LECZNICZA ŻYWNOŚĆ.pdf

(186 KB) Pobierz
Lecznicza Żywność - Notatnik
Lecznicza Żywność
Lecznicza Żywność
Spis produktów pomocnych w najczęściej spotykanych schorzeniach, dostępnych na
rynku polskim, bogatych w witaminy i minerały zapewniających prawidłowe
funkcjonowanie organizmu.
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
Przedstawiony poniżej spis produktów żywnościowychpomocnych w różnorodnych, a
najczęściej spotykanych schorzeniach opracowany został na podstawie tłumaczenia z j.
angielskiego serii artykułów, które ukazały się w Journal of the American Medicial
Association (tytuł oryginału: Food your miracle medicine) oraz wiedzy zawartej w
przekazach starożytnej sztuki medycznej Słowian, Celtów, Greków, ludów Bliskiego i
Dalekiego Wschodu. Wybrano produkty łatwo dostępne na rynku polskim, bogate w
witaminy i minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Wiele leków stosowanych we współczesnej konwencjonalnej medycynie opartych jest na
wyciągach z roślin występujących w przyrodzie. Ale pigułki nie mogą zastąpić
odpowiedniej diety. Nie ma sensu faszerowanie się medykamentami i jednoczesne
zatruwanie organizmu jedzeniem dla nas niekorzystnym. Wiele z przedstawionych poniżej
warzyw, owoców i ziół jest stosowanych również i dzisiaj w medycynie ludowej. Warto z tej
wiedzy popartej długoletnim badaniem i doświadczeniem skorzystać. Warto tym bardziej
im mniejszą przykładamy wagę do tego co spożywamy, najczęściej w pośpiechu, nie
przeżuwając dokładnie pokarmu.
Spośród bogatej listy pokarmów korzystnych i szkodliwych przy danym schorzeniu łatwo
będzie wybrać to, co lubimy i to, co poprawi nasz stan zdrowia. Warto obserwować w jaki
sposób to co spożywamy wpływa na stan naszego zdrowia i samopoczucia. W wielu
wypadkach wystarczy zrezygnować z jednego, dwóch, trzech produktów lub ograniczyć
ich spożywanie aby odczuć poprawę samopoczucia. Łatwiej jest zapobiegać niż leczyć.
Różne organizmy mają odmienną podatność na schorzenia w zależności od
uwarunkowań genetycznych, składników gleby i wody w miejscu zamieszkania i wielu
innych czynników. To co dla jednego organizmu jest szkodliwe na inny może nie mieć
wpływu.
Skład diety należy rozpatrywać całościowo. Każdy organizm jest inny i może mieć inną,
sobie tylko właściwą tolerancję na poszczególne składniki diety. Nie ma diety idealnej dla
wszystkich, gdyż nie ma dwóch identycznych organizmów. Nawet najzdrowsza żywność
jak np. miód, cebula czy rzepa może u niektórych powodować dolegliwości. Ważna jest
odpowiednia kompozycja składników pokarmowych. Np. nadmiar tłuszczu powoduje
podniesienie poziomu cholesterolu, otyłość, uszkodzenie serca, ale dotyczy to tłuszczu
zwierzęcego. Całkowite zrezygnowanie z tłuszczu również roślinnego (oliwa z oliwek) jest
niekorzystne gdyż organizm nie wchłania wtedy witaminy A, D, E i K. Najkorzystniejsza
jest dieta urozmaicona, mamy wtedy możliwość dostarczenia organizmowi wszystkich
potrzebnych składników. Im mniej przetworzone pożywienie, im bardziej naturalne i
świeże, tym zdrowsze.
Strona 1
Lecznicza Żywność
Matka Natura u zarania dziejów zaopatrzyła nas we wszystkie niezbędne składniki
pokarmowe i naturalne lekarstwa zawierając je w warzywach, owocach i ziołach. Oto parę
przykładów!
AGREST
- zaburzenia w przemianie materii, zwłaszcza u dzieci i osób starszych
- ma działanie żółciopędne i moczopędne
- stosowany przy przewlekłych zaparciach
- stosuje się przy częstych krwotokach
- działa odświeżająco
- pomocny w niedokrwistości
- pomocny w chorobach skórnych
ALOES
- leczy zaburzenia w przemianie materii
- wzmacnia odporność organizmu
- pomocny w chorobach oczu (zapalenie spojówek, zmętnienie gałki ocznej)
- pomocny w leczeniu oparzeń
- zapobiega i leczy choroby wrzodowe
- pomocny w zapaleniu okrężnicy
- leczy zaparcia
- stosuje się w anemii i niedokrwistości
ANANAS
- tłumi infekcje, działa przeciwbakteryjnie i przeciw wirusowo
- pomaga rozpuszczać zakrzepy
- pomaga zapobiegać osteoporozie
Strona 2
Lecznicza Żywność
- pomaga w gojeniu złamań
- poprawia trawienie
ANYŻ
- stosuje się przy nieżycie oskrzeli, kaszlu, zapaleniu migdałków, przy utracie głosu
- pobudza laktację u karmiących matek
- niszczy pasożyty
- środek uspokajający i wzmacniający
- łagodny środek przeczyszczający
ARBUZ - naturalna VIAGRA!
- działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo
- chroni przed zakrzepam!
- spożywanie arbuza razem ze skórkami to naturalna viagra.
ARCYDZIĘGIEL
- pobudza wydzielanie soków trawiennych
- ma działanie uspokajające
- stosuje się w chorobach dróg oddechowych
- ma działanie napotne
- działa moczopędnie
AWOKADO
- obniża poziom cholesterolu
- działa korzystnie na ściany naczyń
- działa hamująco na wzrost komórek rakowych
- rozszerza naczynia krwionośne
BAKŁAŻANY
- zmniejszają podatność na raka (zwłaszcza skóry)
Strona 3
Lecznicza Żywność
- zapobiegają reumatyzmowi
- mają działanie moczopędne
- obniżają poziom cholesterolu
- pomagają zwalczać bakterie i wirusy
BANANY
- zapobiegają owrzodzeniem trawiennym i wspomagają ich gojenie
- obniżają poziom cholesterolu we krwi
- pomagają w niestrawności, wzdęciach, w zapaleniu błony śluzowej żołądka
- zapobiegają wrzodom żołądka
- mają działanie przeciw bakteryjne
- regulują poziom cukru (niedojrzały i gotowany)
- pomagają przy odchudzaniu
- pomocne w stwardnieniu tętnic
- pomocne w zapaleniach nerek
- sok stosowany jest jako środek uspokajający przy atakach histerii
BAZYLIA
- wzmacnia żołądek
- przyspiesza trawienie
- pobudza apetyt
- działa rozkurczowo
- zwalcza gorączkę
- leczy nieżyt nosa
- zapach odstrasza owady
BERBERYS
Strona 4
Lecznicza Żywność
- działa moczopędnie
- wspomaga wydzielanie żółci
- ma słabe działanie przeczyszczające
- pomocny w bólach głowy
- pomaga leczyć żółtaczkę
- pobudza apetyt
- leczy biegunki
- obniża temperaturę
- pomocny w leczeniu zapalenia dziąseł (płukanie)
- pomocny w reumatyzmie
- obniża ciśnienie
BORÓWKA
- wzmaga wydzielanie żółci
- działa odkażająco
- zapobiega biegunkom
- wzmacnia układ odpornościowy
- ma działanie moczopędne
- zmniejsza stężenie cukru we krwi
BÓB
- stosowany przy schorzeniach wątroby, nerek i jelita grubego
- zapobiega biegunkom
- zawiera więcej białka od groszku i fasoli
BROKUŁY
- zmniejszają ryzyko zachorowań na choroby nowotworowe zwłaszcza jelita grubego i płuc
- chronią przed rakiem płuc i rakiem sutka
Strona 5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin