Rolada - Choinka.pdf

(460 KB) Pobierz
349735461 UNPDF
ROLADA-"CHOINKA"
Surowce podstawowe:
1,5 kg mia gulazowego z pieri indyczej.(cały ilet indyczy.)
1,5 kg mia wieprzowego kl. II chudego.
Materiały pomocnicze:
- 4 szt. marchew gotowana
- 1 łyżeczka pieprzu kolorowego
- 0,07kg soli peklowej
- 1 łyżka tołowa pietruzki uzonej
- 1 łyżeczka poypki dekoracyjnej
- 0,2mb jelito cienkie wieprzowe
- 1 łyżka toł .majeranku
- 1/4 żółtej papryki konerwowej
- ołonka poliamidowa
- połówka brzokwini konerwowej
- olia pożywcza
Sposób wykonania:
1. Papryk i jedną łyżką tołową mia indyczego mikujemy po czym napełniamy jelito cienkie
wieprzowe. Parzymy tak jak kiełba cienką. Studzimy. Z otrzymanej kiełbaki wycinamy gwiazdk.
Peklujemy mio wieprzowe ( na ucho ) .
2. Mio indycze miezamy z przyprawami ( zczypta gałki muzkatołowej, odrobina magii, ól
peklowa ) do uzykania odpowiedniej kleitoci. Odkładamy pół zklanki mia ( potrzebnego do
arzu ). Dodajemy pieprz kolorowy ujednolicając arz, napełniamy ołonk poliamidową. Przed
zawiązaniem ołonki, wkładamy do arzu marchewki. Pozotawiamy w lodówce do natpnego dnia.
Parzymy do uzykania wewnątrz batonu 68-70 st.C.
3. Po wytudzeniu przytpujemy do wycicia bryły przypominającej kztałtem choink.
4. Rozdrabniamy mikerem pół zklanki mia indyczego, po zmikowaniu miezamy rcznie z
uzoną nacią pietruzki. Natpnie wypełniamy otrzymanym arzem wgłbienia w "choince", bryła
mina powinna byd otoczona arzem. Całod obypujemy poypką kolorową.
5. Wyrabiamy mio wieprzowe dodając czonek, pieprz - do smaku do uzyskania odpowiedniej
kleitoci arzu.
6. Na oli kładziemy wartw 1-2 cm arzu, po czym nakładamy "choink". Całod przykrywamy
arzem wieprzowym i poypujemy majerankiem, całod owijamy cile olią.
7. Parzymy do uzyskania w farszu wieprzowym 70 st.C.
349735461.001.png 349735461.002.png
Autor: Bagno
349735461.003.png 349735461.004.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin