Wykład 8 1.12.2009.doc

(5083 KB) Pobierz

Wykład 8- 1.12.2009

TABLETKI - Compressi tablets

§         Tabletki to płaskie lub obustronnie wypukłe najczęściej krążki o różnej średnicy, grubości i masie.

§         jednolitej powierzchni.

§         na powierzchni mogą być oznakowania, napisy oraz dawki ułatwiające dzielenie.

§         Stałe postacie leku zawierające pojedyncza Sawkę jednej lub kilku substancji leczniczych

§         Sporządzone przez:

o       Prasowanie (tabletkowanie) jednolitej objętości cząstek

o       Inne technologie:

§         Ekstruzje

§         Wylewanie (wytłaczanie)

§         Suszenie sublimacyjne (liofilizacja)

 

Tabletki do podawania doustnego:

·         uwalnianie substancji leczniczej w jamie ustnej

o       podjęzykowo (T. sublinguales)

o       do ssania (Dulcitabulettae)

o       dopoliczkowe, podpoliczkowe (T. buccales)

o       do rozgryzania i żucia (T. masticatoriae)

·         do połykania

o       uwalniające substancje lecznicze w żołądku (o niemodyfikowanej szybkości uwalniania)

o       uwalnianie substancji leczniczej w jelicie (dojelitowe – T. enetrosolubilae)

o       modyfikowanej szybkości uwalniania substancji leczniczej (np. tabletki o przedłużonym uwalnianiu T. prolongarae, o przedłużonym, o opóźnionym, o pulsacyjnym uwalnianiu)

·         do celów diagnostycznych

 

Tabletki do wprowadzania do jamy ciała


§         dopochwowo (T. vaginales)

§         do zębodołu (T. denticori)


 

Tabletki do stosowania pozajelitowego

§         do sporządzania roztworów lub wstrzyknięć ( T. ad iniectiones)

§         do inplantacji ( T. implantabilae)

 

Tabletki do sporządzania płynów:

§         tabletki musujące

§         do sporządzania roztworów, zawiesin

 

Tabletkowanie:

§         bezpośrednie tabletkowanie substancji leczniczej z substancjami pomocniczymi lub po granulacji

§         W wyniku siły, która powoduje zbliżanie się do siebie ziaren masy tabletkowej- proszku lub granulatu i wytworzenie pomiędzy nimi wiązań.

§         Na proces tabletkowania mają wpływ:

o       skład i sposób przygotowania masy tabletkowej

o       właściwości fizyczne masy

o       nacisk zastosowany podczas prasowania

o       Warunki wytwarzania, wilgotność, temperatura

Tabletkowanie- ogół zjawisk zachodzących podczas oddziaływania siłą na proszki czy granulaty

Kompresja- proces zmniejszania objętości proszków, granulatów w wyniku spadku objętości fazy gazowej pomiędzy ziarnami

Kompakcja- proces, podczas którego zmniejsza się objętość (kompresja) i zwiększa się wytrzymałość mechaniczna ( z wytworzeniem oddziaływań międzycząsteczkowych)

 

Tabletkarki     1874 r - Rosenthal

§        

Zasadnicze elementy budowy:

o       matryca

o       stempel górny

o      

stempel dolny

o       lej dozujący

§         Matryce mogą być jedno lub wielootworowe.

o       Otwory mogą mieć kształt:

koła, elipsy, kwadratu, prostokąta, trójkąta.

§        

Stemple mają kształt jak matryce.

o       Mogą być płaskie, sferyczne lub głęboko sferyczne.

o       Na ich powierzchni często wytworzone są nazwy tabletek,

dawki, kreski dzielące lub krzyżyki.

 

Etapy tabletkowania:

§         napełnianie matrycy masa tabletkową (jednorodną objętością cząstek lub agregatów cząstek otrzymanych metodą granulacji – FPVII)

§         sprasowanie

§         wypchnięcie tabletki z otworu matrycy

 

Tabletkarki


uderzeniowe (ekscentryczne)

obrotowe (rotacyjne)


  

 

Otrzymywanie tabletek wielowarstwowych wielowarstwowych i minitabletek:

§         tabletkarka z dwoma lejami nasypowymi

§         tabletkarki z trzema lejami nasypowymi (podczas jednego obrotu rotora: 2 lub 3 cykle składające się z : napełniania matrycy, fazy kompresji, wyrzutu tabletki)

§         tabletkarka do otrzymywania minitabletek (średnica stempli ok. 2mm; masa tabletkowa podawana jest pod ciśnieniem przez odpowiednio skonstruowany lej nasypowy)

 

Mechanizm kompresji i kompakcji

§         proces tworzenia różnego rodzaju wiązań pomiędzy ziarnami proszki lub granulatu w wyniku działania siły i towarzyszący temu spadek objętości masy

o       oddziaływania międzycząsteczkowe i elektrostatyczne

o       mostki stałe

o       formy zamkniętych wiązań mechanicznych

o       siły ciśnienia kapilarnego i napięcia powierzchniowego

o       siły adhezji substancji wiążących

 

Substancje poślizgowe:

§         typowe substancje poślizgowe – zmniejszają tarcie między cząsteczkami proszku lub ziarnami granulatu

o       talk (1-3%talk silikonowy (1-3%)

o       wysuszona skrobia (do 5%)

o       krzemionka koloidalna (0,1-0,5%)

§         substancje smarujące – zmniejszają tarcie między powierzchnią boczną tabletki a ścianą matrycy

§         substancje antyadhezyjne – zmniejszają przyczepność masy tabletkowej do stempli i matrycy

o       stearynian wapnia, stearynian magnezu

o       parafina stała

o       talk silikonowy

 

substancje smarujące

§         rozpuszczalne w wodzie (dodawane do tabletek musujących i tabletek do sporządzania roztworów)

o       kwas fumarowy (do 5%)

o       laurylosiarczan sodu (ok. 1%)

o       makrogol 4000 i 6000 (2-5%)

§         nierozpuszczalne w wodzie

o       stearynian wapnia (0,25 – 1%)

o       stearynian magnezu (0,25-1%)

§         inne substancje smarujące

o       parafina stała

o       alkohol cetylowy

o       alkohol stearynowy

Substancje stałe nanosi się na granulat w postaci roztworów w łatwo lotnych rozpuszczalnikach.

Substancje płynne  (parafina ciekła, olej silikonowy) w mikrokapsułkach mikrokapsułkach gumy arabskiej lub żelatyny.

§         Nacisk stempli – pęknięcie mikrokapsułki (środek smarujący wypływa i pokrywa równomiernie powierzchnię granulatu)

 

Przygotowanie masy tabletkowej z etapem granulacji

§         przygotowanie granulatu

§         dodanie odpowiedniej ilości środka poślizgowego

§         wymieszanie i skontrolowanie jakości

§         tabletkowanie lub przechowywanie masy tabletkowej w szczelnych opakowaniach

 

Tabletkowanie  bezpośrednie:

§         substancje krystalizujące tylko w układzie regularnym

 

Tabletkowanie bezpośrednie – bez substancji pomocniczych

§         substancje:


o       kw. acetylosalicylowy

o       siarczan glinu

o       bromek amonowy

o       chlorek amonowy

o       tlenek wapnia

o       wodzian chloralu

o       siarczan żelaza

o       bromek litu


§         jako lepiszcze woda kapilarna lub krystalizacyjna np.

o       Fe SO4 x 7 H2O,

o       MgSO4 x 7 H2O,

o       ZnSO4 x 7 H2O

§         Nadtapianie się cząstek podczas kompresji

§         Wzajemne sklejanie (np. salol)

§         Plastyczna deformacja

 

Substancje pomocnicze dodawane w procesie bezpośredniego tabletkowania


§         Celuloza mikrokrystaliczna

§         Pochodne celulozy

§         Laktoza

§         Mannitol

§         Sorbitol

§         skrobia modyfikowana

§         Sole nieorganiczne


 

Tabletki musujące

Masa tabletkowa:

§         substancje lecznicze

§         kwasy organiczne (winowy lub cytrynowy, mieszanina)

§         węglany (najczęściej NaHCO3)

DWUTLENEK WĘGLA:

o       Przyśpiesza rozpad tabletki

o       Maskuje nieprzyjemny smak substancji leczniczej

o       Przyśpiesza wchłanianie substancji leczniczej

 

Otrzymywanie masy tabletkowej:

§         Granulacja na mokro  - granuluje się razem lub oddzielnie kwas i wodorowęglan sodu (substancje zwilżające: etanol, alkohol izopropylowy, alkoholowy roztwór poliwidonu)

§         Granulacja na sucho:

1.      Otrzymywanie granulatu spiekanego – mieszaninę kwasu cytrynowego  NaHCO3 ogrzewa się w temp 110st; (lepiszcze – woda krystalizacyjna kwasu cytrynowego lub  powstała w wyniku częściowego rozkładu wodorowęglanu do węglanu)

2.      Prasowanie mieszaniny proszków, rozdrobnienie i tabletkowanie lub bezpośrednie tabletkowanie

 

§         Masa tabletkowa musi charakteryzować się małą zawartością wilgoci <1%;

§         Tabletki musujące przechowywać w temperaturze < 25 st,

§         jako opakowanie stosuje się folię aluminiową laminowaną polietylenem.

 

Niewłaściwe przechowywanie:

§  &#x...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin