1/2 kg mąki 2 jajka3 dkg drożdży 1 szklanka mleka2-3 łyżki roztopionego tłuszczu (masło ,margaryna)1 płaska łyżeczka cukru1 łyżeczka soliDrożdże połączyć z cukrem kilkoma łyżkami mąki i 1/2 szklanką letniego mleka .Zrobić rozczyn Pozostawić do wyrośnięcia Do miski wsypać przesiana mąkę dodać sól zrobić wgłębienie wbić jajka dodać resztę mleka roztopiony tłuszcz .Na końcu wyrośnięte drożdże . Wyrobić ciasto najpierw ręką następnie napowietrzyć wybijając drewniana łyżką lub w dowolny sposób tak aby dobrze je napowietrzyć Wyrobione ciasto przykryć czysta ściereczka i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ok. 60 minZ ciasta urywać kawałki i formować kulki .Z podanej ilości wychodzi ok. 16 sztuk Uformowane pyzy rozłożyć np. na posypanej delikatnie mąką blaszce i pozostawić przykryte do wyrośnięcia ok. 20 min .W dużym garnku zagotować trochę wody umieścić sito do gotowanie na parze nad woda układać luźno pyzy Na dużym sicie jednorazowo nie więcej niż. 5-6 sztuk ponieważ ładnie rosną Zakryte gotować ok. 12-15 min .W tym czasie nie wolno ich odkrywać ponieważ mogą upaść !! Tak ugotowanie pyzy podawać z sosem pieczarkowym ,myśliwskim oraz wszelkimi sosami pieczeniowymi. Można podawać od razu po przygotowaniu ale również można zrobić wcześniej a przed obiadem odgrzać na parze ok 3-4 min Dobrze przygotowanie pyzy muszą być mięciutkie i puszyste po przekrojeniu ciasto musi sprężynować !Jest to wspaniały dodatek zastępujący ziemniaki w moim domu był od zawsze serwowany na niedzielne obiady Moja babcia podawała pyzy drożdżowe z pysznym sosem z rolad wołowych i do tego czerwona zasmażana kapustaSZCZERZE POLECAM SMACZNEGO!
Tatar73