G�teau a la citrouille kwadratowa foremka o boku 20 cm, najlepiej z wyjmowanym dnem 800g dyni, wa�onej po obraniu i pokrojeniu w kawa�ki 1/2 szkl wody szczypta soli 50g mas�a 130g jasnego br�zowego cukru 2 �y�ki br�zowego rumu 1/2 �y�eczki quatre �pices* 1/2 �y�eczki cynamonu 1/8 �y�eczki wody z kwiatu pomara�czy 1 �y�eczka sk�rki otartej z pomara�czy 4 jajka 150ml p�ynnej �mietanki (moja by�a 10%) 50g m�ki 100g m�ki kukurydzianej 2 �y�eczki proszku do pieczenia cukier puder do opr�szenia wierzchu Dyni� rozgotowujemy do mi�kko�ci z wod� i szczypt� soli pod przykryciem na ma�ym ogniu. Gdy woda ca�kowicie wyparuje zdejmujemy z ognia, miksujemy j� i dodajemy mas�o, cukier, rum, przyprawy oraz wod� i sk�rk� pomara�czow�. Gdy lekko przestygnie dodajemy jajka ze �mietank� i wszystko dobrze ubijamy trzepaczk� do piany. Przesiewamy do masy obie m�ki z proszkiem do pieczenia i lekko mieszamy. Zostawiamy ciasto na 20-30min w temperaturze pokojowej. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200oC. Wyk�adamy mas� do nat�uszczonej i wysypanej m�k� foremki i pieczemy przez 45-55 min. Podajemy opr�szone cukrem pudrem, z sosem waniliowym lub coulis z czerwonych owoc�w. * quatre �pices to mieszanka mielonego pieprzu, godzik�w, ga�ki muszkato�owej i imbiru; w sumie bardzo w stylu naszej rodzimej przyprawy do piernik�w; wsp�czesne mieszanki miewaj� r�ny sk�ad, a przypraw w nich - o ironio, wbrew nazwie - bywa nawet do 7-miu. Pieprz bywa cz�sto zast�powany zielem angielskim w wersjach do s�odkich potraw, czasem dodawany bywa te� cynamon; niekiedy nazwa quatre �pices odnosi si� jedynie do ziela angielskiego (nazywanego we Francji i w Portugalii zreszt� te� - pieprzem jamajskim), w kt�rym znawcy wyczuwaj� nuty w/w przypraw.
Annika22