Zasady żywienia człowieka 2007.doc

(1380 KB) Pobierz

PODRĘCZNIK



Hanna Kunachowicz Elżbieta Czarnowska-Misztal Halina Turlejska

Zasady żywienia

WSiP

,1aterial chronii

człowieka


Autorzy: pi uf. Jr hab. fiat*m Ktuwchowki ro/Jz. 1, 2. 3.7.3 i 7.4 «/r IJJiu :u Czartumwko-Aliszlal - rozdz. t. 5.6.7.1 i 7.2 Jrint Halina Turlejska - mtta. 8.9. 10. 11. 12. 13. 14 i 15

Konsultant merytoryczny: prof. drhab. Hanna Kuiiaclur*tcz Okładkę projektował: Rmium Kirilenka Reduktor inicjujący: Miecz.yslawa Ktmpanawtka Redaktor merytoryczny: Diaiula \fukranow.\ka Redaktor techniczny. El#>icia Walczak

Podręcznik dopuszczony do użytku szkolnego pracz ministra właściwego do spraw oświaty i wycho wania i wpiwiy do wykazu podręczników szkolnych tło kształceni* zawodowego do nauczania przed- miotu poJituwi ii u Unia i zlowiclut w zawodzie fci lviii. *\ u icr.iu i KosfMsJanTwu Ji itnuwg" na |xi/io- inic technikum na podstawie recenzji rzeczoznawców: Jr. hub. Danuiy Koloiyn - Kraje u vi lej. Atuty Rmlnkkiej. iii jr. wut lawa              tnv: prvf. Jr. Itub. ^m ia!<nl<ł*\i Zloitlaifskityo.

Numer dopuszczenia H!/iK>

Podręcznik szkolny dotowany pracz Ministra Ldukacji Narodowej.

W podręczniku puduno w sposób usystematyzowany wiedzę /.zakresu fi/.jolojii i biochemii żywie­nia. omówiono najnowsze wydmie Tabel sklaJu i wartości <*!:\m .;v<7i prudukhm oraz znowelizowane normy na energię i składniki odżywcze. Przedstawiono zasady planowani.! wyżywienia i organizacji żywienia. Rozwinięto zagadnienia związane z wprowadzaniem systemu hczpieczeńsswa i jakości zdrowotnej żywności IIA<P. I .'względniono wiadomości o żywieniu diete­tycznym w świetle nowego systemu dietetycznego. Omówiono charakterystyki poszczególnych diet. l\jdkrcślo«y> znaczenie prawidłowego żywieniu w zapobieganiu chorobom oiaz u;cim»: skutki nieprawidłowego żywienia.

Podręcznik polecany studentom studiów licencjackich na kierunkach: nauka o żywieniu, dietetyka, pielęgniarstwo, położnictwo i bromalologia. Stan prawny aktualny na 2007 r.

ISHNV7S-83-024»N9-0

C Copy right hy Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczno Spółka Akcyjna Warszawa2000

Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne Spółka Akcyjna

02-305 Warszawa. Al. Jerozolimskie 136

Adres ik> korespondencji: 0!) l)65 Warszawa, P. poczt nrO

ww.wsip.coin.pl

Wydanie szóste uaktualnione (2007)

Ark. druk. 16 + 0.2.5 wklejka

Skład i łamanie: FJibleta Walczak

Druk i oprawa: P.W. „Tolck". Drukarnia im. K. Miarki w Mikołowie \S \ drukowano na papierze produkcji International Paper- Kwidzyn SA

Materiał chroniony pfawem autorskim

Spis treści

.L. Koln n:it:ki n /twicnui c/łowirka                             5

1  I 7.nuczcnie njuki u /\ wicniu                                          5

1.2. Ry» histmvczm nauki o żywieniu               -                            7

1.3. ZriJiz.cmc nnukt <> żvwicin'j w j^pckcic promocji /Jrowu                             S

1.4. Podstawy n\i.uv<wl.nv\lv\;i w /akn-oc /ywiwsci i żywienia                             2

tV»d>l.>wo-»w *-UI:u1 niki w żywrosn i uh in/i-miaus ■ ■i-'::ir.i/niu- r/l-mirk.!                            H

2   i. gos|x'dai\j chcivcivł/ii.i oi gani/mu                             Li

2 2 fflałki                                          LZ

? * łti's/.vc              2L

2.4. Węglowodany                                                                      36

2 5. Gospodarka wodna oruanizir.u                                                                     

i. Witaminy » iji -'Ii kluch ■()■./■■ l^uIi i Uh rol.i " ■ ;--il-.i/mi,-                                          48

VI V.)l;miiv. V ».-plK.V/.i':-0 W W.J/IC                                          50

3.2. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczu              62

-1. Składniki mineralne 1 ich rola vr organizmie człowieka                            68

4.1. Czynniki wpływające n:i przyswajanie składników mineralnych                            70

4.2.  Mskm.składriki mineralne                            71

4.3.  Mikroskładinki mineralno                            75

4 4. Kola składników mineralnych w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej

w oiyuni/.mio człowieku                                          82

4.5.  Racja pokarmowa jako /ródlo składników mineralnych              H4

5.     labile składu ł wartości triływr/jch produktów spożjwwych              .... 86

5.1.  Rys histotyc/ny                                                                                    H7

5.2. Sposób opracowunio danych do TuM sUodu i wartohi itliy»«'czych pnniukt>'n spożywczych                            XX

53. ('kład TaM ikltiilu i »tirfuM <*/iyirczyc/i jmkliiku/u spotywzych

i ich omówienie                                                       

6.    Normy żywienia - dzienne normy na energię i składniki odżyw c/c              94

6.1.  Kvs historyczny             

6.2. Omówienie dziennych (dobowych) norm na energie i składniki odżywcze              tl

7.    Wybrane zagadnienia <t nauki ż\ wriości i /Nwicuiu człowieka              116

7.1. Substancje nieod/y wc?e występujące w produktach spoży wc/ych                            116

7.2. Środowiskowe zaniec/yszc/eiiij żywności i wody              -                            1

7.3. Substancje dodatkowe stosowane w produkcji żywności                            123

7.4. Znakowanie żywności - informacja żywieniowa na opakowaniu                            125

s. Zasidy prawid!owi-;;«> żywienia                            132

8.1. Podział produktów spożywczych na podstawowe grupy i ich charakterystyka ....              133

8.2. Zasady zamiany produktów spożywczych                            141

8.3. Zalecane modele prawidowegu żywienia                            146

Materiał chroniony prawem autorskim

9. Modelow e racje pokarmowe - normy wyżywienia                            152

9.1. Charakterystyka i podział racji pokarmowych              ..                                          152

•J.2. Założenia przy opracowywaniu modelowych racji pokarmowych                                          155

9.3. Interpretacja modelowych racji pokarmowych              -                            157

10. Organizacjo żywienia zbiorowceo                                          -                                                        '62

10.).Typy zakładów żywienia2biorowego                                                        163

10.2. Cci i zasady układania jadłospisów                            161

10.3. Zaleceniu przy przyrządzaniu posiłków dla różnych gmp ludności                             165

10.4. Metody oceny sposobu żywienia...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin