PRZEKŁADANIEC BAKALIOWO -budyniowy(2).doc

(234 KB) Pobierz
PRZEKŁADANIEC BAKALIOWO - BUDYNIOWY

PRZEKŁADANIEC  BAKALIOWO -  BUDYNIOWY

Składniki:

Ciasto:

1 szklanka cukru  , 200 g posiekanych orzechów włoskich
100 g rodzynków  , 100 g wiórków kokosowych
8 białek  , 3 żółtka
1 łyżka mąki pszennej  , 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

1 puszka brzoskwiń (850 g)  , 250 g masła
5 żółtek   ,  2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
3 łyżki cukru  ,  1 łyżka mąki pszennej

Ponadto:

2 opakowania delicji
1 opakowanie galaretki pomarańczowej
spirytus rozcięńczony z kawą do nasączenia delicji (można to zastąpić ciemnym piwem)
papier do pieczenia

Wykonanie : Ciasto : Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka, orzechy, rodzynki, wiórki, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Ciasto podzielić na 2 równe części. Blaszkę o wymiarach 21 x 37 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć do formy. Drugi placek upiec w ten sam sposób.
Masa budyniowa: Budynie , mąkę, żółtka i cukier rozmieszać w 1/2 szklanki wody. Syrop z brzoskwiń zagotować, wlać do niego budyń, chwilę gotować. Margarynę utrzeć, dodawać przestudzony budyń.
Przekładaniec budyniowy:
Połową masy posmarować jeden płat ciasta. Na wierzchu ułożyć delicje namoczone w spirytusie lub piwie. Wylać pozostały krem, przykryć drugim plackiem. Na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki brzoskwinie i zalać całość tężejącą galaretką, przyrządzoną według przepisu na opakowaniu


 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin