sólSkładniki na surówkę:ˇ kapusta biała (1/6 główki)ˇ kukurydza (1 puszka)ˇ papryka konserwowa (1 słoiczek)ˇ majonez dekoracyjny Winiary (100 ml)ˇ Ziarenka Smaku Winiary (0,5 łyżki)ˇ pieprz
§ kapustę drobno poszatkować, włożyć do miski, posolić i odstawić na 30 minut, żeby zmiękła
§ ziemniaki obrać, przełożyć do garnka, lekko osolić
§ cebulę obrać, opłukać i pokroić w małą kostkę
§ pieczarki obrać, umyć i pokroić w plasterki
§ na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną cebulę i pieczarki oraz mielone mięso wieprzowe
§ wszystkie składniki wymieszać razem i doprawić Ziarenkami Smaku Winiary; dusić ok. 10 minut na małym ogniu
§ zetrzeć ser na tarce o dużych oczkach, posiekać natkę pietruszki; połączyć śmietanę, przecier pomidorowy, mąkę, posiekaną natkę pietruszki oraz połowę startego sera, doprawić pieprzem i solą
§ podduszoną cebulę, pieczarki i mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać przygotowanym sosem, wszystko wymieszać, całość posypać pozostałym startym serem
§ skropić ketchupem; wstawić do rozgrzanego piekarnika o temperaturze ok. 200 st. C na ok. 35 minut; w tym czasie wstawić ziemniaki lekko osolone
§ przygotować surówkę: odcedzić kukurydzę, paprykę pokroić w kostkę
§ kapustę, kukurydzę i paprykę wymieszać razem i połączyć z Majonezem dekoracyjnym Winiary doprawionym Ziarenkami Smaku Winiary
§ przygotować purée: ugotowane ziemniaki odcedzić, odparować i starannie utłuc, dodać wrzące mleko, masło oraz 2 łyżki przecieru pomidorowego; utrzeć na pulchną masę
§ po 35 minutach po włożeniu do piekarnika wyjąć naczynie żaroodporne
§ purée kłaść na talerz łyżką maczaną w gorącej wodzie
§ do nałożenia wieprzowiny użyć 2 łyżek, dodać surówkę
rysioo4