Jak działa dieta Montignaca.docx

(15 KB) Pobierz

Jak działa dieta Montignaca

Dieta Montignaca należy do skutecznych diet odchudzających. Marzysz o dobrej, zdrowej diecie? Jak dotąd źródłem twojej diety były produkty węglowodanowe? Dieta Montignaca opiera się na zasadach, iż przyczyną tycia są produkty węglowodanowe, które gwałtownie podnoszą poziom cukru we krwi. Powstają nadwyżki energii w komórkach tłuszczowych, które powiększają się i mnożą.

Metoda Montignaca

Aby dieta Michaela Montignaca była skuteczna, warto wziąć pod uwagę wskaźnik indeksu glikemicznego (IG), który określa, jak wzrośnie poziom glukozy we krwi po spożyciu 50 g danego produktu. Im wyższa zawartość IG, tym wyższy poziom cukru. W diecie Montignaca dopuszcza się tylko produkty o indeksie glikemicznym poniżej 50.

Wskazane produkty

o                     soja, soczewica, fasola, groch, ryż brązowy,

o                     chleb z otrębami, makaron razowy al dente,

o                     ryby, chude mięso, nabiał,

o                     zielone warzywa, pomidor, czosnek,

o                     brzoskwinie, grejpfruty.

Zakazane produkty

o                     ziemniaki, biała mąka, kukurydza,

o                     cukier, ciastka, słodzone konfitury,

o                     miód, banany, winogrona, suszone owoce, frytki, piwo.

Dieta Montignaca - zasady

o                     nie łącz w jednym posiłku produktów tłuszczowych i węglowodanowych,

o                     unikaj produktów, które zawierają jedno i drugie, np. orzechy, frytki i czekoladę,

o                     wprowadzaj przerwy między posiłkami, nie mogą być krótsze niż trzy godziny,

o                     nie opuszczaj żadnego posiłku, jedz obfite śniadania, normalny obiad i delikatną kolację,

o                     po surowe owoce sięgaj pół godziny przed posiłkiem albo 3 godz po nim,

o                     jedz makarony z pszenicy durum, gdyż makarony tradycyjne mają wysoki indeks glikemiczny,

o                     chleb jedz tylko na śniadanie,

o                     unikaj mocnej kawy, która wzmaga wydzielanie insuliny, jednego z "hormonów głodu",

o                     pij dużą ilość wody mineralnej między posiłkami.

Dla kogo odchudzanie?

Dla każdej osoby. Dieta daje dobre rezultaty, pod warunkiem, że nie robi się od niej odstępstw. Szczególnie wskazana jest dla osób, które znajdują się w grupie zagrożonej cukrzycy, ponieważ stabilizuje poziom cukru.

Zalety diety odchudzającej

Zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Ma mało kalorii. Nie wymaga głodzenia się. Nie trzeba rezygnować z drobnych przyjemności. Raz w tygodniu można jeść gorzką czekoladę.

Wady diety odchudzającej

Dieta nie jest restrykcyjna, nie nakazuje liczenia kalorii, ale zmusza do kontrolowania indeksu glikemicznego. 

Dieta Montignaca to zdrowa dieta odchudzająca. Z pewnością będzie skuteczna, jeżeli dostosujesz się do jej zasad.


Bibliografia

Biernat J. Żywienie, żywność a zdrowie, Astrum, Wrocław 2001, ISBN 83-7249-075-9
Kahlau S. 100 pomysłów na diety i smukłą sylwetkę, Muza, Warszawa 2005, ISBN 83-7079-761-X
Wróbel Z. Wybierz swoją dietę, ZYSK I SK-A, Poznań 2006, ISBN 83-7298-918-4
Wills J. Biblia żywności i żywienia, Amber, Warszawa 2002, ISBN 83-7245-328-4

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin