Owoce cytrusowe pomagają zapobiec udarom u kobiet.doc

(28 KB) Pobierz
Owoce cytrusowe pomagają zapobiec udarom u kobiet

http://www.zdrowie.senior.pl/75,0,Owoce-cytrusowe-pomagaja-zapobiec-udarom-u-kobiet,13885.html

 

Owoce cytrusowe pomagają zapobiec udarom u kobiet

W wielu badaniach wykazano, że dieta bogata w owoce i warzywa jest związana z niższym ryzykiem udaru mózgu, jednakże naukowcy nie byli pewni dlaczego. W nowych analizach uczeni skoncentrowali się na działaniu flawanonów obecnych w owocach cytrusowych.

Nowe dane pozwalają na rekomendację większej ilości owoców cytrusowych w ramach codziennej porcji owoców i warzyw. Pozwoli to na zmniejszenie ryzyka niedokrwiennego udaru mózgu, wskazują uczeni z Norwich Medical School w University of East Anglia w Wielkiej Brytanii.

Możliwe, że flawanony w owocach cytrusowych poprawiają funkcjonowanie naczyń krwionośnych lub zmniejszają stany zapalne, co jest związane z udarem mózgu, twierdzą naukowcy.

Aby zyskać maksymalną korzyść, owoce są bardziej polecane niż soki, ponieważ zawierają więcej flawanonów i brak w nich nadmiarowego cukru.

Flawanony należą do grupy związków flawonoidowych, których skuteczność w zapobieganiu różnych chorob dowiedziono w wielu badaniach. Poza warzywami i owocami, flawonoidy znajdują się np. w czekoladzie, która jednakże jest dość kaloryczna.

Uczeni przeanalizowali dane zebrane w ciągu 14 lat z Health Study przez amerykańskie pielęgniarki. Badaniami objęto prawie 70.000 kobiet, które regularnie informowały o swoim menu, w tym o ilości warzyw i owoców.

W ciągu trwania testów zanotowano 1 803 udary. Około połowy z nich było spowodowanych było zakrzepami.

Ogólne spożycie flawonoidów nie zmniejszało ryzyko udaru, ale spożycie flawanonów - tak. Panie, które miały najwięcej flawanonów w diecie, były o 19% mniej narażone na udar mózgu wywołanego skrzepem krwi w porównaniu do kobiet unikających produktów z tymi związkami.

Badacze odkryli, że 95% flawanonów w diecie pochodzi z owoców cytrusowych i soku pomarańczowego oraz grejpfrutowego. Panie, który miały najwyższe spożycie flawanonów, jadły codziennie średnio 470 miligramów tych zwiazków. Najmniejsza ilość przyjmowanych flawanonów - to średnio 150 miligramów dziennie. Typowy kawałek owoców cytrusowych zawiera 45 do 50 miligramów flawanonów.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin