Składniki:1/2 kg ryby2 jajka1 filiżanka mąkimasło do smażenia(dałam olej)Zalewa:1 l mocnego bulionu1 cebula1-2 marchewki1 łyżka octu 30%(dałam 5 łyżek 10%)1/2 łyżeczki cukru(dałam 1 łyżkę)pieprz,liść laurowy,3-5 goździków,ziele angielskieWykonanie:1 litr mocnego,rybnego lub warzywnego bulionu, lub do 1 l wrzącej wody wsypać 1 łyżkę rosołu drobiowego albo łyżkę wegety.Cebulę i marchewkę pokroić w półtalarki i 2-3 minuty obgotować w tym bulionie,wlać ocet,cukier i pozostałe składniki.W zalewie powinno się wyczuwać kwaśny smak,bo gdy ryba wciągnie zalewę ,nie będzie już taka kwaśna.Rybę pokroić na małe porcje,posolić,obtaczać w mące -jajku-mące i smażyć na oleju.Obsmażoną rybę włożyć do gorącej zalewy.
Smutasek777