Chili con ewelosa
To bardzo dobry przepis szczególnie na rodzinne imprezy - można też podać go z chlebkiem kukurydzianym.
Składniki:
mięso mielone 1 kg
cebula 3 sztuki
czosnek 2 ząbki
mielona kolendra 2 łyżki
mielone ziele angielskie 2 łyżki
kardamom 4 sztuki całe ziarna
puree pomidorowe 2 szklanki
kakao 1 łyżeczka
oliwa czosnkowa 2 łyżki
papryka czerwona 1 sztuka - można też dodać
kukurydza Bonduelle 1/2 puszki - można dodać
fasola czerwona 1/2 puszki - można dodać
Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy 2 łyżki aromatyzowanej oliwy czosnkowej, wsypujemy pokrojone: cebulę i czosnek. Musimy przesmażyć tak by cebula była miękka. Dosypujemy kolendrę, ziele i kardamon. Mieszamy.Teraz wrzucamy mięso i rozdzielamy je widelcem aby się porobiły kulki. Wlewamy puree i wodę, mieszamy. Wsypujemy kakao. Gdy się zagotuję to zmniejszamy ogień i przykrywamy. Gotujemy około 1,5 godziny. Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy tez dla zaostrzenia smaku dodać paprykę ostrą. Gdy dodajemy też paprykę to robimy to w tym samym momencie co cebulę i czosnek najpierw ją kroimy w kostkę, a kukurydzę i fasolkę na końcu - już po ugotowaniu.
misieko42