Milky Way.doc

(140 KB) Pobierz
Milky Way

Milky Way

Szukałam przepisu na wykorzystanie zalegającego w spiżarni mleka

w proszku. I znalazłam, w masie do Milky Way'a. W smaku bardzo, bardzo mleczna, więc do przełożenia kakaowego biszkoptu jak znalazł. Choć tego typu ciasta dla niektórych są wręcz niejadalne - bo słodkie i nie ma co ukrywać - mdławe - nam smakowało. Ale my lubimy słodkości z mleka w proszku. Milky Way wychodzi równiutki, doskonale się kroi, idealny na różnego rodzaju imprezy. Przepis, lekko zmodyfikowany

Składniki

na kakaowy biszkopt:

6 jajek

3/4 szklanki cukru

pół szklanki mąki pszennej

pół szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki kakao

2 łyżki oleju

Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wmieszać delikatnie do masy jejecznej.

Ciasto wyłożyć

do formy o wymiarach 25 x 34 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka.

Składniki na masę:

pół szklanki mleka

2 szklanki mleka w proszku ('niebieskiego', pełnego)

2/3 szklanki cukru

350 g masła

16 g cukru waniliowego

Mleko (zwykłe) zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypać przesiane mleko w proszku i ucierać do gładkości.

Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą.

Składniki na polewę czekoladową:

100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady

100 g masła

Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Gotową polewą polać ciasto.

Przechowywać w lodówce. Choć po kilku godzinach w lodówce masa dość stwardnieje (masło), wystarczy wyjąć ciasto 2 - 3 godziny przed planowanym podaniem.

Smacznego :)

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin