BOCZEK KONSERWOWY SMAROWNY.pdf

(28 KB) Pobierz
BOCZEK KONSERWOWY SMAROWNY
BOCZEK KONSERWOWY SMAROWNY
Boczku surowego, ile kto chce,
A jako przyprawa Vegeta.
I robimy tak:
Boczek ( bez skóry ) kroimy w kostkę mniej więcej
3x3cm. Do naczynia, najlepiej tego, w którym będziemy później
gotować, wkładamy jedną warstwę boczku, upychając go
bardzo ściśle, przesypujemy vegetą, według uznania, następne
warstwy robimy tak samo: warstwa boczku, sypiemy vegetę, itd.
Na samą górę posypujemy też vegetą, a naczynie przykrywamy
jakąś pokrywką i wstawiamy do lodówki, albo w miejsce o
temperaturze 4-6 st C. na 48 godz. W tym czasie w ogóle go
nie dotykamy.
Po 48 godzinach wyciągamy z lodówki, lub innego
miejsca, zalewamy wodą do poziomu około 0,5, 1cm powyżej
masy boczku i gotujemy na wolnym ogniu ( całość ma nam
lekko "pykać") przez około 2 - 3 godziny, do czasu, aż całość
będzie bardzo miękka.
Zostawiamy do wystudzenia, a potem do lodówki, aby
zgęstniało. Ja nie dzielę na mniejsze porcje, bo i tak po
tygodniu tego nie ma.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin