Rafaello.doc

(149 KB) Pobierz
Rafaello

Rafaello

Ciasto wyjątkowo pycha - połączenie słonych krakersów ze słodkim kremem kokosowym. Daje to jednak rewelacyjny efekt smakowy! Ciasto najlepsze jest po 3 godzinach w lodówce (krakersy muszą zmięknąć).

Składniki:

2-3 paczki krakersów (najlepiej prostokątnych Lajkonika)

1 litr mleka

2 budynie waniliowe z cukrem (czasem daję również kokosowe lub śmietankowe)

2 łyżki mąki ziemniaczanej

3/4 szklanki cukru

1 żółtko

250 g masła

około 150 g wiórek kokosowych (wedle uznania) + 50 g na posypkę

Do kubka odlać trochę mleka

resztę zagotować z cukrem. Do odlanego mleka wsypać budynie i mąkę ziemniaczaną. Zrobić budyń. Ostudzić.

Masło zmiksować z żółtkiem, dodając po łyżce budyniu, miksować. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać.

Na blaszce (wymiary 33 x 23 cm) ułożyć:

warstwę krakersów

krem

warstwę krakersów

krem

warstwę krakersów

krem

posypka (50g wiórek przyrumienić, wymieszać z 3 pokruszonymi krakersami)

Wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin