OZP 2012 troche dopisane.doc

(81 KB) Pobierz

Pytania z OZP gr 5 (wersja E-1):
1. Wymień 3 zasady(filary) zasady "Dobre zarządzanie weterynaryjne":1. Dobre prawo 2. Ludzie, którzy to realizują 3. Finanse

2. Sposoby zwalczania chorób zakaźnych (czy jakoś tak) Zgłaszanie, zapobieganie szerzeniu się, wykrywanie, kontrola i likwidacja chorób, czyszczenie, odkażanie, postępowanie przy ponownym umieszczaniu zwierząt w gospodarstwie
3. Jakie czynności należy wykonać aby ochronić przed atakiem bioterrorystycznym w żywności.
-dziełanie w obszarze zdrowia publicznego, realizowane przez lek wet i sł wet obejmujące:
*profilaktyka i zwalczanie zoonoz
*wykrywanie zagrożeń w żywności zwierzęcego pochodzenia
*ocena produktów pozyskiwanych ze zwierząt i od zwierząt pod względem jakości zdrowotnej i bezpieczeństwa dla zdrowia konsumenta
*nadzór nad paszami
*nadzór nad dobrostanem zwierząt
*postępowanie w stanach kryzysowych(katastrofy naturalne, wypadki komunikacyjne ze zwierzętami, transporty zwierząt, zwierzęta łowne poza terenem naturalnego przemieszczania)
4. Pyt. o funkcje GMP i GHP a, b, c - spelniają podstawowe warunki co do jakosci zywnosci

5. Wymagania mikrobiologiczne jakim powinna odpowiadać woda wprowadzona do jednostkowych opakować. - E.coli 0/250 ml, Enterokoki 0/250ml; Pseudomonas aeruginosa 0/250 ml; ogólna liczba mikroorganizmów: w 36 +/- 2 st. C po 48 h - 20/1ml; w 22 +/- 2 st. C po 72h 100/1ml

6. Wyjaśnij skrót CCP - Krytyczny punkt kontroli
7. Okres inkubacji wąglika od 1 dnia do 8 tyg, zależy od drogi zakażenia i ilości zarazka.
8. Od kogo zależy wprowadzanie nowych technologii uzdatniania wody(czy jakoś tak):
a) państ. inspektor sanitarny
b) państ. inspektor ochrony środowiska
c) inspektor wet
9. Hantawirusy "pod postacią" zespół płucny i zespół nerkowy, pierwotne zakażenie przez gryzonie(uzup.)
10. Wymień gorączki wywołane praz Bunyaviridae. - gorączka krwotoczna Hanta (Hantawirusowy zespół płucny i zespół nerkowy), gorączka doliny Rift, krymsko-kongijska gorączka krwotoczna
11. Grupy dioksyn polichlorowane dibenzoparadioksyny i dibenzofurany rozpuszczalne w tłuszczach i w organizmie powodują zmiany rakotwórcze, immunosupresyjne, embriotoksyczne (uzup.)
12. wyjaścij pojęcie: bioterroryzm. Prowadzenie działań terrorystycznych z wykorzystaniem biologicznych środków masowego rażenia, forma terroryzmu uważana za szczególnie niebezpieczną ze względu na niski koszt wytwarzania broni, możliwość utajnienia jej produkcji i magazynowania, dostępność technologii oraz sposób działania broni biologicznej.
13. Rodzaje promieniowania niejonizującego. fale radiowe, mikrofale, podczerwone, światło widzialne
14. Co to jest Ht i w jakich jednostkach się go mierzy. HT (dawka równoważna) - dawka pochłonięta z uwzględnieniem biologicznego efektu na organizm 1Sv=1J/kg (siwert)
15. Pytanie dotyczyło HACCP- na czym opieramy sie w HACCP-chyba chodziło o jakiś dokument( nie pamiętam dokładnie tego pytania)
Zasada 1 - Identyfikacja zagrożeń i opisanie środków zapobiegawczych

Należy utworzyć zespół, który będzie odpowiedzialny za wszystkie działania podejmowane podczas tworzenia, wdrażania i utrzymania systemu. Sporządzić blokowy schemat procesu technologicznego, a po jego zweryfikowaniu wypisać wszystkie możliwe zagrożenia biologiczne (bakterie, wirusy, pasożyty), chemiczne (naturalne toksyny, związki chemiczne, pestycydy, metale ciężkie, pozostałości środków myjących) i fizyczne (szkło, metal, elementy opakowań) występujące na poszczególnych jego etapach oraz związane ze stosowanymi surowcami, dodatkami i materiałami. Następnie należy oszacować istotność zagrożeń i opisać środki kontrolne umożliwiające opanowanie zagrożeń istotnych dla bezpieczeństwa żywności.

Zasada 2 - Identyfikacja krytycznych punktów kontroli (CCP)

Zespół HACCP powinien zidentyfikować tzw. krytyczne punkty kontrolne (CCP), tj. wszystkie miejsca w procesie technologicznym, w których do zagwarantowania bezpieczeństwa żywności jest niezbędne opanowanie (kontrola) występujących tam zagrożeń. Do identyfikacji CCP zaleca się stosowanie jednego z wielu tzw. drzewek decyzyjnych.

Zasada 3 - Identyfikacja limitów krytycznych

Dla każdego CCP należy ustalić tzw. limity (granice) krytyczne oznaczające takie wartości mierzalne środków kontrolnych, których nie można przekroczyć, ponieważ jest to jednoznaczne z utratą bezpieczeństwa wyrobu gotowego.

Zasada 4 - Ustalenie systemu monitorowania CCP

Każdy CCP powinien mieć ustalone wymagania odnośnie sposobu i częstotliwości odczytywania i zapisywania wartości środków kontrolnych (tzw. monitorowanie CCP) oraz osoby odpowiedzialnej za te działania.

Zasada 5 - Określenie działań korygujących

Należy opracować procedury działań korygujących, które muszą być podjęte, gdy monitorowanie wykaże przekroczenie ustalonych granic krytycznych. Konieczne jest także wyznaczenie osoby odpowiedzialnej za podjęcie tych działań. Działania korygujące powinny zawierać sposób przywrócenia kontroli zagrożeń w CCP, a także sposób postępowania z produktem, który został wyprodukowany, gdy ustalone granice krytyczne zostały przekroczone.

Zasada 6 - Ustalenie procedur weryfikacji systemu

Należy opisać sposób sprawdzania poprawności funkcjonowania systemu. System taki, opisany w formie procedury, może opierać się na wynikach badań mikrobiologicznych produktów końcowych lub reklamacjach. Zalecanym sposobem weryfikowania systemu jest wykonywanie tzw. audytów wewnętrznych systemu.

Zasada 7 - Ustalenie procedur zapisów:
Dokumentacja i zapisy systemu HACCP stanowią dowód zapewnienia bezpieczeństwa żywności, dlatego należy opracować procedury sporządzania, prowadzenia, przechowywania i nadzorowania wszystkich dokumentów i zapisów systemu HACCP (3 lata od sprzedaży).

"prawo żywnościowe" - apropo bezpieczeństwa żywności, rozp we 178/2002 parlamentu europejskiego i rady z dnia 29.01.2002 - analiza ryzyka, szacowanie ryzyka
W dniu 30 października 2003 r. Sejm ostatecznie uchwalił kolejną nowelizację ustawy z 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia[2], wg której termin wdrożenia systemu HACCP został przesunięty na dzień 1 maja 2004 r.

1)jaka koncepcja opisuje zwalczanie zoonoz i profilaktykę w tym zakresie (czy jakoś tak) - Weterynaryjne zdrowie publiczne albo Dobre zarządzanie weterynaryjne
2)jakie choroby nie przenoszą się z czł-czł:
wąglik, cholera, gorączka Q, botulizm
3) rozwiń skrót: VHF - wirusowe gorączki krwotoczne
4)wymień odczynniki w opakowaniach wskaźnikowych: Wskaźniki temperatury i czasu (TTI) - wskaźniki przechowywania żywności; wskaźniki nieszczelności - zawartość tlenu i dwutlenku węgla; wskaźniki jakości produktów - wykrywanie obecności metabolitów np. siarkowodór, amoniak, aminy
5)jaka jest śmiertelna dawka promieniowania jonizującego LD50=4-4,5 Sv; LD100=6-7 Sv
6)Zdrowie publiczne w ujęciu państw oznacza przyjęcie zasad solidaryzmu i współodpowiedzialności, na które pieniądze są przeznaczone z budżetu państwa
7)podział mykotoksyn uzupełnić
- aflatoksyny – B1,B2, M1,M2, G1, G2, spergilius, wysoce szjkodliwe – mają działanie mutagenne , B1 – indukcja raka wątroby, 
- ochratoksyny – A, B, C odmiany, produkowane przez pencylium i spergilius, działanie mutagenne, oksydatywne uszkodzenie DNA
- fumonizyny – hepato i nefrotoksycznie, powodują leukotodystroficzne rozmiękanie mózgu u koni, obrzęk płuc u prosiąt
9)co jest najgroźniejsze w chemicznym zakażeniu pożywienia??
dioksyny i polichlorowane bifenyle – polichlorowane dibenzoparadioksyny (PCDDs) oraz polichlorowane dibenzofurany (PCDF). Ze względu na to, że atomy chloru mogą zajmować w nich różne pozycje, znanych jest 75 pochodnych PCDD oraz 135 pochodnych PCDF. Poszczególne kongenery zaliczane do dioksyn wywierają rożne działanie na organizmy żywe, przy czym uważa się, że najsilniejsze niekorzystne działanie na organizm człowiek wywiera TCDD. Dioksyny powstają głównie w procesach spalania odpadów pochodzenia przemysłowego, węgla kamiennego, drewna impregnowanego, benzyn etylizowanych oraz odpadów komunalnych. Tworzą się również w procesach produkcji papieru i celulozy, asfaltu.
8)jaka droga rozprowadzenia zarazka jest najgorsza w bioteroryzmie - aerogenna
9)co jest najgroźniejsze w chemicznym zakażeniu pożywienia??
wg WHO 3 zasady: szybka diagnostyka, zapob rozprz się choroby, działania medyczne

Zagrożenia atakiem bioterrorystycznym za pośrednictwem żywności winny być traktowane priorytetowo w strategii obronnej państwa, m.in. z uwagi na łatwość przeprowadzenia ataku, możliwość wywołania masowych strat ludzkich oraz powodowanie wtórnych, negatywnych skutków gospodarczych i społecznych. Skuteczny atak bioterrorystyczny na masową skalę może być także przeprowadzony za pośrednictwem żywności z użyciem, m.in. toksyny botulinowej, gronkowcowej enterotoksyny B, aflatoksyny, spór wąglika, zjadliwych szczepów Salmonella spp., Shigella dysenteriae i E.Coli O157 H7. Woda może zostać skażona m.in. Cryptosporidium parvum, toksyną botulinową, Vibrio cholerae, Burkholderia mallei, B.anthracis itp. Potencjalne zagrożenie stanowi żywność genetycznie modyfikowana. Dzięki technikom inżynierii genetycznej można obecnie uzyskiwać produkty „wzbogacone" o nowe geny odpowiedzialne np. za ekspresję toksyn. Tak np. zmodyfikowane banany, czy sałata wyposażone w takie geny mogą być skutecznie użyte w ataku terrorystycznym. Chociaż taki sposób przeprowadzenia ataku na masową skalę brzmi nieprawdopodobnie, to skierowanie ataku na wybrane cele np. partie polityczne, grupy religijne jest bardzo możliwe. Atak bioterrorystyczny może być przeprowadzony zarówno w kraju, jak i poza jego terytorium. Atak z zewnątrz może nastąpić w wyniku wcześniejszego zakażenia żywności, surowców, półfabrykatów, dodatków, substytutów itp. Bioterrorystyczne ataki mogą być przeprowadzone m.in. z użyciem bakterii, wirusów oraz toksyn. Przedmiotem zainteresowania terrorystów mogą być m.in. zakłady produkujące żywność, zakłady zbiorowego żywienia, koszary, bazy poligonowe, bazy szkoleniowo-sportowe, zloty, imprezy masowe. Polska, jak i inne kraje członkowskie NATO, zaangażowane aktywnie w walkę z terroryzmem światowym, może być celem ataków bioterrorystycznych, które mogą prowadzić do powstania masowych strat ludzkich. Ocenia się, że tylko nieznaczna część importowanej żywności poddawana jest szczegółowej kontroli na granicach. Praktycznie, poza kontrolą jest także żywność modyfikowana genetycznie. Introdukcja czynników biologicznych do żywności może następować zarówno w kraju, jak i za granicą. Celem ataków bioterrorystycznych mogą być ponadto: obiekty użyteczności publicznej, instytucje państwowe,
placówki służby zdrowia, szkoły wyższe, a także obiekty wyselekcjonowane, jak np. partie polityczne, grupy religijne itp. Analizując listę czynników biologicznych (patrz czynniki) należy stwierdzić, że tylko niektóre z nich typowane są do ataku za pośrednictwem żywności. Nie można jednak wykluczyć, że żywność w szczególnej sytuacji (atak aerozolowy), będzie wektorem także innych „nietypowych" czynników biologicznych z listy A i B. Dla ochrony ludności przed atakiem za pośrednictwem żywności należy stworzyć szczelny system nadzoru w każdej fazie jej produkcji, magazynowania i dystrybucji. Konieczne jest utworzenie sieci laboratoriów, zdolnych do szybkiego wykrywania zagrożeń, zarówno w surowcach, jak i produktach gotowych. Dla ochrony przed atakiem biologicznym za pośrednictwem żywności niezwykle cenne będzie wprowadzenie operacyjnego sytemu oceny zagrożeń, tzw. Operation Risk Assesment, polegający na wykluczeniu słabych, możliwych do ataku punktów systemu zaopatrzenia ludzi w żywność na etapach zaopatrywania, transportu, magazynowania, przetwarzania i konsumpcji. Systemy oparte o najnowsze opracowania wdrażane są także w państwach NATO. Żywność może stanowić zagrożenie dla zdrowia i życia ludzi, także i bez jej skażenia intencjonalnego, na co mają wpływ niski standard higieny produkcji żywności, jej transportu, składowania i dystrybucji. Świadczą o tym rejestrowane od czasu do czasu epidemie tła pokarmowego. Tak np. w 1994 r. duże zatrucie Salmonella Enteritidis dotknęło 224 000 osób w 41 stanach USA, spowodowane lodami skażonymi w cysternie przewożącej uprzednio nie pasteryzowane jaja w płynie. Zagadnienie bezpieczeństwa żywności traktowane jest priorytetowo w państwach NATO, zwłaszcza po udanych atakach bioterrorystycznych w USA. Poszczególne kraje członkowskie posiadają swoje narodowe systemy nadzoru nad żywnością, dostarczaną na użytek wojska i potrzeb rynku wewnętrznego. Problemy ochrony ludzi przed atakiem bioterrorystycznym w USA rozwiązywane są m.in. w kilkunastu wojskowych i cywilnych instytutach naukowo-badawczych. Ważna rola przypada sieci laboratoriów poszczegølnych rodzajów wojsk, rozlokowanych w różnych rejonach świata. W walce z bioterroryzmem, wprowadza się nowoczesne technologie szybkiego wykrywania zagrożeń biologicznych, w żywności i wodzie, dzięki czemu są one w porę identyfikowane i eliminowane. Rozwijane są sieci szybkiego przekazywania informacji epidemiologicznej, służące przedsięwzięciom profilaktycznym. Prowadzi się intensywne szkolenie kadry kierowniczej i personelu w zakresie obrony przed zagrożeniami biologicznymi.

1. Wedlug OIE obowiazek opracowywania skutecznych systemow zapobiegania i zwalczania chorob odzwierzęcych ciazy na służbach weterynaryjnych a zarzadzanie tymi systemami musi być oparte o koncepcje „Dobre zarządzanie weterynaryjne”
2. Wymień elementy procesu analizy ryzyka: 1. ocena ryzyka 2. Zarządzanie ryzykiem 3. Informowanie o ryzyku
3. Bezpieczeństwo żywności jest to ogół warunków, które muszą być spełnione (substancje dodatkowe, zanieczyszczające, aromaty, pozostałości pestycydów, napromieniowanie, cechy organoleptyczne) i działań, które muszą być podejmowane w celu zapewnienia zdrowia i życia człowieka.
4. Podaj polski odpowiednik terminu GMP - Dobra praktyka wytwarzania (produkcyjna)
5. W systemie HACCP zagrozenia sa identyfikowane:
a) na wszystkich etapach procesu produkcji żywności
b) na wszystkich etapach obrotu żywnością
c) a+b
d) na etapie produkcji pierwotnej oraz na wszystkich etapach procesu produkcji i obrotu żywnością
6. Do regularnego informowania mieszkańców o jakości wody przeznaczonej do spozycia przez ludzi jest obowiązany Wójt (burmistrz, prezydent)
7. Podaj kto w Polsce okresla wymagania dla wody przeznaczonej do spozycia dla ludzi…
Ministerstwo Zdrowia , Inskepcja ochrony środowiska, wet. inspektorat. sanitarny
8. Zawartość pestycydow w wodzie przeznaczonej do spożycia dla ludzi nie może przekroczyc poziomu…. 0,10 ug/ml
9. Wymien rodzaje opakowan aktywnych Pełniące rolę pochłaniaczy: wilgoci, etylenu, tlenu lub emiterów: jony srebra, etanol, SO2, sorbiniany, benzoesany, propioniany, allil izotiocyjanianu
10. Obecność antybiotykow w zywnosci wynika z: nieprzestrzeganie okresów karencji, stosowanie środków niedozwolonych
11. Inwazyjna postacia Bacillus anthracis jest postać wegetatywna wystepujaca w pokarmie lub wodzie
12. Podaj cechy charakterystyczne laboratorium typu (klasy) D: najwyższy poziom bezpieczeństwa, diagnostyka rzadkich i niebezpiecznych czynników biologicznych, opracowuje się i testuje najnowsze metody
13. Południowoamerykańskie goraczki krwotoczne wywołują wirusy rodziny Arenaviridae
14. Rezerwuarem wirusow, o których mowa w pkt. 12 sa gryzonie a zakazenie człowieka nastepuje poprzez kontakt z gryzoniami i ich wydalinamu
15. Z wymienionych poniżej rodzajow promieniowania elektromagnetycznego promieniowaniem jonizującym nie jest:
a) UV
b) gamma
c) IR
d) kosmiczne

 

1. jaki dokument jest nadrzednym w RP - abc - Konstytucja :P
2. Yersinia Pestis do jakiej grupy nalezy, jaka choroba i cos jeszcze o niej - Dżuma, pałeczka G-, Eneterobacteriaceae,
3. jakie srodki bakteriobojcze wystepuja w opakowaniach jadalnych ???? karwakrol, cynamol
4.6 zjawisk w bioterroryzmie
duża liczba zachorowań o podobnych objawach i nieustalonej etiologii, ciężki przebieg choroby, zwłaszcza z towarzyszącą gorączką lub objawami ze strony układu pokarmowego lub oddechowego, wysoka śmiertelność, jednostka chorobowa nie występująca na danym terenie lub o danej porze roku (nie endemiczna), pojedyncze przypadki chorób niezwykle rzadkich
5. wymogi mikrob. wody w cysternach E.coli, Enterokoki, P.aeruginosa - 0/100ml; Ogólna liczba mikroorganizmów w 36 +/- 2 st. C po 48h 100/1ml
6. HACCP co oznacza po polsku - System analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli
7. jakie promienie nie sa jonizujace a-UV, b-gamma, c- IR, d-alfa
8. zoonozy, wymienic wścieklizna, bruceloza, ptasia grypa, toksoplazmoza
9. czarna krosta po lacinie, i cos wiecej o tym, w jakiej postaci wystepuje - skórna postać wąglika, pustula maligna
11. dzuma jaka droga jest przenoszona abcd drogą kropelkową i przez pchły
13. jakie goraczki z rodziny Flavoviridae: żółta gorączka (żółta febra), gorączka Denga, omska gorączka krwotoczna, gorączka lasu Kyasanur, gorączka zachodniego Nilu
to co pamietam ;)

 

1) Mykotoskyny dzielimy ze względu na:...... na grupy:....
Mykotoksyny są to metabolity pleśni, głównie: Aspergillus, Penicillum, Fusarium. Grzyby produkujące mykotoksyny mogą się rozwijać jako: saprofity na żywności w trakcie nieprawidłowego prechowywania; patogeny na roślinach uprawnych. Mykotoksynami mogą być też skażone: produkty pochodzenia roślinnego, mleko, mięso oraz ich przetwory.
Szczewgólnie silne działanie mają:
1) aflatoksyny- B1,B2,M1,M2,G1,G2 (M1 i M2 powstają jako metabolity innych mykotoksyn w organizmach) 
są to toksyny produkoane głównie przez Aspergillus. Są bardzo szkodliwe, mają działanie przede wszystkim mutagenne (działają negatywnie na syntezę białka na etapie transkrypcji), oraz karcynogenne (zwłaszcza B1 ma zdolność indukcji raka wątroby). Mają też działanie nefrotoksyczne, neurotoksyczne- zapalenia krwotoczne nerek, trzustki, śledziony, obrzęk mózgu). Można je znaleźć głównie w orzechach ziemnych, migdałach, zbożu, nasionach bawełny

2) ochratoksyny-> A,B,C; produkowane przez Aspergillus, Penicillium
Mają słabe działanie mutagenne- oksydatywne uszkodzenie DNA, powodują nowotwory, działają immunosupresyjnie-> hamują wytwarzanie przeciwciał; mają działanie nefrotoksyczne i nefrokancerogenne
Występują w ziarnie zbóż: kukurydzy, jęczmienia, żyta, owsa, pszenicy, ryżu oraz produktach ich przerobu
3) Fumonizyny- produkowane przez Fusarium, działają hepato- i nefrotoksycznie, aktywują niektóre nowotwory, działają na komórki nerwowe- u koni powodują rozmiękanie mózgu leukodystroficzne, obrzęk płuc u świń, występują głownie w kukurydzy, ryżu

4) patulina - występuje najczęściej w owocach, produkt Aspergillus, Penicillium, wywołuje mdłości i wymioty

5) trichoteceny- produkowane przez Fusarium, powodują aleukemię toksyczno- pokarmową 

6) zearalenony- działanie estrogenne, produkowany przez Fusarium, powoduje bezpłodność

7) deoksyniwalenol (DON) - zahamowanie biosyntezy białka, zmniejsza aktywność enzymów, zaburzenia w przepuszczalności błon cytopl, zaburzenia w podziałach komórkowych, działa alergizująco



ze względu na działanie na organizm można podzielic na różne grupy na przykład:

1) kancerogenne - nowotwory wątroby, płuc, mózgu, szpiku
2) teratogenne- zaburzenia w organogenezie
3) mutagenne- zaburzenia w transkrypcji i translacji
4) bakteriobójcze
5) fitotoksyczne- na rośliny
6) neurotoksyczne- porażające OUN i nerwy obwodowe
7) nefrotoksyczne- schorzenia i uszkodzenia nerek
 immunosupresyjne
9) zaburzające działanie układu pokarmowego
10) zaburzające krzepliwość krwi
11) hepatotoksyczne
12) estrogenne 
13) dermatotoksyczne
14) kardiotoksyczne
15) pulmotoksyczne
2) Wg IAE (?) koncepcja zdrowia publicznego to: zorganizowany wysiłek społeczeństwa i państwa na rzecz ochrony, promowania i przywracania zdrowia ludziom, w którym działalność instytucji zajmujących się tą problematyką oraz wszelkie wszelkie programy i świadczenia ukierunkowane są na zapobieganie chorobom i potrzeby zdrowotne populacji jako całości
3) Kto ustala postępowanie w zwalczaniu zoonoz? Służby weterynaryjne
4) Ile procent chorób ludzi ma pochodzenie odzwierzęce? 59%
5) Wymogi mikrobiologiczne dotyczące wody w wodociagach: E.coli 0/100 ml; Enterokoki 0/100 ml
6) Chyba było o tym kto pobiera próbki wody do badań.

 

Pytania gr 4...

1)      co to jest epidemia - występowanie chorób zakaźnych na danym obszarze w liczbie wyraźnie większej niż w okresie poprzednim, albo pojawienie się zupełnie nowej choroby zakaźnej na danym obszarze

2)      co nalezy do Filoviridae: wirus Ebola, wirus Marburg

3)      co to jest klęska żywiołowa ekstremalne zjawisko naturalne powodujące znaczne szkody na terenie objętym tym zjawiskiem, pozostawiające po sobie często zmieniony obraz powierzchni ziemi. Powoduje ono również wysokie straty w gospodarce człowieka, może przemodelować stan przyrody a nawet zagrażać życiu ludzkiemu. Zaliczamy tu: powódź, susza, rozległy pożar, trzęsienie ziemi, wybuch wulkanu, tsunami, huragan, tornado, obfite opady śniegu, lawiny, katastrofy kosmiczne.

4)      skrót ccp - Krytyczny punkt kontroli

5)      rfcoś tam, może chodziło o  system RASFF-wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach-postepowanie organów urzędowej kontroli żywności i innych podmiotów realizujących zadania z zakresu bezpieczeństwa żywności(art. 50-52 rozporządzenia 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady.) Obowiązuje w krajach Unii Europejskiej.

6)      przydatność wody do spożycia,

7)      Wąglik( nazwa łacińska jaka forma wywołuje i jak chorobę, jakie są postaci choroby) Bacillus athracis,  Wąglik, Postacie (Ludzie) skórna, płuca, jelitowa

8)      Jakie choroby powodują mikotox( nerotox, nefrotox, hepatotox itd)

9)      parametry wody tej transportownej,
Woda w cysternach, zbiornikach magazyn wodę w śr transporu lądowego, powietrznego lub wodnego: brak E.coli, Enterokoków, Pseudomonas aeroginosa w 100ml wody, ogólna liczba mikroorg w 36stopniach +/- 2 po 48h 100 na 1ml, ciepła woda legionnella mniej niż 100 na 100mk

10)  BZT - biochemiczne zapotrzebowanie tlenu

11)  zdanie służb weterynaryjnych: profilaktyka i zwalczanie zoonoz; wykrywanie zagrożeń w żywności zwierzęcego pochodzenia; ocena produktów pozyskiwanych ze zwierząt i od zwierząt pod względem jakości zdrowotnej i bezpeiczeństwa dla zdrowia konsumenta; nadzór nad paszami; nadzór nad dobrostanem zwierząt; postępowanie w stanach kryzysowych: katastrofy naturalne, wypadki komunikacyjne ze zwierzętami, zwierzęta łowne poza ich terenem naturalnego przemieszczania, ze zwierzętami agresywnymi, ze zwierzętami bezdomnymi, ze zwłokami zwierząt, znęcanie się nad zwierzętami

Laboratoria:

1. Typu A: - niski poziom bezpiecze

- w identyfikacji bierze się pod uwagę dane kliniczne i prowadzi się standardowe badania mikrobiologiczne

- próbki podejrzane przesyła się do laboratoriów wyzszej klasy

2. Typu C: - szybka diagnostyka

- stosują zaawansowane techniki wykrywania toksyn, amplifikacji

- testuje się tu nowe metody i odczynniki (centra medyczne federalne, uniwersyteckie)

- negatywne ciśnienie

3. Typu D: - najwyższy poziom zabezpieczeń

- prowadzi się diagnostykę rzadkich, szczególnie niebezpiecznych czynników biologicznych - Ebola, ospa prawdziwa

-  non stop dekontaminuje się ścieki (70 mln)

- 4 klasa zagrożenia

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin