SAŁATKA Z INDYKIEM.doc

(25 KB) Pobierz
SAŁATKA, Z INDYKIEM

SAŁATKA Z INDYKIEM

 

 

Składniki na 4 porcje:

 

25 dag fileta z piersi indyka

4 kromki pieczywa tostowego

3 ząbki czosnku

2 łyżki masła

2 łyżki oleju

sól

pieprz

1 mała główka młodej kapusty

1 jajko

1 łyżka musztardy

125 ml oliwy

2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny

2-3 łyżki startego na grube wióry parmezanu (lub innego twardego żółtego sera)

 

              Filet z indyka opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, Pokrój w grubą kostkę, Czosnek obierz, jeden ząbek przeciśnij przez praskę lub drobniutko posiekaj, Tosty pokrój w kosteczkę, Na patelni stop masło, wrzuć jeden ząbek czosnku, smaż 2-3 minuty, Zdejmij czosnek z patelni, wyrzuć, Na maśle czosnkowym zrumień pokrojone uprzednio w kostkę tosty, Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drugi ząbek czosnku, smaż chwilę, po czym wyjmij go i wyrzuć. Na czosnkowym oleju zrumień pokrojone w kostkę mięso. Oprósz solą i pieprzem, Wystudź. Kapustę opłucz, wytnij głąb, pokrój na cząstki. Jajko roztrzep widelcem. Wymieszaj z musztardą i roztartym czosnkiem. Dolej oliwę, Ubij trzepaczką na jednolity sos. Przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Grzanki, mięso i cząstki kapusty przełóż na półmisek. Polej przygotowanym sosem. Posyp wiórami sera.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin