Cwibak.doc

(25 KB) Pobierz
Cwibak

Cwibak
Składniki:
6 jaj, ile zaważą całe jajka - tyle cukru i tyle mąki (z tej ilości odjąć 2 łyżki mąki), 2 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy, skórka cytrynowa, skórka pomarańczowa, bakalie, zimna woda (tyle łyżek, ile jaj), cukier puder do posypania
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać 2 łyżki zimnej wody i ucierać, dodać cukier waniliowy. Do białek wlać 3 łyżki wody. Garść cukru zostawić do piany. Mąkę przesiać z proszkiem. Ubić sztywną pianę, na koniec dodać żółtka i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką, dodać skórki i bakalie, delikatnie wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy, wyrównać wierzch. Piec ok. 50 minut w średnio nagrzanym piekarniku, co 20 minut obracać blachę z ciastem. Upieczony cwibak wyłożyć na deseczkę i posypać cukrem pudrem.
Barbara Kot, Śledziejowice

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin