Adwokatka(1).doc

(20 KB) Pobierz
Adwokatka

Adwokatka

 

Składniki:

Biszkopt:

·            4 jajka

·            1 szklanka cukru

·            1 szklanka mąki pszennej

·            1 łyżeczka proszku do pieczenia

·            1 łyżka octu

·            aromat arakowy

Krem:

·            ½ litra śmietany 30%

·            2 opakowania bitej śmietany w proszku "Śnieżka"

·            10 dag białej czekolady

·            1 szklanka adwokata

·            10 dag orzechów włoskich

Do dekoracji:

·            wiórki kokosowe

 

Sposób wykonania:

 

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka, jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, ocet i wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy (25 x 36 cm). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i podzielić na dwie części. Jedną cześć biszkoptu pokruszyć.

Śmietanę ubić, wsypać bitą śmietanę w proszku, nadal ubijając. Dodać ostudzoną czekoladę wcześniej roztopioną na parze, a następnie powoli wlewać adwokata. Masę podzielić na dwie części. Do jednej części dodać pokruszony biszkopt i pokrojone orzechy włoskie.

Drugą część biszkoptu nasączyć wodą z aromatem arakowym. Na biszkopt wyłożyć masę z pokruszonym biszkoptem i orzechami, a na to drugą część masy. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin