Sajgonki Asian Dream
· 1/2 pora,
· Jedna marchewka,
· 10 średnich suszonych grzybków mun,
· 1/2 kilo mielonego mięsa z indyka,
· Sos sojowy,
· 2 opakowania papieru ryżowego,
· Sos do sajgonek (np. słodko-pikantny sos chilli),
Przepis na około 4 porcje.
Grzybki namaczamy przez 15 minut w gorącej wodzie, a następnie, przez 10 minut gotujemy (w tej samej wodzie). W tym czasie kroimy pora (w paseczki) i marchewkę (w słupki). Gdy ugotują się grzybki, wyciągamy je (wodę z gotowania zostawiamy sobie na potem) i po ostudzeniu, kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy mięso. Smażymy i rozbijamy na mniejsze grudki podlewając wywarem z grzybów. Wywar dodajemy po troszkę, żeby nadmiar wody stopniowo odparowywał. Pod koniec przyprawiamy mocno sosem sojowym. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy. Farsz gotowy.
Teraz bierzemy papier ryżowy, zamaczamy płatek w letniej wodzie, kładziemy na deseczce, czekamy aż namoknie. Gdy jest miękki nakładamy porcję farszu i zawijamy jak krokieta. Smażymy na patelni, w dosyć głębokim oleju, z każdej strony. Można użyć oleju sezamowego.
UWAGA
Jeśli robisz duże, mocno wypakowane sajgonki, każdą zawiń w jeszcze jeden płat papieru ryżowego – nie rozpadnie się przy smażeniu.
Na koniec osączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z sosem.
Jeśli ma to być danie obiadowe, proponuję podać sajgonki z dzikim ryżem.
Smacznego J
Vila