Przepisy z thermomixem II.doc

(151 KB) Pobierz
Przepisy z Thermomixem II

Przepisy                                        z Thermomixem II

Ewa Hałaczkiewicz

 

 

 

 

2008-06-18

 

 

 

 


Spis treści

Pizza              3

Ciasteczka owsiane              3

CIASTO KOKOSOWE              4

CIASTO MIGDALOWE              5

Ciasto ucierane- mojej Mamy, do owoców, serników, powideł, maku, masy kokosowej, orzechowej              5

Drożdżowa babka mojej mamy              6

DROZDZOWA PLECIONKA              7

Drożdżówki z serem              7

Makownik świąteczny krucho-drożdżowy              8

Pączki              10

Pyszny keks              11

Sernik na zimno, wspaniały z truskawkami              12

SERNIK Z OWOCAMI              13

SUPER SERNIK, sernik              14

Pieczone pierożki              14

Racuszki drożdżowe              15

Małgosimi sorbet czekoladowy z brandy              16

Lody truskawkowe              16

Lody              17

I owocowe (sorbet)              17

IV waniliowe              18

Sorbet bardzo cytrynowy              18

Sos waniliowy, np. do lodow              19

Keczup              19

Adwokat nieśmiertelny              19

Napój nektarowo-sorbetowy na upały              20

Sok Kubuś 1              20

Dżem gruszkowy              23

Dżem wiśniowy              23

Marmolada wieloowocowa              23

Marmolada              24

Mus brzoskwiniowy Pani Grażyny              24

Pasta fasolowa              25

Pasta słonecznikowa              25

PASTA Z ŁOSOSIA              26

Smalec z grzybami              26

CHLEB CEBULOWO – CZOSNKOWY              27

Chleb czosnkowo - ziołowy              27

Chleb gryczany, trochę inny              28

Chleb pszenno-żytni z ziaren zbóż              28

Chleb z kminkiem i gałką muszkatołową              29

Surówka z kalafiora              30

Surówka z kapusty              30

Surówka z selera              31

Zupa pieczarkowa a'la szybki kubek              31

Młoda Kapusta              31

CHLEB CEBULOWO – CZOSNKOWY              32

Pizza

Składniki:
40-50 gr. drożdży
0,5 łyżeczki cukru
4 łyżki ciepłej wody
400 g mąki pszennej
3 łyżki oliwy lub oleju
0,75 szkl. wody
łyżeczka soli
Drożdże zmieszać w miseczce z cukrem i ciepłą wodą. Po 15 min. do naczynia miksującego dać mąkę, a potem rozczyn drożdżowy, oliwę i wodę. Wyrabiać na pozycji interwał ok. 1,5 min. Wyjąć z TM. Zrobić kulę i chwilę wyrabiać rękami. Zostawić na 30 min.
Blachę do pizzy wysmarować oliwą. Położyć ciasto (cienka warstwa), wysmarować czosnkiem (jak ktoś lubi) i ketchupem, nałożyć składniki wg uznania.
Piec w temp. 220 stopni około 20-30 min.
Pizza zawsze się udaje. Ciasto jest po prostu boskie. Samo w sobie jest smaczne.
To prawda. To ciasto jest genialne, choć w przepisie nie jest napisane że trzeba dodać soli, więc za pierwszym razem zrobiłem niezbyt słone ale poza tym SUUPER !!!!
Choć krojenie pieczarek thermomixem to jeszcze dla mnie wyzwanie. No chyba że ktoś ma jakieś sugestie :D
Aha - w piekarniku elektrycznym piecze się 15 min przy 220 stopniach i grzałkach górnej i dolnej

Ciasteczka owsiane
1 szklanka (90g) płatków owsianych
1 szklanka (150 g) mąki (dodatek krupczatki poprawia kruchość)
1 szklanka (200g) brązowego cukru (wzięłam 190g białego, słodkie bardzo wyszło)
1/2 szklanki (45g) wiórków kokosowych
125g masła
2 łyżki miodu (można też syropu klonowego, ale miód daje ten zapach!)
1 łyżka wody
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
W TM stopić razem masło, miód i wodę, 5 minut/60 stopni/obroty 2.
W dużej misce zmieszać składniki sypkie, wrzucić do TM. 30 s interwał.
Ze zmieszanej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze w odstępach ok. 5 cm.
Piec w temperaturze 150 stopni, najwygodniej na dwóch blachach jednocześnie i z termoobiegiem.
Po 20 minutach pieczenia i jakiejś minucie ostudzenia na zewnątrz powinny się dać zdjąć łopatką, jeśli nie, można dopiec jeszcze 2-3 minuty. Studzić na kratce.
Ciasteczka można zamrozić - rozmrażają się błyskawicznie i są kruche, bo bezwodne

CIASTO KOKOSOWE
Składniki:
*140 g mąki
*50 g wiórek kokosowych
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*szczypta soli
*4 jajka
*100 gr. cukru
*1 jogurt kokosowy (tak sobie pomyślałam, że jak będzie ciężko zdobyć takowy bo przyznam że nie spotkałam się, to może zamiast kokosowego dodać naturalny i dodać trochę więcej wiórek i cukru, bądź też można dodać mleczko kokosowe)
*100 gr oleju
Wykonanie:
*do pojemnika wsypać mąkę, wiórki, proszek do pieczenia i sól. Wszystko razem wymieszać przez 20 sek. obroty 5, odłożyć
*dodać do pojemnika jajka i cukier i mieszać 20 sek. obroty 3
*dodać olej i jogurt, mieszać 10 sek. obr. 3., a następnie dodać do tego wcześniej przygotowana mąkę,
mieszać 6 sek. obr. 2.
*wylać na przygotowana tortownice (posmarowaną tłuszczem, oprószoną bułką tratą bądź mąką) i włożyć
do podgrzanego piekarnika w temp. 180C, ok. 30-35 min
*wyjąć i poczekać, aż wystygnie
*posypać wiórkami kokosowymi.

CIASTO MIGDALOWE
230 g cukru pudru
100 g migdałów
170 g miękkiego masła
80 g maki
80 gr. maki ziemniaczanej
4 jajka
1 torebka proszku do pieczenia / włoskie proszki do pieczenia odpowiadają 500 g maki /
1 aromat migdałowy

- jeśli użyje sie cukru, należy zrobić cukier puder / tak to rozumiem /: 20 sekund, szybkość nr 9
- dodać migdały: 15 sekund, szybkość Turbo
- dodać jajka / przy włączonych mieszadłach: nie wiem, czy tak je nazywacie /: 1 minuta, szybkość nr 6
- dodać masło: 1 minuta, szybkość nr 7
- dodać make, make ziemniaczana i szczyptę soli: 10 sekund, szybkość nr 5
- dodać proszek do pieczenia i aromat: 10 sekund, szybkość nr 5
- natłuścić i obsypać mąką formę
- piec wstawiając do zimnego piekarnika: 35 minut, temperatura 180°C

Ciasto ucierane- mojej Mamy, do owoców, serników, powideł, maku, masy kokosowej, orzechowej

składniki:
1szkl.cukru
1 kostka margaryny(250g)
6 jaj
40 dag mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
Cukier i margarynę(temp. pokojowa) utrzeć z motylkiem ok.2 min. poz. obr.3, dodając w międzyczasie jajka(całe), ciasto wygląda na zwarzone, ale po dodaniu mąki jest ok. Dodać mąkę wymieszaną z pr. do pieczenia. Jedna uwaga: nie chciało mi się całe wymieszać, ale jakoś dałam radę po wyłożeniu- łyżką. Na przyszły raz podzielę składniki na pół i będzie dobrze.
Połowę ciasta(można więcej) dać na blachę wyłożoną papierem na to owoce,    w tym przypadku śliwki-skórką do dołu i pozostałą część ciasta kupkami lub wyciskając paski z worka cukierniczego lub foliowego. Piec w temp.180st. C, aż zbrązowieje z wierzchu. Można posypać cukrem pudrem.
A taki był po upieczeniu i posypaniu c. pudrem jak wystygł- zwykłe, szybkościowe ciacho, które zawsze się udaje

Drożdżowa babka mojej mamy

Składniki:
50 dag mąki pszennej
5 dag drożdży -- świeżych
10 dag masła
5 żółtek
15 dag cukru
1/4 litra mleka
rodzynki
1 cytryna -- tylko skórka
1 szczypta soli
1 torebka cukru waniliowego
Mleko lekko podgrzewamy (2-3 min, temp 40st C, obr. 0,5)
Rozpuszczamy masło i przestudzamy je
Dodajemy resztę składników bez masła i rodzynek (4-5 min Interwał)
Po 2-3 min nie przerywając wyrabiania wlewamy przez otwór w pokrywie cienką strużką masło"
Dodajemy rodzynki i lekko mieszamy (kilka sekund, obr. minimalne)
Przekładamy do formy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Pieczemy 50 minut w 180 stopniach C.
Długo nie mogłam zabrać sie do tego ciasta. Ciągle pamiętałam tatę w pocie czoła (dosłownie) wyrabiającego ciasto. Po dostosowaniu składu do TM robię ją często i bardzo lubię. Jest nie za słodka, bardzo "puchata" i długo świeża.

DROZDZOWA PLECIONKA

Składniki:
200 ml mleka
100g cukru
100g masła lub margaryny
1 kostkę drożdży świeżych albo( 2 opakowania suchych drożdży)
1 białko ( żółtko zostawić do posmarowania plecionki)
szczypta soli
Wszystkie składniki dać do thermomixa na 2 min /40 stopni /poz.obr.2
Jak rozczyn będzie gotowy dodać
100-150 g twarogu przekręconego 3 krotnie przez maszynkę
600 g maki pszennej
Wszystko jeszcze raz wyrobić przez 3 min na poz. interwał
(można dodać rodzynki jeśli ktoś lubi)
Ciasto zostawić do wyrośnięcia przez 30 min.
Po wyrośnięciu podzielić ciasto na 3 części i zapleść warkocz
zapleciony warkocz posmarować żółtkiem i wstawić do zagrzanego piekarniana 180 stopni i piec 30 min
Drożdżówkę można połać lukrem lub przed pieczeniem posypać cukrem
Polecam jest pyszna robiłam juz parę razy

Drożdżówki z serem

0,5 kg mąki
2,5-3 dag drożdży
2 MT mleka
1/2 MT oleju
ok. 1 MT cukru (ilość można samemu sobie regulować)
szczypta soli
zapach lub cukier waniliowy
2 żółtka (1 białko odłożyć do posmarowania)
Cukier, drożdże, mleko i żółtka podgrzać - czas 1 min temp.37 st., obr. poz.5
Dodać mąkę i sól, wyrabiać - czas 2 min poz. Interwał
Dodać olej, wyrabiać - czas 1 min poz. Interwał
Wyjąć ciasto z naczynia, pozostawić w naoliwionej misce aż podwoi objętość
Podzielić ciasto na 16 części i formować drożdżówki.
piec ok 20-30 minut w 200 stC
Nadziewałam twarogiem robionym "na oko". W TM podgrzałam 1/2 kg twarogu z 1 jajkiem, 1/2 kostki masła , cukrem do smaku i zapachem migdałowym ( temp 70 stC, 5 min, obr. 4-5)

Makownik świąteczny krucho-drożdżowy

Składniki:
Ciasto:
50 dag drożdży
3 łyżki śmietany
2 jaja
2 żółtka
150 g masła
1/2 laski wanilii lub 1 cukier wanilinowy
50 g cukru pudru
400 g maki pszennej
1/3 łyżeczki soli
Masa:
400 g maku
150g masła
1l mleka
150 g miodu
1 cukier waniliowy
100 g posiekanych migdałów
150 g rodzynek
100 g skórki pomarańczowej
50 g cukru pudru
3 jajka
kieliszek rumu lub koniaku
Zemleć wanilię - czas 20 s obr. poz.9
dodać mąkę, masło, wyrabiać - czas 10s obr.4
dodać drożdże, śmietanę, jajka, 2 żółtka, cukier, sól, wyrabiać 1 min obr.5
Włożyć do lodówki na 30 min

Masa
Do naczynia wsypać mak, zalać mlekiem, gotować 25 min temp. 100st, obr.2
...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin