Dieta grejpfrutowa została stworzona przez lekarzy i żywieniowców z kliniki Rikshospitalet w Oslo. Podstawowym składnikiem diety, jak sama nazwa wskazuje, jest grejpfrut, który jest doskonałym źródłem witaminy C (zaledwie połówka grejpfruta dostarcza więcej niż połowę zalecanej dziennej dawki witaminy C). Owoc zawiera pektynę, która pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi. Grejpfruty są niskokaloryczne i niskotłuszczowe, dlatego powinny być składnikiem dwóch posiłków w ciągu dnia. Według wielu ekspertów owoc ten może nas uchronić przed rakiem, ponieważ w miąższu i albedo znajdują się związki (bioflawonoidy), które neutralizują substancję wywołujące tą chorobę. Owoc jest bogaty w wodę i włókna roślinne, które wypełniają żołądek, a my czujemy się nasyceni. Dieta grejpfrutowa może trwać nawet 14 dni i pozwala na spadek masy ciała o 4 kg.
Ważną informacją jest to, że dieta zakazuje stosowania soli. Posiłków nie należy smażyć na tłuszczu, najlepiej gotować na parze, robić na grillu lub piec. Codziennie wypijać ok. 2 litry wody mineralnej oraz między posiłkami pić herbatę ziołową. Dla przykładu podajemy jadłospis diety grejpfrutowej:
Dzień pierwszy:
śniadanie: kawa i pół grejpfrutaII śniadanie: szklanka soku z grejpfruta bez cukruobiad: mięso np. mielone drobiowe, pół szklanki makaronu, sos (łyżka oleju, pomidor i czosnek)kolacja: 2 naleśniki z chudym białym serem
Dzień drugi:
śniadanie: szklanka soku grejpfrutowego, pół grahamki i plasterek szynkiII śniadanie: pół grejpfruta, dwa jaja na twardo, sałatka pomidorowa z sosemobiad: befsztyk z rusztu, 2 gotowane ziemniaki, surówka z papryki konserwowej i połówki kapusty pekińskiejkolacja: 2 kromki chleba razowego i 2 plasterki chudej szynki
Dzień trzeci:
śniadanie: szklanka mleka z płatkami owsianymi, pół bananaII śniadanie: grejpfrut, kefirobiad: szynka drobiowa, pół szklanki ryżu, cebula duszona na odrobinie olejukolacja: grahamka z żółtym serem, jabłko
Dzień czwarty:
śniadanie: pieczywo - 2 kromki chleba z plasterkami polędwicyII śniadanie: pół grejpfruta, serek homogenizowanyobiad: mięso z indyka, 2 ugotowane ziemniaki, warzywa (cebula, marchewka, pomidor, fasolka szparagowa)kolacja: jajko na twardo, grahamka z serem topionym
Dzień piąty:
śniadanie: jogurt light z müsli bez cukruII śniadanie: grejpfrutobiad: pierś z kurczaka, 2 ziemniaki, brokułykolacja: sałatka z piersi indyka, papryki, pomidora i majonezu (light)
Dzień szósty:
śniadanie: mleko z płatkami kukurydzianymi z miodem, pół bananaII śniadanie: jogurtu owocowego z ziarnami zbóżobiad: pieczony dorsz, 2 szklanki ryżu, surówka dowolnakolacja: jajka sadzone, kromka chleba razowego
Dzień siódmy:
śniadanie: pół grejpfruta, herbataII śniadanie: kajzerka z polędwicą i sałatąobiad: jajko sadzone na odrobinie oleju, 2 ziemniaki, 3 ogórki kiszonekolacja: 2 grahamki, sałatka z 2 pomidorów i cebuli
PODWIECZOREK może składać się z pół grejpfruta lub szklanki soku grejpfrutowego.Żółta odmiana grejpfruta najlepiej nadaje się na sok, natomiast różowa jest tak słodka, że można ją jeść bez cukru.
TAKAJAQ