Tulipan.doc

(30 KB) Pobierz
Tulipan

Tulipan

 

Składniki:

·            250 g. margaryny

·            2 szklanki maki pszennej

·            1 szklanka cukru

·            1/2 szklanki maku suchego

·            1 kisiel wisniowy ( bez cukru)

·            6 jajek

·            6 łyżek oleju

·            2 łyżki kakao

·            2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Ponadto

·            cukier puder do posypania

·            kolorowa posypka

·            tłuszcz do smarowania blaszki

 

Sposób wykonania:

 

Białka oddzielić od żółtek. Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku. Dodawać na przemian olej i mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Ubić pianę z białek i wymieszać z ciastem, a następnie podzielić na cztery części. Do jednej dodać kakao, do drugiej mak, do trzeciej kisiel, czwarta biała. Ciasto wlewać do posmarowanej tłuszczem blaszki o wymiarach 12 x 34 cm, najpierw białe ciasto, a następnie z kakao, kisielem i makiem. Grubszym patyczkiem przeciągnąć ( raz) przez środek blaszki. Piec około 60 minut w temp. 180-200 stopni C. Ostudzone ciasto udekorować polewą czekoladową. Według uznania można posypać cukrem pudrem, i na środku posypać kolorową posypką.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin