Sernik na lanym cieście.doc

(99 KB) Pobierz
Sernik na lanym cieście

Sernik na lanym cieście

·         CIASTO LANE

·         3 szklanki mąki

·         2 i 1/4 szklanki cukru

·         6 jajek

·         1 cukier waniliowy

·         4 łyżeczki proszku do pieczenia

·         1,5 kostki margaryny

·         5 łyżek kakao

·         8 łyżek wody
 

·         SER

·         1,5 kg sera tłustego

·         0,5 kostki margaryny

·         0,5 kostki masła

·         1 szklanka cukru

·         1 cukier waniliowy

·         sernix + 1 budyń śmietankowy

·         8 jaj
 

·         wiórki kokosowe do posypania

Przepis na ciasto: Wodę i margarynę podgrzać w garnku, aż do rozpuszczenia się margaryny. Następnie dodać cukier, cukier waniliowy, kakao, wymieszać i zagotować na małym ogniu. Odstawić, odlać pół szklanki na polewę. Jak lekko przestygnie dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać.

Przepis na ser: Uwaga! Margarynę i masło wyjąć wcześniej z lodówki, aby były miękkie.
 
Ser, margarynę i masło zemleć 1 raz w maszynce. Dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka i wymieszać. Dodać sernix i budyń śmietankowy, ponownie wymieszać. Na koniec do sera dodać ubitą pianę. Wszystko delikatnie wymieszać.
 
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylać ciasto, na ciasto kłaść łyżką ser. Ciasto piec 1 godzinę w 200 stopniach C. Po upieczeniu ciasto oblać zostawioną polewą i posypać wiórkami kokosowymi.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin