Przepisy z Thermomixem II
Ewa Hałaczkiewicz
2008-06-18
Spis treści
Pizza 3
Ciasteczka owsiane 3
CIASTO KOKOSOWE 4
CIASTO MIGDALOWE 5
Ciasto ucierane- mojej Mamy, do owoców, serników, powideł, maku, masy kokosowej, orzechowej 5
Drożdżowa babka mojej mamy 6
DROZDZOWA PLECIONKA 7
Drożdżówki z serem 7
Makownik świąteczny krucho-drożdżowy 8
Pączki 10
Pyszny keks 11
Sernik na zimno, wspaniały z truskawkami 12
SERNIK Z OWOCAMI 13
SUPER SERNIK, sernik 14
Pieczone pierożki 14
Racuszki drożdżowe 15
Małgosimi sorbet czekoladowy z brandy 16
Lody truskawkowe 16
Lody 17
I owocowe (sorbet) 17
IV waniliowe 18
Sorbet bardzo cytrynowy 18
Sos waniliowy, np. do lodow 19
Keczup 19
Adwokat nieśmiertelny 19
Napój nektarowo-sorbetowy na upały 20
Sok Kubuś 1 20
Dżem gruszkowy 23
Dżem wiśniowy 23
Marmolada wieloowocowa 23
Marmolada 24
Mus brzoskwiniowy Pani Grażyny 24
Pasta fasolowa 25
Pasta słonecznikowa 25
PASTA Z ŁOSOSIA 26
Smalec z grzybami 26
CHLEB CEBULOWO – CZOSNKOWY 27
Chleb czosnkowo - ziołowy 27
Chleb gryczany, trochę inny 28
Chleb pszenno-żytni z ziaren zbóż 28
Chleb z kminkiem i gałką muszkatołową 29
Surówka z kalafiora 30
Surówka z kapusty 30
Surówka z selera 31
Zupa pieczarkowa a'la szybki kubek 31
Młoda Kapusta 31
CHLEB CEBULOWO – CZOSNKOWY 32
Składniki:40-50 gr. drożdży0,5 łyżeczki cukru4 łyżki ciepłej wody400 g mąki pszennej3 łyżki oliwy lub oleju0,75 szkl. wodyłyżeczka soliDrożdże zmieszać w miseczce z cukrem i ciepłą wodą. Po 15 min. do naczynia miksującego dać mąkę, a potem rozczyn drożdżowy, oliwę i wodę. Wyrabiać na pozycji interwał ok. 1,5 min. Wyjąć z TM. Zrobić kulę i chwilę wyrabiać rękami. Zostawić na 30 min. Blachę do pizzy wysmarować oliwą. Położyć ciasto (cienka warstwa), wysmarować czosnkiem (jak ktoś lubi) i ketchupem, nałożyć składniki wg uznania.Piec w temp. 220 stopni około 20-30 min.Pizza zawsze się udaje. Ciasto jest po prostu boskie. Samo w sobie jest smaczne.To prawda. To ciasto jest genialne, choć w przepisie nie jest napisane że trzeba dodać soli, więc za pierwszym razem zrobiłem niezbyt słone ale poza tym SUUPER !!!!Choć krojenie pieczarek thermomixem to jeszcze dla mnie wyzwanie. No chyba że ktoś ma jakieś sugestie :DAha - w piekarniku elektrycznym piecze się 15 min przy 220 stopniach i grzałkach górnej i dolnej
Ciasteczka owsiane1 szklanka (90g) płatków owsianych1 szklanka (150 g) mąki (dodatek krupczatki poprawia kruchość)1 szklanka (200g) brązowego cukru (wzięłam 190g białego, słodkie bardzo wyszło)1/2 szklanki (45g) wiórków kokosowych125g masła2 łyżki miodu (można też syropu klonowego, ale miód daje ten zapach!)1 łyżka wody1/2 łyżeczki sody oczyszczonejW TM stopić razem masło, miód i wodę, 5 minut/60 stopni/obroty 2. W dużej misce zmieszać składniki sypkie, wrzucić do TM. 30 s interwał.Ze zmieszanej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze w odstępach ok. 5 cm. Piec w temperaturze 150 stopni, najwygodniej na dwóch blachach jednocześnie i z termoobiegiem.Po 20 minutach pieczenia i jakiejś minucie ostudzenia na zewnątrz powinny się dać zdjąć łopatką, jeśli nie, można dopiec jeszcze 2-3 minuty. Studzić na kratce.Ciasteczka można zamrozić - rozmrażają się błyskawicznie i są kruche, bo bezwodne
CIASTO KOKOSOWESkładniki:*140 g mąki*50 g wiórek kokosowych*2 łyżeczki proszku do pieczenia*szczypta soli*4 jajka*100 gr. cukru*1 jogurt kokosowy (tak sobie pomyślałam, że jak będzie ciężko zdobyć takowy bo przyznam że nie spotkałam się, to może zamiast kokosowego dodać naturalny i dodać trochę więcej wiórek i cukru, bądź też można dodać mleczko kokosowe)*100 gr olejuWykonanie:*do pojemnika wsypać mąkę, wiórki, proszek do pieczenia i sól. Wszystko razem wymieszać przez 20 sek. obroty 5, odłożyć*dodać do pojemnika jajka i cukier i mieszać 20 sek. obroty 3 *dodać olej i jogurt, mieszać 10 sek. obr. 3., a następnie dodać do tego wcześniej przygotowana mąkę,mieszać 6 sek. obr. 2.*wylać na przygotowana tortownice (posmarowaną tłuszczem, oprószoną bułką tratą bądź mąką) i włożyćdo podgrzanego piekarnika w temp. 180C, ok. 30-35 min*wyjąć i poczekać, aż wystygnie*posypać wiórkami kokosowymi.
CIASTO MIGDALOWE 230 g cukru pudru100 g migdałów170 g miękkiego masła80 g maki80 gr. maki ziemniaczanej4 jajka1 torebka proszku do pieczenia / włoskie proszki do pieczenia odpowiadają 500 g maki /1 aromat migdałowy- jeśli użyje sie cukru, należy zrobić cukier puder / tak to rozumiem /: 20 sekund, szybkość nr 9- dodać migdały: 15 sekund, szybkość Turbo- dodać jajka / przy włączonych mieszadłach: nie wiem, czy tak je nazywacie /: 1 minuta, szybkość nr 6- dodać masło: 1 minuta, szybkość nr 7- dodać make, make ziemniaczana i szczyptę soli: 10 sekund, szybkość nr 5- dodać proszek do pieczenia i aromat: 10 sekund, szybkość nr 5- natłuścić i obsypać mąką formę- piec wstawiając do zimnego piekarnika: 35 minut, temperatura 180°C
składniki: 1szkl.cukru1 kostka margaryny(250g)6 jaj40 dag mąki pszennej1 łyżka proszku do pieczenia Cukier i margarynę(temp. pokojowa) utrzeć z motylkiem ok.2 min. poz. obr.3, dodając w międzyczasie jajka(całe), ciasto wygląda na zwarzone, ale po dodaniu mąki jest ok. Dodać mąkę wymieszaną z pr. do pieczenia. Jedna uwaga: nie chciało mi się całe wymieszać, ale jakoś dałam radę po wyłożeniu- łyżką. Na przyszły raz podzielę składniki na pół i będzie dobrze. Połowę ciasta(można więcej) dać na blachę wyłożoną papierem na to owoce, w tym przypadku śliwki-skórką do dołu i pozostałą część ciasta kupkami lub wyciskając paski z worka cukierniczego lub foliowego. Piec w temp.180st. C, aż zbrązowieje z wierzchu. Można posypać cukrem pudrem. A taki był po upieczeniu i posypaniu c. pudrem jak wystygł- zwykłe, szybkościowe ciacho, które zawsze się udaje
Składniki:50 dag mąki pszennej5 dag drożdży -- świeżych10 dag masła5 żółtek15 dag cukru1/4 litra mlekarodzynki1 cytryna -- tylko skórka1 szczypta soli1 torebka cukru waniliowegoMleko lekko podgrzewamy (2-3 min, temp 40st C, obr. 0,5)Rozpuszczamy masło i przestudzamy jeDodajemy resztę składników bez masła i rodzynek (4-5 min Interwał)Po 2-3 min nie przerywając wyrabiania wlewamy przez otwór w pokrywie cienką strużką masło"Dodajemy rodzynki i lekko mieszamy (kilka sekund, obr. minimalne)Przekładamy do formy i odstawiamy do wyrośnięcia.Pieczemy 50 minut w 180 stopniach C.Długo nie mogłam zabrać sie do tego ciasta. Ciągle pamiętałam tatę w pocie czoła (dosłownie) wyrabiającego ciasto. Po dostosowaniu składu do TM robię ją często i bardzo lubię. Jest nie za słodka, bardzo "puchata" i długo świeża.
Składniki:200 ml mleka100g cukru100g masła lub margaryny1 kostkę drożdży świeżych albo( 2 opakowania suchych drożdży)1 białko ( żółtko zostawić do posmarowania plecionki)szczypta soliWszystkie składniki dać do thermomixa na 2 min /40 stopni /poz.obr.2Jak rozczyn będzie gotowy dodać 100-150 g twarogu przekręconego 3 krotnie przez maszynkę600 g maki pszennejWszystko jeszcze raz wyrobić przez 3 min na poz. interwał(można dodać rodzynki jeśli ktoś lubi)Ciasto zostawić do wyrośnięcia przez 30 min.Po wyrośnięciu podzielić ciasto na 3 części i zapleść warkoczzapleciony warkocz posmarować żółtkiem i wstawić do zagrzanego piekarniana 180 stopni i piec 30 minDrożdżówkę można połać lukrem lub przed pieczeniem posypać cukrem Polecam jest pyszna robiłam juz parę razy
0,5 kg mąki2,5-3 dag drożdży2 MT mleka1/2 MT olejuok. 1 MT cukru (ilość można samemu sobie regulować)szczypta solizapach lub cukier waniliowy2 żółtka (1 białko odłożyć do posmarowania)Cukier, drożdże, mleko i żółtka podgrzać - czas 1 min temp.37 st., obr. poz.5Dodać mąkę i sól, wyrabiać - czas 2 min poz. InterwałDodać olej, wyrabiać - czas 1 min poz. InterwałWyjąć ciasto z naczynia, pozostawić w naoliwionej misce aż podwoi objętośćPodzielić ciasto na 16 części i formować drożdżówki.piec ok 20-30 minut w 200 stCNadziewałam twarogiem robionym "na oko". W TM podgrzałam 1/2 kg twarogu z 1 jajkiem, 1/2 kostki masła , cukrem do smaku i zapachem migdałowym ( temp 70 stC, 5 min, obr. 4-5)
Składniki:Ciasto:50 dag drożdży3 łyżki śmietany2 jaja2 żółtka150 g masła1/2 laski wanilii lub 1 cukier wanilinowy50 g cukru pudru400 g maki pszennej1/3 łyżeczki soliMasa: 400 g maku150g masła1l mleka150 g miodu1 cukier waniliowy100 g posiekanych migdałów150 g rodzynek100 g skórki pomarańczowej50 g cukru pudru3 jajkakieliszek rumu lub koniakuZemleć wanilię - czas 20 s obr. poz.9dodać mąkę, masło, wyrabiać - czas 10s obr.4dodać drożdże, śmietanę, jajka, 2 żółtka, cukier, sól, wyrabiać 1 min obr.5Włożyć do lodówki na 30 min
MasaDo naczynia wsypać mak, zalać mlekiem, gotować 25 min temp. 100st, obr.2...
sajdula