Kinder Pingui.doc

(138 KB) Pobierz

Kinder Pingui

 

NA BISZKOPT:
-4 jajka
-3 łyżki mąki
-4 łyżki cukru
-1 łyżka kakao
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
NA MASĘ:
-0,5 litra śmietany kremówki
-2 "śmietan-fixy"
-4 łyżki cukru pudru
NA GLAZURĘ CZEKOLADOWĄ:
-20 dag czekolady
-1/4 kostki Kasi
-2-3 krople oleju
-4 łyżki wody

 

Czas
pieczenia: ponad godzinę


 

BISZKOPT:
Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier. Później (wciąż ubijając) dodawać po 1 żółtku.
Mąkę wymieszać w oddzielnej miseczce z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodawać ją do masy po 1 łyżce, mieszając ręcznie (pod żadnym pozorem przy pomocy miksera!!!). Ciasto podzielić na 2 równe części. Każdą z nich upiec w blaszce o wymiarach 25x36 cm, w temperaturze 180 stopni. Po 15 minutach powinny być gotowe. Uwaga! Proszę nie przerażać się,że ciasto wyszło cienkie! W tym właśnie tkwi jego urok
MASA:
Kremówkę schłodzić, a później ubić na sztywno z cukrem pudrem i "śmietan-fixami".
(ja dodałam jeszcze trochę żelatyny,poniewaz bałam sie że sie nie stężeje,i chyba dobrze zrobiłam)

GLAZURA CZEKOLADOWA:
Wszystkie składniki rozpuścić razem na parze. Wystudzić.
TERAZ WYSTARCZY TYLKO...
Na pierwszy biszkopt nałożyć połowę masy. Ładnie wyrównać i rozsmarować na niej połowę glazury. Odstawić w zimne miejsce do czasu, aż zastygnie i stwardnieje. Wówczas nałożyć na nią pozostałą masę i przykryć drugim biszkoptem. Polać pozostałą glazurą.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin