Sernik czekoladowy pachnący pomarańczami.doc

(47 KB) Pobierz
Sernik czekoladowy pachnący pomarańczami

Sernik czekoladowy pachnący pomarańczami

Składniki na spód:

·         125 g ciastek digestive w czekoladzie

·         40 g zrumienionych i posiekanych migdałów (ja daję zmielone)

·         70 g stopionego masła

·         1 łyżka brązowego cukru (można pominąć)

Ciastka kruszymy lub mielimy na proszek blenderem, dodajemy migdały i stopione masło oraz łyżkę brązowego cukru. Układamy w foremce o średnicy 20 cm wyłożonej papierem, schładzamy.

Ponadto na masę serową:

·         500 g Philadelphii, można również użyć twarożku śmietankowego

·         115 g brązowego cukru

·         125 g gorzkiej czekolady

·         2 jaja

·         125 ml kremówki

·         otarta skórka z jednej pomarańczy

Ser miksujemy z cukrem na gładko, dodajemy czekoladę, stopioną na parze i ostudzoną, jaja, kremówkę i skórkę pomarańczową. Dokładnie miksujemy. Masa powinna być gładka i jednolita. Wylewamy na schłodzony spód.

Pieczemy w 160 stopniach przez około 1,5 godziny (z twarogiem innym niż Philadelphia - krócej, około 1h 10 min).

Ostudzić, włożyć na kilka godzin do lodówki, udekorować. 

Smacznego :)

Sernik czekoladowy pachnący pomarańczami

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin