Cycki Murzynki.doc

(117 KB) Pobierz
Cycki Murzynki

Cycki Murzynki

Oczywiście nie muszę pisać, skąd nazwa - wystarczy spojrzeć :). Delikatny i smaczny przekładaniec, który dzięki dodatkowi alkoholu nie jest mdły.

Biszkopt:

150 g mąki pszennej

100 g cukru

4 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać do ubitej masy i wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20x40 cm. Piec w temp. 150 stopni przez 30 min.

Ciasto makowo - kokosowe:

210 g cukru

3/4 szklanki maku

100 g wiórków kokosowych

6 białek

Białka ubić z cukrem. Wsypać wiórki, mak i wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20 x 40 cm. Piec w temperaturze 170 stopni przez 40 min.

Masa budyniowa:

370 ml mleka

250 g margaryny

6 żółtek

1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem

6 łyżek cukru

3 łyżki mąki pszennej

120 ml mleka wymieszać z żółtkami, cukrem, budyniem i mąką. Pozostałe mleko zagotować, wlać mleko z żółtkami i mieszając, zagotować. Margarynę utrzeć z ostudzonym budyniem.

Ponadto:

·         polewa czekoladowa (2 łyżki masła stopić i zagotować z 4 łyżkami cukru, 3 łyżkami kakao i 5 łyżkami słodkiej śmietany)

·         dżem mandarynkowy lub pomarańczowy (300 g)

·         120 g biszkoptów

125 ml białego, półsłodkiego wina

rodzynki (garstka) do dekoracji

Wykonanie ciasta:
Ostudzony biszkopt posmarować dżemem. Na wierzch położyć ciasto makowo - kokosowe. Ciasto posmarować masą, wyrównać. Na wierzchu ułożyć biszkopty namoczone w winie. Udekorować rodzynkami i polać polewą.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin