ryba w jasnej zalewie.doc

(21 KB) Pobierz

Składniki:

1/2 kg ryby

2 jajka

1 filiżanka mąki

masło do smażenia(dałam olej)

Zalewa:

1 l mocnego bulionu

1 cebula

1-2 marchewki

1 łyżka octu 30%(dałam 5 łyżek 10%)

1/2 łyżeczki cukru(dałam 1 łyżkę)

pieprz,liść laurowy,3-5 goździków,ziele angielskie


Wykonanie:

1 litr mocnego,rybnego lub warzywnego bulionu, lub do 1 l wrzącej wody wsypać 1 łyżkę rosołu drobiowego albo łyżkę wegety.

Cebulę i marchewkę pokroić w półtalarki i 2-3 minuty obgotować w tym bulionie,wlać ocet,cukier i pozostałe składniki.

W zalewie powinno się wyczuwać kwaśny smak,bo gdy ryba wciągnie zalewę ,nie będzie już taka kwaśna.

Rybę pokroić na małe porcje,posolić,obtaczać w mące -jajku-mące i smażyć na oleju.

Obsmażoną rybę włożyć do gorącej zalewy.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin