wplyw_greliny.pdf

(115 KB) Pobierz
Artykuł poglądowy/ Review paper
Wp³yw greliny na przewód pokarmowy
Influence of ghrelin on the gastrointestinal tract
Piotr Pietrzak 1 , Anna Kotunia 2 , Michał Marek Godlewski 1 , Romuald Zabielski 1
1 Katedra Nauk Fizjologicznych Wydziału Medycyny Weterynaryjnej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
2 Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt im. J. Kielanowskiego PAN w Jabłonnej
Przegląd Gastroenterologiczny 2007; 2 (4): 185–191
Słowa kluczowe: jelito, żołądek, receptor grelinowy, noworodek.
Key words: intestine, stomach, ghrelin receptor, neonate.
Adres do korespondencji: prof. dr hab. n. med. Romuald Zabielski, Katedra Nauk Fizjologicznych Wydziału Medycyny Weterynaryjnej Szkoły
Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, ul. Nowoursynowska 159, 02-766 Warszawa, e-mail: rzabielski@plusnet.pl
Abstract
Ghrelin is a 28-amino-acid acylated peptide with an octanoic
group on the serine residue. Ghrelin was primarily isolated
from the rat and human stomach in 1999. Ghrelin is derived
from a preproghrelin by posttranslational processing. Ghrelin
has also been detected in the pituitary gland, kidney, lung,
placenta and pancreas. The most important function of
ghrelin in adult animals (rats) is to stimulate food intake,
growth hormone secretion and motility. Ghrelin also
enhances the cytoprotective effect in the gastrointestinal
tract. Recent studies on newborn piglets showed that ghrelin
reduces body weight and small intestine and villi length, and
therefore slows the development of the neonatal intestine.
Similar effects were observed in the stomach and small
intestine in newborn rats but after weaning the results were
quite the opposite. Studies in vitro showed a positive effect
of ghrelin on cell proliferation and survival.
Streszczenie
Grelina jest to 28-aminokwasowy peptyd z grupą oktanylową
przyłączoną do 3. aminokwasu – seryny. Po raz pierwszy
wyizolowano ją z żołądka człowieka oraz szczura w 1999 r.
Grelina powstaje w procesie potranslacyjnej obróbki
preprogreliny. Hormon ten poza żołądkiem jest obecny m.in.
w przysadce mózgowej, nerkach, płucach, łożysku i trzustce.
Do najważniejszych funkcji greliny u dorosłych zwierząt
(szczurów) należy zwiększenie apetytu, stymulacja sekrecji
hormonu wzrostu oraz motoryki przewodu pokarmowego.
Grelina wzmacnia również efekt cytoprotekcyjny w przewodzie
pokarmowym. Ostatnie badania na nowo narodzonych
zwierzętach (prosiętach) pokazały, iż grelina powoduje
zmniejszenie masy ciała, skrócenie długości jelita cienkiego
oraz kosmków jelitowych i tym samym hamuje tempo rozwoju
jelita u noworodków. Podobne efekty obserwowano w żołądku
i jelicie cienkim u nowo narodzonych szczurów, jednakże
po odsadzeniu uzyskano odwrotne efekty. Badania in vitro
wykazały pozytywny wpływ greliny na proliferację komórek
oraz ich przeżywalność.
Rys historyczny – odkrycie greliny
W 1999 r. Kojima i wsp. [1] odkryli nowy endogenny
ligand dla receptorów hormonu wzrostu GHS (ang. growth
hormone secretagogue ), który nazwano greliną. Cząstecz-
ka ta zbudowana jest z 28 aminokwasów oraz grupy okta-
nylowej przyłączonej do 3. aminokwasu – seryny [1].
W ludzkiej surowicy występuje również cząsteczka greliny
pozbawiona grupy oktanylowej, która prawdopodobnie
nie ma działania endokrynowego. Hosoda i wsp. [2] wyizo-
lowali z żołądka człowieka 4 pochodne greliny, które skla-
syfikowano ze względu na budowę grupy acylowej
przy cząsteczce seryny. Peptydy, które wyróżniono, albo nie
miały żadnego podstawnika (najliczniejsze), albo miały ja-
ko podstawnik grupę oktanylową (C8:0 – forma aktywna),
dekanylową (C10:0) lub decenylową (C10:1). Poza wymie-
nionymi formami Kojima i wsp. zidentyfikowali również
cząsteczkę greliny, którą nazwali grelina-des-Gln14. Forma
ta również podlega procesowi acylacji, lecz w jej cząstecz-
ce brakuje glutaminy w pozycji 14., dlatego zamiast
28 aminokwasów ma 27. Tomesetto i wsp. [3] określili
ludzką grelinę jako peptyd spokrewniony z motyliną (ang.
motylin-related peptide ) ze względu na wysoką – 36%
– homologię ze strukturą motyliny. Zaobserwowano także
podobieństwo w aktywności biologicznej między tymi hor-
monami. Prekursor peptydu spokrewnionego z motyliną
(ang. pre-promotylin-related peptide ) jest wytwarzany
Przegląd Gastroenterologiczny 2007; 2 (4)
762967998.023.png 762967998.024.png
186
Piotr Pietrzak, Anna Kotunia, Michał Marek Godlewski, Romuald Zabielski
przez komórki endokrynne występujące w błonie śluzowej
żołądka i wykazuje pełne podobieństwo do preprogreliny,
z wyjątkiem grupy oktanylowej, która nie występuje
w cząsteczce prepromotyliny. W wyniku potranslacyjnej
obróbki progreliny poza właściwą greliną powstaje też ak-
tywny 23-aminokwasowy peptyd o działaniu przeciwstaw-
nym do greliny [4], nazwany obestatyną.
nowej. Grelina wiąże się wyłącznie z receptorem GHS-R1a.
Do jego pełnej aktywacji wystarczy sekwencja pierw-
szych czterech bądź pięciu aminokwasów (Gly-Ser-Ser
(grupa oktanylowa)-Phe) znajdujących się przy N-końcu
łańcucha greliny, a obecność hydrofobowego podstawni-
ka w cząsteczce seryny jest kluczowa w celu jego uak-
tywnienia. Połączenie greliny z GHS-R1a powoduje akty-
wację fosfolipazy C, prowadzącej do wzrostu fosforanu
inozytolu (IP 3 ), później następuje aktywacja białkowej
kinazy C i uwolnienie Ca 2+ z magazynów wewnątrzko-
mórkowych. Równolegle aktywacja GHS-R prowadzi
do zahamowania aktywności kanałów potasowych,
umożliwiając wyjście jonów wapnia przez regulowany
napięciem kanał typu L. Receptory GHS występują prak-
tycznie w każdym miejscu w organizmie, począwszy
od mózgu (w jądrach podwzgórza, hipokampie, substan-
cji szarej), poprzez serce, trzustkę, nerki, komórki układu
odpornościowego (limfocyty B i T), aż do płuc, gonad,
wątroby, mięśni szkieletowych oraz żołądka; lokalizowa-
no je także na komórkach raka piersi [11, 12].
Ekspresja greliny w organizmie
Największe nasilenie procesów translacji mRNA kodu-
jącego sekwencję greliny obserwuje się w żołądku [1, 5].
W innych narządach, takich jak przysadka mózgowa, ner-
ki, płuca, łożysko, jądra i trzustka, mRNA kodujący grelinę
występuje w niższym stężeniu. Śladową ilość grelinowego
mRNA wykryto również w adipocytach, mięśniach szkiele-
towych, wątrobie i skórze [6]. Ilość mRNA kodującego
grelinę w przewodzie pokarmowym maleje w miarę odda-
lania się od żołądka. U płodów silną ekspresję mRNA gre-
liny wykazano w żołądku, jelicie i trzustce [6]. Znaczne
ilości greliny całkowitej i aktywnej wykryto także w siarze
i mleku loch [7], co zrodziło pytanie o możliwości regula-
cji przez ten hormon rozwoju przewodu pokarmowego
u noworodków od strony światła jelita. Głównym źródłem
greliny u dorosłych zwierząt i ludzi są komórki endokryn-
ne typu X/A, występujące w błonie śluzowej dna żołądka
[5]. Zalicza się je do komórek typu zamkniętego, gdyż nie
mają fizycznego kontaktu ze światłem przewodu pokar-
mowego. Stężenie greliny we krwi jest zróżnicowane
i zależy od budowy cząsteczki. U ludzi poziom aktywnej
greliny waha się 10–20 fmol/l, podczas gdy greliny całko-
witej 100–150 fmol/l. Stężenie greliny całkowitej we krwi
szczurów jest znacznie wyższe niż u ludzi i wyno-
si 1780±535 fmol/l [8]. U dorosłego człowieka osoczowe
stężenie aktywnej greliny w okresie międzytrawiennym
wynosi 650 pg/ml, po spożyciu posiłku 400 pg/ml, a u lu-
dzi otyłych odpowiednio 450 pg/ml i 300 pg/ml [9].
Głodzenie 4-krotnie podnosi stężenie greliny we krwi ob-
wodowej u szczurów [10]. Przeprowadzone przez Kojimę
i wsp. [1] analizy immunohistochemiczne wykazały obec-
ność niewielkiej liczby neuronów wytwarzających grelinę
w jądrach łukowatych podwzgórza (ang. arcuate nucleus
– ARC) w ośrodkowym układzie nerwowym.
Biologiczna aktywnoϾ greliny
Biologiczna aktywność greliny wiąże się z metaboliz-
mem oraz bilansem energetycznym organizmu (ryc. 1.).
U ludzi i zwierząt grelina pobudza sekrecję hormonu
wzrostu (GH), stymuluje uwalnianie hormonu adreno-
kortykotropowego (ACTH), prolaktyny (PRL), kortyzonu
i aldosteronu [11], zwiększa apetyt, pobudza motorykę
przewodu pokarmowego, hamuje natomiast sekrecję
hormonu tyreotropowego (TSH). Według niektórych
autorów stężenie greliny jest powiązane z poziomem
krążącej glukozy, na który wpływa, pośrednio poprzez
uwalnianie GH, wzrost stężenia osoczowej insuliny oraz
stymulację glukoneogenezy [13].
Englader i wsp. [14] prowadząc badania na szczurach
Fisher-344, wykazali, iż produkcja i sekrecja greliny jest
znacznie wyższa u osobników starych, 25-miesięcznych,
niż u osobników młodych i w średnim wieku. Ilość
mRNA kodującego grelinę była 4 razy wyższa niż u mło-
dych (5-miesięcznych), a stężenie peptydu było 1,5 razy
wyższe. Podanie egzogennej greliny (1 μg/kg oraz
5 μg/kg) wzmogło sekrecję GH u starych szczurów
do istotnie wyższego poziomu niż u młodych. U prosiąt
po odsadzeniu grelina powoduje krótkotrwały wyrzut
GH do krwi w ciągu 15 min po podaniu. Nakahara i wsp.
[15] przeprowadzili doświadczenie na szczurach, mające
wykazać wpływ egzogennej greliny podawanej matkom
na przebieg laktacji oraz na noworodki. W doświadcze-
niu brały udział 2 grupy zwierząt – grupa badana, w któ-
rej matki otrzymywały grelinę drogą iniekcyjną, oraz
kontrolna, w której matkom podawano sól fizjologiczną.
W 4. dniu doświadczenia połowę noworodków zamie-
Receptor grelinowy
Grelina jest naturalnym agonistą receptora GHS
(ang. growth hormone secretagogue receptor – GHS-R).
Wyróżniono 2 izoformy tego receptora, tj. GHS-R1a, zbu-
dowany z 366 aminokwasów i o masie molekularnej
41 kDa, oraz GHS-R1b, składający się z 289 aminokwa-
sów. Receptory GHS różnią się od siebie budową,
GHS-R1a jest pełnowymiarowym transkryptem, nato-
miast w receptorze GHS-R1b brak 6. i 7. domeny transbło-
Przegląd Gastroenterologiczny 2007; 2 (4)
762967998.025.png
Wpływ greliny na przewód pokarmowy
187
187
proliferację
i przeżywalność
komórek
przyjmowanie
pokarmu, sen
i zachowanie
układ
krążenia
wydzielanie
GH, ACTH, PRL
i gonadotropin
GRELINA
wypływa na
przemiany
energetyczne
sekrecję soku
żołądkowego
i motorykę
przewodu
pokarmowego
metabolizm
glukozy
fukncję
wydzielniczą
trzustki
Ryc. 1. Biologiczna aktywność greliny
Fig. 1. Biological activity of ghrelin
niono między grupami. Zauważono wzrost apetytu i pro-
dukcji mleka u matek otrzymujących grelinę, a masa ich
potomstwa była wyższa niż w grupie kontrolnej. Gdy
młode odstawiono od matek otrzymujących grelinę i do-
łączono do matki otrzymującej sól fizjologiczną, masa
ciała nadal rosła szybciej niż w grupie kontrolnej, lecz
pod koniec doświadczenia (8. dzień laktacji) była niższa
niż u młodych, które cały czas utrzymywano z matkami
grelinowymi . Sugeruje się, iż egzogenna grelina podawa-
na w czasie laktacji stymuluje syntezę mleka przez
wzrost przepływu krwi przez gruczoł mlekowy. Analo-
gicznie u szczeniąt suk, którym podawano grelinę we
wczesnej fazie laktacji oraz prosiąt, obserwowano sty-
mulację wzrostu masy ciała [15]. Eksperymenty i bada-
nia kliniczne prowadzone na osobnikach dorosłych do-
wiodły, że grelina podawana ludziom i szczurom powo-
duje zwiększony apetyt oraz zapoczątkowuje uczucie
głodu [16]. Niestety, zauważono, że indukowany poda-
niem greliny wzrost masy ciała następuje głównie po-
przez odkładanie tkanki tłuszczowej, bez zmian w ukła-
dzie kostnym i mięśniowym [17]. Okazało się, iż podanie
greliny do ośrodkowego układu nerwowego (do komór
mózgu) wywołuje silniejszy efekt niż podanie obwodo-
we [17]. Bowers [18] pokazał, że obwodowe podanie syn-
tetycznej greliny i analogów receptorów grelinowych
powoduje efekt oreksygenny i adipogenny, jakiego nie
zaobserwowano po obwodowym podaniu innych oreksy-
gennych substancji, takich jak NPY (ang. neuropeptyd Y )
i AgRP (ang. agouti-related peptide ), działających
w ośrodkowym układzie nerwowym. Nasunęło to przy-
puszczenia dotyczące zdolności przechodzenia greliny
przez barierę krew-mózg za pośrednictwem neuronów
wykazujących ekspresję receptorów GHS w jądrach pod-
wzgórza [18]. Hipotezę tę potwierdza fakt, iż obwodowe
podanie greliny powoduje wzrost ekspresji NPY i AgRP
w jądrach łukowatych. Grelina, jako hormon regulujący
homeostazę energetyczną organizmu, działa poprzez
2 główne drogi podwzgórzowe. Jedna obejmuje neurony
NPY, druga receptory melanokortykoidowe oraz antago-
nistyczne i agonistyczne ligandy, tj. anoreksygenny
POMC i oreksygenny AgRP, produkowany w neuronach
NPY. Askawa i wsp. [19] oraz Date i wsp. [20] udowodni-
li udział greliny w przekazywaniu informacji w neuro-
nach aferentnych (czuciowych) i eferentnych nerwu
błędnego. Zablokowanie przewodnictwa nerwu błędne-
go powodowało zniesienie stymulacji apetytu, sekrecji
GH, aktywacji produkcji NPY i neuronów produkujących
GHRH po podaniu greliny. Z kolei Masuda i wsp. [21]
Przegląd Gastroenterologiczny 2007; 2 (4)
762967998.026.png 762967998.001.png 762967998.002.png 762967998.003.png 762967998.004.png 762967998.005.png 762967998.006.png 762967998.007.png 762967998.008.png 762967998.009.png 762967998.010.png 762967998.011.png 762967998.012.png 762967998.013.png 762967998.014.png 762967998.015.png 762967998.016.png 762967998.017.png 762967998.018.png 762967998.019.png 762967998.020.png
 
188
Piotr Pietrzak, Anna Kotunia, Michał Marek Godlewski, Romuald Zabielski
wykazali zależny od dawki wzrost sekrecji kwasu żołąd-
kowego oraz zwiększenie amplitudy oraz częstotliwości
skurczów przewodu pokarmowego po podaniu greliny.
Efekt znoszony uzyskano po wagotomii i podaniu atro-
piny, przyjmowanie histaminy nie powodowało zmian.
Date i wsp. [22] podając do III komory mózgu grelinę
znieczulonym szczurom, uzyskiwali stymulację sekrecji
kwasu żołądkowego, którą znosiła wagotomia lub wcze-
śniejsze podanie atropiny.
Ważną i nie do końca zbadaną funkcją greliny jest jej
efekt cytoprotekcyjny. Sibila i wsp. [23] oraz Konturek
i wsp. [24] wykazali, iż dożylne podanie greliny u osobni-
ków dorosłych zmniejsza, w sposób zależny od dawki,
uszkodzenia błony śluzowej wywołane dożołądkowym
wlewem 75% alkoholu etylowego, przez znaczne obniże-
nie poziomu ekspresji mRNA kodującego czynnik
martwicy nowotworów (ang. tumor necrosis factor- α
– TNF- α ) i wzrost produkcji prostaglandyn PGE 2 . Towa-
rzyszył temu również znaczny wzrost lokalnego przepły-
wu krwi w naczyniach żołądka, który, jak się przypusz-
cza, odgrywa kluczową rolę w mechanizmach ochrony
błony śluzowej. Poza lokalnym zwiększeniem przepływu
krwi w żołądku grelina wywiera też znaczny ogólny
wpływ na układ sercowo-naczyniowy u ludzi. Nagaya
i wsp. [11] zaobserwowali, iż dożylne podanie greliny
powoduje znaczny spadek ciśnienia tętniczego, zwięk-
szanie objętości wyrzutowej, przy zachowanej częstotli-
wości skurczów serca zarówno u osób zdrowych, jak
i z niewydolnością krążenia. Granata i wsp. [25] wykazali,
że grelina (acylowana i nieacylowana) stymuluje prolife-
rację komórek β wysp trzustki linii HIT-T15 w badaniach
in vitro , hamuje też w sposób zależny od dawki apopto-
zę indukowaną przez głodzenie oraz równoczesne poda-
nie INF- γ z TNF- α . Granata i wsp. [25] zaobserwowali, że
grelinę produkują i wydzielają komórki HIT-T15 i może
ona działać na drodze autokrynnej bądź parakrynnej.
W razie głodzenia przez pozbawienie surowicy, poziom
greliny wytworzonej jest wystarczający do efektu
cytoprotekcyjnego, natomiast w przypadku traktowania
komórek INF- γ z TNF- α jest zbyt niski, by zapewnić
komórkom przeżycie. Podobnie pozbawienie wpływu
greliny wytworzonej , poprzez podanie przeciwciał anty-
grelinowych, spowodowało wzrost apoptozy w komór-
kach linii HIT-T15. W efekcie antyapoptotycznym i cyto-
protekcyjnym greliny pośredniczy szlak cAMP/PKA.
Zablokowanie cyklazy adenylowej (AC) i PKA specyficz-
nymi inhibitorami powoduje zahamowanie efektu anty-
apoptotycznego greliny, jednakże zablokowanie każde-
go z nich osobno nie daje tego efektu. Hamowanie
apoptozy odbywa się także poprzez aktywację szlaku
Akt i ERK1/2 (ryc. 2.). Kim i wsp. [26] wykazali, iż grelina
wywiera proliferacyjny efekt na kultury preadipocytów
linii 3T3L1, analogiczny do efektu wywieranego przez
IGF-I, poprzez stymulację replikacji DNA (przejście komó-
rek z fazy G1 do S). Podobnie jak w przypadku komórek β
trzustki (linia HIT-T15), grelina chroni przed apoptozą
wywołaną głodzeniem poprzez zależną od dawki hor-
monu oraz od stopnia zróżnicowania adipocytów fosfo-
rylację ERK1/2 i aktywację szlaku PI3K/Akt. Powodowało
to zahamowanie ścieżki JNK i SAPK oraz zwiększenie
dokomórkowego transportu glukozy, efekt ten był
potencjalizowany przez dodanie insuliny do mieszaniny
inkubacyjnej. Chung i wsp. [27] opisali wpływ greliny
na komórki nerwowe podwzgórza szczura poddane OGD
(pozbawione glukozy i niedotlenione, ang. oxygen-glu-
cose depravation ). OGD stosuje się jako model indukcji
apoptozy w komórkach nerwowych szczura w kulturach
in vitro . W zależności od zastosowanej dawki grelina, po-
dobnie jak IGF-I, istotnie obniżała odsetek komórek pod-
legających apoptozie. Najsilniejszy efekt występował
przy stężeniu 10 –13 mol/l. Zastosowanie specyficznego
antagonisty (D-Lys-3-GHRP-6W) potwierdziło, iż w neu-
roprotekcyjnym działaniu greliny uczestniczy receptor
GHS-R1a. Analogicznie, jak w adipocytach i komórkach
β trzustki w neuronach, grelina wpływała poprzez zależną
od czasu działania i stężenia hormonu aktywację kinazy
ERK1/2 (ryc. 2.). Chung i wsp. [27] blokując MAPK, PI3K,
PKC i PKA, zauważyli istotne zmniejszenie fosforylacji
ERK1/2 wywołane zastosowaniem greliny. Otrzymane
wyniki sugerują, iż w antyapoptotycznym efekcie greliny
w komórkach nerwowych poddanych OGD uczestniczą
wszystkie ww. szlaki. Udowodniono także, iż grelina nie
zmienia aktywności p38 i JNK, natomiast istotnie stymu-
luje aktywność ERK1/2 w warunkach normoksji. Wyniki
te sugerują różne działanie greliny na izoformy kinazy
MAPK. OGD powodowało ponadto obniżenie ekspresji
białek antyapoptotycznych Bcl-2, równolegle indukując
translokację białek proapoptotycznych Bax do mitochon-
driów, efekt znoszony po traktowaniu komórek greliną.
Tango grelinowo-leptynowe
Zaobserwowano, iż wahania poziomu greliny w osoczu
krwi są skorelowane z poziomem leptyny. Podczas głodze-
nia poziom greliny w osoczu wzrastał przy jednoczesnym
spadku poziomu leptyny, a podczas karmienia sytuacja
uległa odwróceniu [28]. Określenia tango grelinowo-lepty-
nowe po raz pierwszy użyli Cummings i Foster [29] w celu
zaakcentowania ścisłej zależności tych hormonów w regu-
lacji gospodarki energetycznej, apetytu i masy ciała.
Grelina, w sposób zależny od stężenia, aktywuje neurony
jąder łukowatych, podczas gdy leptyna jest ich inhibito-
rem. Kim i wsp. [30] wykazali, iż długotrwałe domóżdżko-
we bądź dokomorowe podawanie leptyny redukowało
poziom glukozy i insuliny we krwi, obniżało przyjmowanie
pokarmu o 39%, redukowało masę tkanki tłuszczowej
o 41%, podczas gdy jednoczesne podanie greliny znosiło
Przegląd Gastroenterologiczny 2007; 2 (4)
762967998.021.png
Wpływ greliny na przewód pokarmowy
189
grelina
D-Lys-3-GHRP-6
GHS-R1a
ERK1/2
GHS-R1a
cyklaza
adenylowa
PI3K
przeżycie
cAMP
ATP
PKC
MEKK
ERK1/2
Akt
PKA
MAPKK
SAPK/JNK
Bax
apoptoza
przeżycie
przeżycie
ERK1/2
transkrypcja DNA
jądro komórkowe
Ryc. 2. Mechanizm oddziaływania greliny na wewnątrzkomórkowe szlaki przeżycia i śmierci
Fig. 2. Mechanism of ghrelin action on intracellular survival and death pathway
ten efekt. Doświadczalne podanie insuliny i leptyny redu-
kowało poziom greliny, a czas ustąpienia efektu był uzależ-
niony od dawki hormonu [31]. Glukagon z kolei powodował
znaczny, krótkotrwały wzrost poziomu sekrecji greliny
w żołądku [31].
U szczurów zaraz po urodzeniu obserwowano eks-
presję mRNA kodującego grelinę w warstwie mięśniowej
żołądka. Najszybszy wzrost ekspresji mRNA stwierdzono
między 1. i 2. tyg. życia, najwyższe stężenie greliny
w 8. tyg. u samców, natomiast u samic w 7. tyg. życia.
Rozmieszczenie komórek eksprymujących grelinę ulega-
ło zmianom, do 2. tyg. komórki te znajdowały się u pod-
stawy gruczołów żołądkowych, a od ok. 3. tyg. życia
przemieszczały się z części podstawnej w kierunku uj-
ścia [35]. Stężenie greliny w osoczu wzrasta szybko
po urodzeniu [34, 36], w sposób odwrotnie proporcjonal-
ny do masy urodzeniowej i stężenia IGF-I we krwi [34].
Dembiński i wsp. [37] nie zaobserwowali istotnych
statystycznie zmian w masie ciała oraz przepływie krwi
przez trzustkę u ssących szczurów po podaniu egzogen-
nej greliny w dawce 4, 8 i 16 nmol/kg przez 7 oraz 14 dni,
natomiast masa narządu oraz synteza DNA w trzustce
była znacząco niższa. W tej grupie zwierząt doostrzeżo-
no też istotny wzrost poziomu GH, lecz nie nastąpiły
Rola greliny u noworodka
Zauważono, że wysoki poziom greliny, obserwowany
podczas głodzenia, utrudniał implantację zarodka w bło-
nie endometrium. W czasie ciąży u ludzi stwierdzono, iż
poziom greliny w żyle pępowinowej jest znacząco wyż-
szy niż w tętnicy, co może świadczyć o tym, że płód
wpływa na metabolizm i apetyt matki poprzez grelinę
przekazywaną jej przez barierę łożyskową [32]. Podanie
greliny egzogennej szczurom w późnej fazie ciąży powo-
duje znaczny wzrost masy urodzeniowej [33], a jednora-
zowe jej zażycie wywołuje wzrost sekrecji GH u nowo-
rodków [33], nie zauważono natomiast korelacji między
GH a stężeniem naturalnie wydzielanej greliny [34].
Przegląd Gastroenterologiczny 2007; 2 (4)
762967998.022.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin