· CIASTO
·
· 5 jaj
· ¾ szklanki cukru kryształu
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· ¾ szklanki mąki pszennej
· ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
· 2 łyżki kakao
· 1 cukier waniliowy
· MASA
· 3 szklanki mleka pełnotłustego
· 1 szklanka cukru kryształu
· 1 ½ kostki masła
· 2 ½ łyżki mąki pszennej
· ½ łyżki mąki ziemniaczanej
· POLEWA
· 1 czekolada mleczna
· 2 łyżki mleka pełnotłustego
· 1 łyżeczka masła
· DODATKI
· 3-4 paczki herbatników
· 25-35 dag owoców (jagody, czarna porzeczka, maliny)
· 2 galaretki zielone lub dowolne
· 100 ml alkoholu
Z przepisu na ciasto, oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić na sztywno pianę, a potem wciąż ubijając dodawać cukier kryształ, cukier waniliowy, żółtka, a na końcu wymieszać z mąką połączoną z proszkiem do pieczenia. Piec około 15-20 minut w temperaturze 180°C i odstawić do ostygnięcia. Z przepisu na krem, zostawić ½ szklanki mleka i rozmieszać w nim obie mąki, a resztę mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlać rozmieszaną wcześniej mąkę i ugotować, mieszając, a później ostudzić. Następnie masło rozkręcić mikserem, dodając do niego stopniowo po łyżce zimnego budyniu. Galaretki rozpuścić w 1 litrze gorącej wody i odstawić do ostygnięcia. Na biszkopt wyłożyć masę budyniową, na masie rozłożyć owoce, a na owoce kłaść tężejącą galaretkę, na którą kolejno kłaść maczane w alkoholu herbatniki, a całość polać polewą wykonaną z rozpuszczonej czekolady z dodatkiem masła i mleka
d.ceberek