Pierożki z drożdżowego ciasta z kapustą.doc

(25 KB) Pobierz
Pierożki z drożdżowego ciasta z kapustą

Pierożki z drożdżowego ciasta z kapustą.

Porcja: 633 kcal
Przygotowanie: 45 minut
Gotowanie i pieczenie: 40 minut
Dla 4 osób
Ciasto: 500 g mąki
100 g masła
80 g drożdży
szklanka mleka
1/2tyżeczki soli
białko
tłuszcz do formy
Farsz:
{ nieduża główka białej kapusty
2 łyżki masta lub oleju
pieprz
cukier
sól

Kapustę pokroić w ćwiartki i obgotować. Odcisnąć. Poszatkować. Podsmażyć. Doprawić do smaku solą,pieprzem i cukrem.
Drożdże wymieszać z 1/4 szklanki mleka i łyżką mąki. Gdy zaczną rosnąć, dodać z resztą mleka, rozpuszczonym masłem i solą do mąki. Wyrobić ciasto. Gdy podrośnie, rozwałkować. Pokroić w kwadraty, nałożyć na nie farsz. Zlepić po przekątnej. Pierogi ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze. Posmarować białkiem. Piec 30 minut w 180 °C.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin