Narial czatni Czatnej z kokosu
200 g świeżego kokosu lub 100 g wiórków kokosowych, 1 Ł drobno pokrojonych liści świeżej kolendry, 2-3 świeże chili, pozbawione nasion i posiekane, 1 Ł cukru, 1 Ł startego świeżego imbiru, 3 Ł soku z cytryny, 1/2 ł soli
Orzechy kokosowe rozbić i zachować mleko ze środka. Miazgę wyjąć ze skorupy i obrać z brązowej skórki. Pokroić ją na małe kawałki i zemleć w młynku elektrycznym razem ze wszystkimi innymi składnikami. Dodać trochę mleka kokosowego lub wody, aby otrzymać gładką pastę. Jeśli nie mamy młynka elektrycznego, zetrzeć kokos na tarce i dodatkowo użyć moździerza. Zamiast mleczka kokosowego lub wody można użyć 300 ml jogurtu, który nada czatnejowi konsystencję kremu. Czas przygotowania: 20 min.
lipcowa