PIECZONE PIEROŻKI ZE ŚLIWKAMI.doc

(21 KB) Pobierz
PIECZONE PIEROŻKI ZE ŚLIWKAMI

PIECZONE PIEROŻKI ZE ŚLIWKAMI

 

Składniki:

50 dag mąki

25 dag masła

3 żółtka

3 łyżki kwaśnej śmietany

60 dag śliwek

10 dag konfitury z wiśni

Dodatki: cukier puder, sól

 

Mąkę posiekać z masłem. Dodać 2 żółtka, śmietanę i szczyptę soli. Składniki wymieszać, zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, chłodzić 30 min. Śliwki przekroić, w miejsce pestek włożyć konfiturę. Ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm. Dwiema foremkami o większej i mniejszej średnicy wykroić z ciasta taką samą liczbę kółek. Na środku mniejszych kółek ułożyć śliwki. Wolny brzeg ciasta wokół śliwek posmarować żółtkiem rozmąconym z łyżką wody. Śliwki przykryć większymi kółkami ciasta. Brzegi pierożków zlepić. Pierożki ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze. Wierzchy posmarować resztą żółtka. Piec ok.20 min(200 st.). Posypać cukrem pudrem

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin