PODRĘCZNIK
Hanna Kunachowicz Elżbieta Czarnowska-Misztal Halina Turlejska
Zasady żywienia
WSiP
,1aterial chronii
człowieka
Autorzy: pi uf. Jr hab. fiat*m Ktuwchowki ro/Jz. 1, 2. 3.7.3 i 7.4 «/r IJJiu :u Czartumwko-Aliszlal - rozdz. t. 5.6.7.1 i 7.2 Jrint Halina Turlejska - mtta. 8.9. 10. 11. 12. 13. 14 i 15
Konsultant merytoryczny: prof. drhab. Hanna Kuiiaclur*tcz Okładkę projektował: Rmium Kirilenka Reduktor inicjujący: Miecz.yslawa Ktmpanawtka Redaktor merytoryczny: Diaiula \fukranow.\ka Redaktor techniczny. El#>icia Walczak
Podręcznik dopuszczony do użytku szkolnego pracz ministra właściwego do spraw oświaty i wycho wania i wpiwiy do wykazu podręczników szkolnych tło kształceni* zawodowego do nauczania przed- miotu poJituwi ii u Unia i zlowiclut w zawodzie fci lviii. *\ u icr.iu i KosfMsJanTwu Ji itnuwg" na |xi/io- inic technikum na podstawie recenzji rzeczoznawców: Jr. hub. Danuiy Koloiyn - Kraje u vi lej. Atuty Rmlnkkiej. iii jr. wut lawa tnv: prvf. Jr. Itub. ^m ia!<nl<ł*\i Zloitlaifskityo.
Numer dopuszczenia H!/iK>
Podręcznik szkolny dotowany pracz Ministra Ldukacji Narodowej.
W podręczniku puduno w sposób usystematyzowany wiedzę /.zakresu fi/.jolojii i biochemii żywienia. omówiono najnowsze wydmie Tabel sklaJu i wartości <*!:\m .;v<7i prudukhm oraz znowelizowane normy na energię i składniki odżywcze. Przedstawiono zasady planowani.! wyżywienia i organizacji żywienia. Rozwinięto zagadnienia związane z wprowadzaniem systemu hczpieczeńsswa i jakości zdrowotnej żywności IIA<P. I .'względniono wiadomości o żywieniu dietetycznym w świetle nowego systemu dietetycznego. Omówiono charakterystyki poszczególnych diet. l\jdkrcślo«y> znaczenie prawidłowego żywieniu w zapobieganiu chorobom oiaz u;cim»: skutki nieprawidłowego żywienia.
Podręcznik polecany studentom studiów licencjackich na kierunkach: nauka o żywieniu, dietetyka, pielęgniarstwo, położnictwo i bromalologia. Stan prawny aktualny na 2007 r.
ISHNV7S-83-024»N9-0
C Copy right hy Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczno Spółka Akcyjna Warszawa2000
Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne Spółka Akcyjna
02-305 Warszawa. Al. Jerozolimskie 136
Adres ik> korespondencji: 0!) l)65 Warszawa, P. poczt nrO
ww.wsip.coin.pl
Wydanie szóste uaktualnione (2007)
Ark. druk. 16 + 0.2.5 wklejka
Skład i łamanie: FJibleta Walczak
Druk i oprawa: P.W. „Tolck". Drukarnia im. K. Miarki w Mikołowie \S \ drukowano na papierze produkcji International Paper- Kwidzyn SA
Materiał chroniony pfawem autorskim
Spis treści
.L. Koln n:it:ki n /twicnui c/łowirka 5
1 I 7.nuczcnie njuki u /\ wicniu 5
1.2. Ry» histmvczm nauki o żywieniu - 7
1.3. ZriJiz.cmc nnukt <> żvwicin'j w j^pckcic promocji /Jrowu S
1.4. Podstawy n\i.uv<wl.nv\lv\;i w /akn-oc /ywiwsci i żywienia 2
tV»d>l.>wo-»w *-UI:u1 niki w żywrosn i uh in/i-miaus ■ ■i-'::ir.i/niu- r/l-mirk.! H
2 i. gos|x'dai\j chcivcivł/ii.i oi gani/mu Li
2 2 fflałki LZ
? * łti's/.vc 2L
2.4. Węglowodany 36
2 5. Gospodarka wodna oruanizir.u —
i. Witaminy » iji -'Ii kluch ■()■./■■ l^uIi i Uh rol.i " ■ ;--il-.i/mi,- 48
VI V.)l;miiv. V ».-plK.V/.i':-0 W W.J/IC 50
3.2. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczu 62
-1. Składniki mineralne 1 ich rola vr organizmie człowieka 68
4.1. Czynniki wpływające n:i przyswajanie składników mineralnych 70
4.2. Mskm.składriki mineralne 71
4.3. Mikroskładinki mineralno 75
4 4. Kola składników mineralnych w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej
w oiyuni/.mio człowieku 82
4.5. Racja pokarmowa jako /ródlo składników mineralnych H4
5. labile składu ł wartości triływr/jch produktów spożjwwych .... 86
5.1. Rys histotyc/ny — H7
5.2. Sposób opracowunio danych do TuM sUodu i wartohi itliy»«'czych pnniukt>'n spożywczych XX
53. ('kład TaM ikltiilu i »tirfuM <*/iyirczyc/i jmkliiku/u spotywzych
i ich omówienie
6. Normy żywienia - dzienne normy na energię i składniki odżyw c/c 94
6.1. Kvs historyczny
6.2. Omówienie dziennych (dobowych) norm na energie i składniki odżywcze tl
7. Wybrane zagadnienia <t nauki ż\ wriości i /Nwicuiu człowieka 116
7.1. Substancje nieod/y wc?e występujące w produktach spoży wc/ych 116
7.2. Środowiskowe zaniec/yszc/eiiij żywności i wody - 1
7.3. Substancje dodatkowe stosowane w produkcji żywności 123
7.4. Znakowanie żywności - informacja żywieniowa na opakowaniu 125
s. Zasidy prawid!owi-;;«> żywienia 132
8.1. Podział produktów spożywczych na podstawowe grupy i ich charakterystyka .... 133
8.2. Zasady zamiany produktów spożywczych 141
8.3. Zalecane modele prawidowegu żywienia 146
Materiał chroniony prawem autorskim
9. Modelow e racje pokarmowe - normy wyżywienia 152
9.1. Charakterystyka i podział racji pokarmowych .. 152
•J.2. Założenia przy opracowywaniu modelowych racji pokarmowych 155
9.3. Interpretacja modelowych racji pokarmowych - 157
10. Organizacjo żywienia zbiorowceo - '62
10.).Typy zakładów żywienia2biorowego 163
10.2. Cci i zasady układania jadłospisów 161
10.3. Zaleceniu przy przyrządzaniu posiłków dla różnych gmp ludności 165
10.4. Metody oceny sposobu żywienia...
misiek.b