monti.doc

(39 KB) Pobierz

Fasolka po bretońsku inaczej

 

[li]20 dag fasoli białej,

[/li][li]20 dag selera naciowego

[/li][li]10 dag pieczarek,

[/li][li]pietruszka,

[/li][li]cebulka albo kawałek pora,

[/li][li]koncentrat pomidorowy 30% bez cukru,

[/li][li]sól, pieprz prawdziwy, najlepiej biały, majeranek, liść laurowy

 

Fasolę wieczorem płuczemy i zalewamy wodą, moczymy przez noc. Następnie gotujemy w tej samej wodzie(dolewamy wodę jeśli jest za mało) z całą cebulką oraz liściem laurowym. Gdy fasola jest prawie miękka dodajemy startą na tartce na dużych oczkach  pietruszkę i pokrojone drobno gałązki selera , obieramy i kroimy w plastry pieczarki, które zaraz też lądują w garnku. Jak seler z pietruszką się prawie rozgotują, a pieczarki będą miękkie wywalamy z garnka cebulkę i zaczynamy przyprawianie. Dajemy sporo koncentratu, sól, pieprz i nie zapomnijcie o majeranku - czyni cuda. Czekamy, aż się przegotuje, smacznego. Można posypać czymś zielonym, rzeżuchą i szczypiorkiem jak na zdjęciu, albo koperkiem, czy natką pietruszki.

 

KOTLETY MIELONE

 

Mielone mięso indycze (gotowe mielone zawiera niewielki dodatek wieprzowiny) posolić, przyprawić pieprzem, wcisnąć 2 ząbki czosnku, wbić 1 jajo, wsypać sporo drobno posiekanego szczypiorku (można koperek - co kto lubi). Uformować płaskie kotlety i smażyć na patelni bez tłuszczu (wytopi się z mięsa). Podawać z kalafiorem i mizerią – pycha!

 

 

 

 

Śniadania węglowodanowe:

- chleb z pełnego przemiału, który można jeść z chudym twarogiem, dżemem z fruktozą, warzywkami. .

- musli, w skład którego mogą wejść płatki owsiane, żytnie, pszenne, jęczmienne, z mlekiem chudym (najlepiej 0%), można dodać pokrojone drobniutko suszone śliwki lub morele, posypać cynamonem

-pieczone jablka, mozesz zrobic ryz zapiekany z jablkami, piernik czy ciasteczka owsiane, ktorych przepisy znajdziesz na forum

-Zamiast chleba z pp można zjesć pieczywo typu Wasa zytnie, sport

-mozesz zjesc omleta z bialek jajek, mleka i odrobiny maki

- nalesniki, racuszki, itp. (najlepiej smazone bez tluszczu, a jak sie nieda to tluszcz trzeba rozprowadzic b. cienka warstwa na patelni, za pomoca wacika itp., aha i robione wg przepisow z forum lub scisle wg diety)

CZYLI OGOLNIE PRODUKTY NIE ZAWIERAJACE TLUSCZU, ZA TO DUZO WEGLOWODANOW. Zawsze do nich zjedz warzywka.

- poza tym: NABIAL do 1.5% tluszczu, dzemy slodzone tylko i wylacznie fruktoza

- mozna zrobic galaretke owocowa (ale na bazie maki z pelnego przemialu)

 

OBiady tlusczowe:

-kurczak, indyk, sery zolte, sery plesniowe, rybki (wyjatek tunczyk w sosie wlasnym zaliczamy do wegli) gotowane na parze, smazone na oliwie (wylacznie oliwa z oliwek i tez w niewielkich ilosciach)

-duszone / gotowane warzywa (np szpinak, fasolka szparagowa, cukinia, i inne)

-surowe warzywa ZAWSZE

-jak chce ci sie mozesz je nawet zjesc z makaronem sojowym (ale nie z ryzem, ziemniakami, kasza, itp)

- smietana 18% (kwasna)

- jajka (zawierajace i zoltko i bioalko) w postaci jajecznicy, sadzonych, w salatce.....

- kotlety mielone

 

Koacje weglowe:

- makaron durum, brazowy ryz

- warzywa surowe i gotowane

- jogurt 0%, twarog

- omleta (podobnie jak na sniadanie)

- NIE WOLNO: slodkoich rzeczy - nawet jogurtow, owocow, fruktozy !!

- tunczyk w sosie wlasnym

-        soja, soczewica, ciecierzyca, kasza peczak

 

 

 

Do węgli zaliczamy (łączymy z tłuszczem do 1,5%):

 

- chleb z mąki z pełnego przemiału,

- makaron z pszenicy durum,

- kasze ,

- ryż naturalny.

-        białko jaja

 

 

Do tłuszczy zaliczamy:

 

- mięso,

- jajka,

- sery tłuste,

- śmietanę od 18%

-        majonez bez cukru- własnoręcznie zrobiony wg zasad MM , lub kielecki

 

 

 

Placki z jablkami(węgle)

agajot

 

Składniki

- 2 szklanki maki pp,

- 2 jabłka,

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

- 1 łyżeczka sody,

- 1,5 szklanki maślanki do 1,5%,

- 2 białka,

- odrobina soli.

     

Przygotowanie

 

Do miski wsypać make, dodać proszek, sodę i wymieszać.

Następnie dodać maślankę i starte na tarce jabłka.

Białko ubić ze szczypta soli i wymieszać z ciastem.

Rozgrzana patelnie przetrzeć pędzelkiem nasączonym oliwą i smażyć pod przykryciem placuszki z obu stron.

Pyszne na zimno i na ciepło

 

 

Naleśniki amerykańskie(wegle)

sd_silver

 

Składniki

- 1 szklanka maślanki,

- 1 i 1/4 szklanki maki pszennej 1850,

- 1 łyżka fruktozy,

- 1 łyżeczka sody,

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia ,

- 1 białko

     

Przygotowanie

Połączyć wszystkie składniki oprócz białka.

Białko ubić na piane i dodać do reszty składników.

na lekko posmarowana olejem patelnie wylewać dosyć grubo ciasta,

smażyć na średnim ogniu pod przykryciem (albo bez), przewracać jak wierzch jest ścięty. Powinny wyjść wysokie i puszyste, dobre z polewą ze zmiksowanych truskawek lub z jogobellą, ewentualnie dżemem z fruktozą.

 

Sałatka z pieczarek (tłuszczowy)

Gogo

 

Składniki

- pieczarki,

- jajko,

- majonez(własnej roboty),

- sól,

- pieprz

 

Przygotowanie

Pieczarki zetrzeć na tarce surowe a później ugotować na parze

ostudzić, ugotowane jajko posiekać zmieszać z ostudzonymi pieczarkami dodać łyżeczkę majonezu, doprawić do smaku.

 

Chleb Pita (wegle)

Gogo

 

Składniki

- 1 szklanka i dwie łyżki letniej wody - 3 szklanki maki pełnoziarnistej,

- 1 łyżeczka soli,

- 1 1/2 łyżeczka fruktozy,

- 1 łyżka oliwy,

- 1 1/2 łyżeczki sproszkowanych drożdży.

 

Przygotowanie

Należy dobrze wyrobić ciasto ze wszystkich składników i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia. Następnie uformować trzeba rulon długości ok. 30 cm, podzielić go na osiem części. Każdą cześć należy rozwałkować na placuszki o średnicy ok. 15 cm. Zostawiamy je schowane pod lniana ściereczką na 30 minut . Piekarnik trzeba rozgrzać do temperatury 230 stopni C. Takie już wyrośnięte placki wsadzamy do

gorącego pieca na 4 do 5 minut i gotowe. Po wyjęciu, jeżeli chcemy żeby były miękkie (jak to pita jest) wkładamy je do papierowej torebki,

albo przykrywamy lniana ściereczką. Można zamrażać.

 

Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym(tłuszcze)

Gogo

 

Składniki

- 0,5 kg drobiowego mięsa mielonego,

- 300 g koncentratu pomidorowego lub 150 g koncentratu i 3 pomidory,

- 2 cebule,

- oliwa,

- przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka, bazylia świeża lub suszona);

 

Przygotowanie

Na litr wrzącej wody wrzucamy niewielkie kulki przyprawionego solą, pieprzem i papryka mięsa mielonego. Po 15 minutach dodajemy koncentrat i/lub pomidory. Po pół godzinie dokładamy pokrojona w kostkę i zrumienioną na oliwie cebulę. Całość gotujemy kolejne 15 – 20 minut. Po nałożeniu na talerze posypujemy drobno posiekaną bazylią.

Jako dodatek do pulpetów proponuje lekko niedogotowane brokuły z odrobina tartego żółtego sera na wierzchu.

(porcja na 2 – 3 osoby)

 

Duszony indyk z warzywami(tł)

betka

 

Składniki

- pierś indyka,

- cebula,

- ze dwa pomidory,

- papryka,

- słodka papryka,

- szczypta pieprzu Cayenne,

- ok 2 łyżki oliwy,

- sol,

 

Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Usmażyć cebule na odrobinie oliwy.

Jak juz nam sie zezloci dodac papryke pocieta w paski oraz pomidory. Dusic na malym ogniu, aż warzywa beda mieciutkie. Doprawic solą, pieprzem, papryką.

Filety z indyka pokroić jak kto lubi i usmażyć na reszcie oliwy

 

Pizza mm-owa(wegle)

zakorkowana

 

Składniki - ciasto

- 2 szklanki maki pszennej typ 1850,

- szczypta soli,

- 3 dag drożdży,

- pół łyżeczki fruktozy,

 

Składniki - dodatki

- 3 białka jajek na twardo,

- koncentrat pomidorowy,

- czerwona cebulka,

- szczypiorek,

- 5 pomidorków koktajlowych,

- czosnek granulowany,

- oregano,

- do wyboru: tuńczyka wsw lub pieczarki, serek harceński,

- sos,

- jogurt mm,

- kilka ząbków czosnku,

- sól, pieprz ziołowy,

 

Przygotowanie

Mąkę wysypujemy na stolnice lub blat dodajemy szczyptę soli. Drożdże wkładamy do szklanki dodajemy pół łyżeczki fruktozy i zalewamy gorącą woda do 1/3 objętości szklanki a następnie szybko dolewamy jeszcze do 2/3 zimnej przegotowanej wody. Roztrzepujemy drożdże powoli dodajemy płyn do maki z solą zagniatając ciasto, powinno być dość twarde i zbytnio się nie lepić do rąk. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia i przygotowujemy wypełnienie na pizzę. Kroimy szczypiorek, cebulkę w krążki, białka jajek w krążki lub kawałki, pomidorki koktajlowe w plastry. Jak ciasto lekko wyrośnie (15 minut) rozkładamy na blaszce podsypując lekko mąką i rozkładamy ciasto lekko zawijając brzegi. Na ciasto wykładamy koncentrat pomidorowy, posypujemy oregano wykładamy jajko, cebulkę , szczypior, pomidorki i posypujemy całość czosnkiem granulowanym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.

W czasie gdy piecze się pizza robimy sosik. Do jogurtu wyciskamy czosnek, do tego pieprz ziołowy i sól do smaku.

 

Pierogi białostockie(węgle)

baś...

 

Składniki - Ciasto

- około 1 kg mąki pp pszenna,

- woda lekko letnia,

 

Składniki - Farsz

- szklanka ugotowanej kaszy gryczanej

- 2 serki chude

- 2 duże cebule

- sól pieprz

 

Przygotowanie

Cebulkę poddusić na odrobinie wody wodzie, wymieszać dobrze z serem, dodać kasze.

Zalepić pierożki, wrzucać na wrzątek gotować chwilkę od wypłynięcia.

 

Rybne kotleciki mielone

 

Składniki

- ryba,

- jajko,

- parmezan,

- oliwa,

- przyprawy,

 

Przygotowanie

Rybę zmielić w maszynce. Dodać przyprawy (wedle uznania), dodać jajko, wymieszać.

Formować małe kotleciki i obtaczać w parmezanie. Usmażyć na oliwie albo upiec w piekarniku.

 

Owocowy sernik na zimno

Kasik28

 

Składniki

- 1 kg sera chudego,

- ok. 700 g jogurtu naturalnego (2 duże),

- żelatyna,

- fruktoza/słodzik,

- truskawki, borówki amerykańskie (ja miałam mrożone)

- aromat śmietankowy

 

I warstwa

500g sera zmiksować z 300g jogurtu na gładziutka masę, do tego dodać truskawki, fruktozę/słodzik wg uznania, 10 kropli aromatu śmietankowego i znowu miksować. Żelatynę (30g) rozpuść we wrzątku, dolać do masy serowej i miksować jeszcze przez 2 minutki.

Masę truskawkową wylać na blaszkę i dać do lodówki żeby się ścięła.

 

II warstwa

500 g sera zmiksować z 400 g jogo naturalnego na gładziutką masę, do tego dodać fruktozę/słodzik wg uznania, aromat śmietankowy i rozpuszczoną żelatynę (30 g) i ponownie miksować przez jakieś 2 minutki. Do masy serowej wrzucić jeszcze zmrożone borówki amerykańskie - bez miksowania.

 

Masę z borówkami wylać na masę truskawkową, lekko już zżelowaną w lodówce, i ponownie wstawić do lodówki do całkowitego zżelowania.

 

Roladki z kurczaka faszerowane szpinakiem

mamma_krakow

 

Sałatka

- garść poszarpanych kawałków różnych sałat,

- 1/2 ogórka zielonego.

- 1 pomidor,

- 1/4 papryki czerwonej,

- 3 pomidory suszone w oliwie (bez cukru),

- 2 łyżki oliwy,

- odrobina majonezu,

- szczypta oregano,

 

 

Roladki

- pojedynczy filet z kurczaka,

- 1/4 cebuli,

- 3 kulki szpinaku mrożonego,

- oliwa,

- sól, pieprz,

- przyprawa ma być bez cukru i glutaminianu

 

Przygotowanie

Filet nacinamy tak, aby można go było rozłożyć, następnie rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Przyprawiamy. W międzyczasie szklimy posiekaną cebulkę ma oliwie i dodajemy szpinak. Doprawiamy i dusimy pod przykryciem przez kilka minut - tj. aż szpinak rozmrozi się. Odparowujemy pozostałą wodę. Można dodać kawałki sera pleśniowego, fety czy mozzarelli, albo innego ulubionego sera. Szpinak nakładamy na rozbity brzeg filetu i ciasno zwijamy. Roladkę wstawiamy do piekarnika na blaszkę wyłożoną folią aluminiowa i posmarowaną oliwą. Pieczemy ok. 15 minut w 170 st. C i 5 min. z włączoną funkcją grill. Roladkę przecinamy ukośnie na pół - układamy na talerzu razem z sałatką.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin