4_Reakcje_w_roztworach.pdf
(
96 KB
)
Pobierz
4
4.
REAKCJE W ROZTWORACH
Iwona
ś
ak
RÓWNOWAGA REAKCJI
Wi
ę
kszo
ść
reakcji chemicznych zachodzi w roztworach wodnych. Reakcja
chemiczna przebiega w dwóch kierunkach. Z cz
ą
steczek substratów tworz
ą
si
ę
produkty, a cz
ą
steczki produktów mog
ą
ze sob
ą
reagowa
ć
, odtwarzaj
ą
c cz
ą
steczki
substratu. Czasami u
Ŝ
ywa si
ę
okre
ś
lenia,
Ŝ
e reakcja jest nieodwracalna, maj
ą
c na
uwadze jej przebieg, a
Ŝ
do wyczerpania substratów. Po zako
ń
czeniu takiej reakcji
trudno jest wykry
ć
wymierzalne ilo
ś
ci substratu. W rzeczywisto
ś
ci i ta reakcja
biegnie tylko do osi
ą
gni
ę
cia równowagi, w której obok produktów istniej
ą
jeszcze
cz
ą
steczki substratów. Stan równowagi chemicznej dla reakcji odwracalnej, np:
aA + bB
Û
cC + dD
gdzie:
a; b; c; d – oznaczaj
ą
liczby cz
ą
steczek substratów (A, B) i produktów (C, D) uczestnicz
ą
-
cych w reakcji,
opisuje równanie na
stał
ą
równowagi K
eq
:
C D
c
d
K
=
eq
A B
a
b
Stała równowagi równa si
ę
iloczynowi st
ęŜ
e
ń
(mol/l) produktów podzielo-
nemu przez iloczyn st
ęŜ
e
ń
(mol/l) substratów i informuje o uprzywilejowanym
kierunku reakcji.
Reakcja w prawo b
ę
dzie uprzywilejowana wówczas, gdy warto
ść
K
eq
b
ę
dzie
wi
ę
ksza od jedno
ś
ci, natomiast, gdy uprzywilejowan
ą
jest reakcja w lewo, warto
ść
K
eq
jest mniejsza od jedno
ś
ci.
Dla stałych równowagi wi
ę
kszych od K=10
3
, st
ęŜ
enia substratów w stanie
równowagi stanowi
ą
mniej ni
Ŝ
1% st
ęŜ
e
ń
pocz
ą
tkowych, reakcje takie mo
Ŝ
na ju
Ŝ
zaliczy
ć
do nieodwracalnych, w sensie potocznym. Praktycznie nieodwracaln
ą
jest
54
reakcja, której stała równowagi jest rz
ę
du 10
18
, nie jest mo
Ŝ
liwe eksperymentalne
wykrycie substratów w stanie równowagi, jednak o ich istnieniu
ś
wiadcz
ą
ró
Ŝ
ne
obserwacje po
ś
rednie.
Reakcja przebiega w prawo, gdy produkty s
ą
bardziej stabilne, zatem zawie-
raj
ą
mniej energii ni
Ŝ
substraty. Je
ś
li produkty maj
ą
mniejsz
ą
zawarto
ść
energii ni
Ŝ
substraty, to w wyniku reakcji wydziela si
ę
ciepło i nazywa si
ę
reakcj
ą
egzoter-
miczn
ą
. Reakcja, w której energia cieplna jest pobierana z otoczenia nazywa si
ę
reakcj
ą
endotermiczn
ą
. Reakcja, której produkty zawieraj
ą
wi
ę
cej energii ni
Ŝ
substraty przebiega w lewo, w kierunku tworzenia substratów.
Chemicznym odpowiednikiem wydzielanej lub pochłanianej energii cieplnej
podczas reakcji chemicznej jest
entalpia (H)
. Zmiany entalpii (
D
G = H - TS
poniewa
Ŝ
nie znamy bezwzgl
ę
dnych warto
ś
ci funkcji termodynamicznych, posłu-
gujemy si
ę
ich zmianami (
) w czasie badanych procesów:
D
G =
D
H - T
D
S
Stała równowagi chemicznej jest wyznaczona przez warto
ść
D
G
, czyli
zmiany entalpii swobodnej, na podstawie zale
Ŝ
no
ś
ci:
D
G = - RT
×
lnK
gdzie:
R – stała gazowa, T – temperatura.
Skoro stała równowagi chemicznej zale
Ŝ
y od zmian entalpii swobodnej, a ta
ostatnia zale
Ŝ
y od entalpii i entropii, tym samym stała równowagi zale
Ŝ
y od
wszystkich tych funkcji termodynamicznych. Dokumentuj
ą
to nast
ę
puj
ą
ce ogólne
prawidłowo
ś
ci:
⇒
Stałe równowagi chemicznej s
ą
tym wi
ę
ksze, im wi
ę
ksza jest ujemna warto
ść
D
D
H sprzyjaj
ą
reakcji, lecz efekt ten mo
Ŝ
e by
ć
zniesiony przez
S, szczególnie w wysokich temperaturach. Najłatwiej prze-
biegaj
ą
reakcje egzotermiczne (-
D
D
H), odbywaj
ą
ce si
ę
ze wzrostem entropii
(+
S).
55
H) maj
ą
wpływ na
poło
Ŝ
enie równowagi, ale jej znajomo
ść
nie jest wystarczaj
ą
ca do dokładnego
przewidzenia poło
Ŝ
enia równowagi, poniewa
Ŝ
potrzebna jest równie
Ŝ
znajomo
ść
zmian entropii.
Entropia (S)
jest funkcj
ą
termodynamiczn
ą
, opisuj
ą
c
ą
zmiany
uporz
ą
dkowania cz
ą
steczek nast
ę
puj
ą
ce podczas reakcji.
Entalpi
ę
swobodn
ą
(G) definiuje równanie:
D
G, która sprzyja powstawaniu produktów reakcji.
⇒
Ujemne warto
ś
ci
ujemne warto
ś
ci
D
⇒
Przy małych zmianach (
S) wielko
ść
stałej równowagi mo
Ŝ
na okre
ś
li
ć
na pod-
stawie zmian ciepła reakcji (
D
H), któr
ą
mo
Ŝ
na mierzy
ć
bezpo
ś
rednio jako cie-
pło wydzielaj
ą
ce si
ę
podczas reakcji lub oszacowa
ć
w przybli
Ŝ
eniu na podsta-
wie entalpii dysocjacji wi
ą
za
ń
.
Szybko
ść
ustalania si
ę
równowagi mi
ę
dzy st
ęŜ
eniem produktów i substratów
zmienia si
ę
w szerokich granicach i odzwierciedla szybko
ść
reakcji chemicznej.
Szybko
ść
reakcji chemicznej
mo
Ŝ
na mierzy
ć
tempem zaniku substratu w czasie,
b
ą
d
ź
tempem przyrostu produktu. Ogólnie jest zdefiniowana jako zmiana st
ęŜ
e
ń
substratów w czasie:
D
v
=
D
D
gdzie:
v – szybko
ść
reakcji; c – st
ęŜ
enie; t – czas.
Wynika st
ą
d,
Ŝ
e szybko
ść
reakcji nie jest wielko
ś
ci
ą
stał
ą
, bo musi si
ę
zmniejsza
ć
wraz z post
ę
pem reakcji powoduj
ą
cej zmniejszanie si
ę
st
ęŜ
e
ń
substratu.
Wielko
ś
ci
ą
niezmienn
ą
w danych warunkach jest
stała szybko
ś
ci reakcji (k)
, któ-
ra jest współczynnikiem proporcjonalno
ś
ci w równaniach wyra
Ŝ
aj
ą
cych zale
Ŝ
no
ść
szybko
ś
ci od st
ęŜ
enia.
Równania kinetyczne maj
ą
ró
Ŝ
n
ą
posta
ć
w zale
Ŝ
no
ś
ci od typu reakcji, inne
dla reakcji I rz
ę
du, II rz
ę
du i wy
Ŝ
szych rz
ę
dów. Dla reakcji przebiegaj
ą
cych
z udziałem tylko jednego substratu (reakcje jednocz
ą
steczkowe), którego cz
ą
stecz-
ki (A) ulegaj
ą
przegrupowaniom w cz
ą
steczki B, bez udziału innych zwi
ą
zków:
A
®
B
to równanie kinetyczne jest najprostsze (I rz
ę
du):
v = k[A]
Reakcje, których szybko
ść
stosuje si
ę
do powy
Ŝ
szego równania kinetyczne-
go, nazywaj
ą
si
ę
reakcjami pierwszego rz
ę
du
. Po scałkowaniu równania i zmia-
nie na logarytmy dziesi
ę
tne powstaje zale
Ŝ
no
ść
:
log
A
A
=
kt
k
=
2 303
log
A
A
2 303
t
gdzie:
A
0
– pocz
ą
tkowe st
ęŜ
enie substratu; A – st
ęŜ
enie substratu po czasie t, czyli pomniejszone
o st
ęŜ
enie substratu x, które przereagowało w czasie t reakcji.
56
c
t
,
0
0
,
Warto
ść
stałej szybko
ś
ci reakcji k
jest niezale
Ŝ
na od u
Ŝ
ytych jednostek
st
ęŜ
e
ń
, okre
ś
la j
ą
stosunek zmiany st
ęŜ
e
ń
A
0
/A, który jest liczb
ą
niemianowan
ą
.
Wyra
Ŝ
ona jest w jednostkach odwrotno
ś
ci czasu s
-1
lub min
-1
.
Z przedstawionego równania wynika,
Ŝ
e log A
0
/A lub log[A] jest wprost
proporcjonalny do czasu i wykres zale
Ŝ
no
ś
ci log A
0
/A lub log[A] od czasu jest
lini
ą
prost
ą
. Oznacza to,
Ŝ
e stosunek zmiany st
ęŜ
enia substratu w czasie jest stały,
a warto
ść
stałej k mo
Ŝ
na obliczy
ć
z nachylenia prostej log[A] = f(t).
Znaj
ą
c warto
ść
k dla reakcji I-rz
ę
dowej mo
Ŝ
na okre
ś
li
ć
czas połówkowy
(t
1/2
), czyli
okres półtrwania lub czas połowicznej przemiany
, korzystaj
ą
c z wy-
ra
Ŝ
enia 0,693/k dla reakcji I-rz
ę
du.
Okres półtrwania to czas potrzebny do przekształcenia 50% substratu w pro-
dukt i jest szczególnie charakterystyczny dla reakcji rozpadu promieniotwórczego,
b
ę
d
ą
cego reakcj
ą
pierwszego rz
ę
du.
KWASOWO
ŚĆ
I ZASADOWO
ŚĆ
Wiele reakcji chemicznych wynika z własno
ś
ci kwasowo-zasadowych sub-
stancji reaguj
ą
cych oraz rozpuszczalnika (wody). Obecnie stosowane s
ą
dwie defi-
nicje kwasów i zasad, definicja Brönsteda-Lowry
'
ego i definicja Lewisa.
Według definicji Brönsteda-Lowry
'
ego
kwasem jest substancja, dostarcza-
j
ą
ca kationu wodorowego (protonu), a zasad
ą
jest substancja, przyjmuj
ą
ca go. W
roztworze dochodzi do reakcji kwas-zasada:
H
¾A
+ B
Û
A
-
+ H
¾
B
kwas zasada sprz
ęŜ
ona sprz
ęŜ
ony
zasada kwas
Produkt powstały z kwasu, który traci proton nosi nazw
ę
zasady sprz
ęŜ
onej
z kwasem
, natomiast produkt, powstaj
ą
cy z zasady zyskuj
ą
cej proton nosi nazw
ę
kwasu sprz
ęŜ
onego z zasad
ą
.
Przykładowo:
HCl + H
2
O Û
Cl
-
+ H
3
O
+
CH
3
COO
-
+ H
3
O
+
kwas zasada sprz
ęŜ
ona sprz
ęŜ
ony
zasada kwas
H
2
O + H
2
O Û
-
OH + H
3
O
+
Û
H
2
O +
-
NH
2
Û
-
OH + NH
3
-
OH +
+
NH
4
kwas zasada sprz
ęŜ
ona sprz
ęŜ
ony
zasada kwas
57
CH
3
COOH + H
2
O
H
2
O + NH
3
Û
Cz
ą
steczka wody mo
Ŝ
e zachowywa
ć
si
ę
jak zasada albo jak kwas. W reak-
cji z kwasami woda jest zasad
ą
, która przyjmuje proton, przechodz
ą
c w jon hy-
droniowy, H
3
O
+
. W reakcji z jonem amidkowym
-
NH
2
lub amoniakiem woda jest
kwasem, który dostarcza proton przechodz
ą
c w jon hydroksylowy (HO
-
) oraz po-
wstaje amoniak lub jon amoniowy.
Substancje, mog
ą
ce reagowa
ć
jak kwasy lub zasady nazywa si
ę
substancja-
mi amfoterycznymi
. Kwasy ró
Ŝ
ni
ą
si
ę
mi
ę
dzy sob
ą
swoimi zdolno
ś
ciami protono-
donorowymi.
Mocne kwasy, np. HCl, HNO
3
, prawie całkowicie reaguj
ą
z wod
ą
, stany
równowagi tych reakcji s
ą
przesuni
ę
te w prawo, czyli na korzy
ść
produktów.
Mocny kwas łatwo traci swój proton i jego sprz
ęŜ
ona zasada ma małe powino-
wactwo do protonu, dlatego jest słab
ą
zasad
ą
.
Słabe kwasy, np. kwas octowy, reaguj
ą
z wod
ą
tylko w nieznacznym
stopniu, stany równowagi tych reakcji s
ą
przesuni
ę
te w lewo. Słaby kwas z trud-
no
ś
ci
ą
traci swój proton i jego sprz
ęŜ
ona zasada ma du
Ŝ
e powinowactwo do pro-
tonu, dlatego jest mocn
ą
zasad
ą
.
Jak wiadomo, moc dowolnego kwasu rozpuszczonego w wodzie jest
okre
ś
lana poprzez stał
ą
kwasowo
ś
ci lub jonizacji K
k
, która jest stał
ą
równowagi
pomno
Ŝ
on
ą
przez st
ęŜ
enie molowe czystej wody (55,6 mol/l), zwykle wyra
Ŝ
a si
ę
za pomoc
ą
pK, jako ujemny logarytm K
k
. Na podstawie warto
ś
ci pK mo
Ŝ
na
przewidywa
ć
, czy dana reakcja kwas-zasada zajdzie.
Okre
ś
lony kwas b
ę
dzie dostarczał proton ch
ę
tnie sprz
ęŜ
onej zasadzie jakie-
go
ś
słabszego kwasu, czyli o wi
ę
kszej warto
ś
ci pK. Natomiast sprz
ęŜ
ona zasada
kwasu b
ę
dzie odbierała proton od jakiego
ś
mocniejszego kwasu, czyli o mniejszej
warto
ś
ci pK. Przykładowo, jon hydroksylowy, b
ę
d
ą
cy sprz
ęŜ
on
ą
zasad
ą
kwasu
[H
2
O], b
ę
dzie reagował z kwasem octowym, odbieraj
ą
c mu proton, poniewa
Ŝ
kwas
octowy jest mocniejszym kwasem (pK= 4,7) ni
Ŝ
woda (pK=14), a jon hydroksylo-
wy jest mocniejsz
ą
sprz
ęŜ
on
ą
zasad
ą
ni
Ŝ
jon octanowy:
CH
3
COO
-
+ H
2
O
mocniejszy mocniejsza słabsza słabszy
kwas zasada zasada kwas
Przewiduj
ą
c reaktywno
ść
kwasowo-zasadow
ą
nale
Ŝ
y pami
ę
ta
ć
,
Ŝ
e reakcja
zajdzie wówczas, gdy produkty reakcji kwas-zasada b
ę
d
ą
bardziej trwałe ni
Ŝ
substraty tej reakcji. Dlatego kwas i zasada, które s
ą
produktami reakcji, musz
ą
by
ć
słabsze i mniej reaktywne ni
Ŝ
kwas i zasada b
ę
d
ą
ce substratami reakcji, tak jak na
przedstawionej powy
Ŝ
ej reakcji kwasu octowego z jonem hydroksylowym.
Definicja Lewisa
dotycz
ą
ca kwasów i zasad nie ogranicza si
ę
do zwi
ą
z-
ków przyjmuj
ą
cych lub oddaj
ą
cych proton. Według definicji Lewisa
kwas
to sub-
stancja, która jest akceptorem pary elektronowej, natomiast
zasada
to substancja,
CH
3
COO¾
H +
-
O
¾
H
®
58
Plik z chomika:
Ambasador3
Inne pliki z tego folderu:
Mulligan.pdf
(6816 KB)
Functional Anatomy- Musculoskeletal Anatomy, Kinesiology, and Palpation for Manual Therapists(1).pdf
(38186 KB)
Mięśniowo-powięziowe punkty spustowe – przegląd uwzględniający dowody naukowe.pdf
(1384 KB)
Anatomy_Coloring_Book.pdf
(7775 KB)
Atlas RTG.rar
(190676 KB)
Inne foldery tego chomika:
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin