Pierożki z drożdżowego ciasta z kapustą.Porcja: 633 kcalPrzygotowanie: 45 minutGotowanie i pieczenie: 40 minutDla 4 osób Ciasto: 500 g mąki100 g masła 80 g drożdży szklanka mleka1/2tyżeczki solibiałkotłuszcz do formyFarsz:{ nieduża główka białej kapusty2 łyżki masta lub oleju pieprz cukiersólKapustę pokroić w ćwiartki i obgotować. Odcisnąć. Poszatkować. Podsmażyć. Doprawić do smaku solą,pieprzem i cukrem. Drożdże wymieszać z 1/4 szklanki mleka i łyżką mąki. Gdy zaczną rosnąć, dodać z resztą mleka, rozpuszczonym masłem i solą do mąki. Wyrobić ciasto. Gdy podrośnie, rozwałkować. Pokroić w kwadraty, nałożyć na nie farsz. Zlepić po przekątnej. Pierogi ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze. Posmarować białkiem. Piec 30 minut w 180 °C.
groszek0419