Ciasto toffi.doc

(326 KB) Pobierz
Ciasto toffi

Ciasto toffi

Tym razem wersja bardziej skomplikowana, bo pieczona Ciasto jest bardzo smaczne, nie za słodkie, w smaku prawie jak miodownik, odróżnia je tylko krem i polewa; dobrze się prezentuje na stole i bez problemu kroi:). Przepis pochodzi ze 'Złotej Kolekcji Kasi (margaryny)' i za udostępnienie dziękuję bardzo Anetce!

Składniki na ciasto:

50 dag mąki

pół szklanki cukru pudru

15 dag miodu

pół kostki masła lub margaryny

2 jajka

cukier waniliowy

1 łyżeczka sody oczyszczonej

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na 2 równe części. Dwie identyczne prostokątne formy wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie 32 x 22 cm, ale może być trochę większa). Jedną część rozwałkować/wcisnąć w formę i piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. W taki sam sposób upiec drugą część ciasta. Ostudzić.

Składniki na krem

:

pół litra śmietany kremówki

3 łyżeczki żelatyny

Śmietanę ubić na puszystą masę. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, ostudzić, zmiksować ze śmietaną.

Ponadto:

1 puszka mleka słodzonego skondensowanego (gotowana pod przykryciem 3 godziny) lub gotowa masa kajmakowa z puszki

10 dag posiekanych orzechów włoskich

Kremem śmietankowym przełożyć dwa ostudzone placki. Na wierzchu rozsmarować masę toffi (kajmakową), posypać posiekanymi orzechami. Przechowywać w lodówce.

Smacznego :)

blaty do ciasta można upiec nawet kilka dni wcześniej; ciasto jest z miodem, więc wymaga leżakowania, by zmiękło; przygotowywać minimum dzień wcześniej

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin