Kukurydzianki.doc

(41 KB) Pobierz
Kukurydzianki (40-50szt)

Kukurydzianki (40-50szt)

 

·         95 g masła 

·         380 g krówek (tych najzwyklejszych u mnie mleczne)

·         5 łyżek mleka

·         1 1/2 łyżki kakao

·         200 g płatków kukurydzianych 

Mleko, krówki, masło, kakao włożyć do rondelka i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Wszystko musi się dobrze rozpuścić. Następnie ściągnąć z ognia. Dosypać płatki i za pomocą dwóch łyżek, delikatnie mieszać (by za bardzo nie połamać płatków), aż masa pokryje płatki.

 

Następnie z pomocą dużej łyżki nabierać płatki (można pomóc sobie ręką, ale uwaga będzie się kleić do palców), układać na papierze do pieczenia.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin