izolacja_dna_zcebuli.pdf

(1375 KB) Pobierz
izolacja_dna_zcebuli.indd
Jarek Bryk, Joanna Lilpop, Anna Lorenc, Rafał Parol
Biologia molekularna od kuchni
izolacja DNA z cebuli
176819428.019.png 176819428.020.png 176819428.021.png 176819428.022.png 176819428.001.png 176819428.002.png 176819428.003.png 176819428.004.png 176819428.005.png 176819428.006.png
BIOLOGIA MOLEKULARNA W KUCHNI : IZOLACJA DNA Z CEBULI
MATERIAŁY
PRZEPIS DOŚWIADCZENIA
• Jedna świeża cebula (lub np. 100g mrożonego zielonego
groszku, pomidor, brzoskwinia)
• 10ml nie skoncentrowanego płynu do naczyń (2 łyżki
stołowe)
• 4g soli kuchennej (łyżeczka do herbaty)
• 90ml wody (trochę mniej niż pół szklanki)
• 10ml 95% alkoholu z zamrażalnika (wstawić do zamrażalnika
w plastikowym naczyniu na dzień przed eksperymentem)
• Filtr do kawy
• Nóż + deseczka do krojenia cebuli
• Pojemnik na ok. 350ml na „zupę warzywną”
• Większy pojemnik pełniący rolę łaźni wodnej
• Mały mikser (ostrze tnące / rozdrabniające)
• Duży lejek
• Probówka do strącania DNA (np. kieliszek)
• Coś do wyciągnięcia DNA (np. patyczek szaszłykowy)
• Opcjonalnie szczypta soli do zmiękczania mięsa lub odrobina
świeżego soku z ananasa (nie z puszki!)
Rozpuścić całą sól kuchenną w wodzie.
1
2
Wlać roztwór soli do naczynia z płynem do mycia
naczyń i delikatnie wymieszać (żeby się nie
spienił!).
3
4
Włożyć pokrojone kawałki do pojemnika
i zalać roztworem soli kuchennej i płynu do
mycia naczyń.
Obrać cebulę i bardzo drobno pokroić w kostkę (im
drobniej, tym lepiej – kawałki o boku około 0,5 cm są
świetne, ale z nieco większymi też działa).
Jeśli izolujemy DNA z mrożonego groszku, wystarczy go
rozgnieść widelcem.
IPojemnik z „zupą cebulową” inkubować w
temperaturze około 60 stopni (np. w garnku
z gorącą wodą) przez 10-15 minut (nie
dłużej!).
5
Następnie oziębić – np. włożyć na
chwilę do pojemnika z zimną wodą
lub lodem.
6
60 o C
zimna
woda
176819428.007.png 176819428.008.png 176819428.009.png 176819428.010.png 176819428.011.png 176819428.012.png
BIOLOGIA MOLEKULARNA W KUCHNI : IZOLACJA DNA Z CEBULI
Całą mieszaninę zmiksować przez
maksymalnie 3 sekundy.
Przeiltrować mieszaninę przez iltr do kawy do
niedużego naczynia (np. plastikowego kubka).
Uważać, żeby piana z detergentu w mieszaninie
nie dostała się do przesączu!
7
8
Do przesączu w kubku dodać szczyptę soli do
zmiękczania mięsa lub 5 kropli świeżego soku
z ananasa. Pozostawić na 5 minut.
9
10
Przelać przesącz z kubka do kilku
probówek. Zwykle z 1 cebuli powinniśmy
otrzymać min. 50ml przesączu.
11
12
Po chwili DNA będzie wytrącać
się do warstwy alkoholowej
w postaci cienkich, długich,
galaretowatych nitek z
przyczepionymi bąbelkami
powietrza. Można je spokojnie
nawijać na patyczek i
wyjmować z alkoholu.
Bardzo ostrożnie i powoli (najlepiej po
ściance) nalać do probówki z przesączem
taką samą objętość zimnego etanolu, ile
jest przesączu, tak, aby alkohol utworzył
nad nim warstwę.
UWAGA! W razie braku czasu kroki 6 i 9 można pominąć :)
.....................................................................................................................
OMÓWIENIE DOŚWIADCZENIA
Roztwór soli kuchennej i płynu do zmywania naczyń (a tak naprawdę detergentu) powoduje
rozpad błon komórkowych, otoczki jądrowej, błon organelli i innych błon wewnątrzkomórkowych.
Inkubacja w temperaturze 60 stopni przyspiesza proces rozpadu błon oraz denaturuje DNAzy,
które mogłyby szybko strawić DNA. Czas inkubacji jest bardzo istotny – za długa inkubacja
doprowadzi do denaturacji DNA!
Miksowanie prowadzi do mechanicznego zniszczenia ścian komórkowych i wylania się zawartości
komórek do mieszaniny. Czas miksowania również ma znaczenie, gdyż za długie miksowanie
zniszczy DNA (a także bardzo spieni mieszaninę!).
Sól do zmiękczania mięsa oraz świeży sok z ananasa zawierają proteazy, które trawią białka
znajdujące się w przeiltrowanej mieszaninie. Stężony etanol powoduje wytrącenie DNA
z roztworu wodnego.
.................................................................................................................................
Szkoła Festiwalu Nauki | ul. Trojdena 4 | 02-109 Warszawa
tel. (22) 659-55-33 wew. 610 | fax (22) 668-52-88 | sfn@iimcb.gov.pl | www.sfn.edu.pl
© Copyright: Szkoła Festiwalu Nauki | Zezwala się na nieodpłatne rozpowszechnianie w celach edukacyjnych pod warunkiem zamieszczenia na kopiach niniejszej informacji .
176819428.013.png 176819428.014.png 176819428.015.png 176819428.016.png 176819428.017.png 176819428.018.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin