SZLAKI METABOLICZNE
* ciągi (szeregi) reakcji zachodzących kolejno po sobie i prowadzących do powstania ściśle określonego produktu (lub produktów)
REAKCJE KATABOLICZNE
* przemiany egzoergiczne
* uwalniają energię, więc mogą zachodzić samorzutnie
* powstają produkty o poziomie energetycznym niższym niż substraty
* są to przede wszystkim reakcje rozpadu, np. zachodzące podczas oddychania komórkowego czy trawienia
REAKCJE ANABOLICZNE
* przemiany endoergiczne
* wymagają dostarczenia energii
* powstają produkty o poziomie energetycznym wyższym
niż substraty
* syntezy związków bardziej złożonych z prostych, np. zachodzące w fotosyntezie, biosyntezie białka czy podczas wiązania azotu atmosferycznego przez niektóre bakterie
METABOLIZM
* całokształt przemian energii i materii zachodzących w organizmie
* cecha istot żywych
* jego ustanie jest sygnałem śmierci zarówno pojedynczej komórki jak i całego organizmu wielokomórkowego
* składają się na niego tysiące reakcji chemicznych
CYKLE BIOCHEMICZNE
* specyficzna odmiana szlaków metabolicznych
* tworzą zamknięte pętle, w których część produktów jest jednocześnie substratami dla pierwszej reakcji
* niektóre złożone procesy biochemiczne (fotosynteza, oddychanie komórkowe, synteza aminokwasów, białek, tłuszczów czy usuwanie zbędnych i szkodliwych produktów końcowych przemiany materii) składają się z kilku powiązanych funkcjonalnie szlaków metabolicznych
* szlaki syntezy nigdy nie pokrywają się całkowicie ze szlakami rozpadu
ENZYMY
* specjalne białka, biorące udział w pokonaniu ograniczenia, jakim jest bariera progu energetycznego reakcji
- organizmy mogą funkcjonować w wąskim przedziale od kilku do 35-40°C (poza bakteriami termofilnymi)
- wówczas energia wewnętrzna reagującego układu jest bardzo niska
- w takich warunkach energia nie wystarcza do pokonania bariery progu energetycznego
- znaczące zwiększenie szybkości reakcji przez podniesienie temperatury spowodowałoby uszkodzenie większości białek i śmierć organizmu
* enzymy są biokatalizatorami, gdyż mają zdolność do znacznego zwiększania szybkości reakcji chemicznych w warunkach ustrojowych
- znacznie obniżają energię aktywacji w stosunkowo niskich temperaturach
* same enzymy nie ulegają przy tym przemianom (nie zużywają się w reakcjach, które same przeprowadzają)
OGRANICZENIA ENZYMÓW
* w warunkach ustrojowych enzymy mogą przyspieszać jedynie reakcje egzoergiczne
* rozwiązaniem tego jest takie podniesienie poziomu energetycznego substratu lub substratów, by reakcja stała się egzoergiczna
* w porównaniu z katalizatorami nieorganicznymi enzymy wpływają na szybkość reakcji tak, że może ona być kilka rzędów wielkości większa, co wynika m.in. ze zdolności enzymów do bardzo dokładnego rozpoznawania substratów – specyficzności substratowej enzymu
- zwykle dany rodzaj enzymu przeprowadza tylko jeden rodzaj reakcji (nie jest to jednak reguła, gdyż znane są enzymy posiadające kilka aktywności enzymatycznych, np. polimeraza DNA I z komórek E.coli, która przeprowadza m.in. replikację)
- nie oznacza to, że enzym po przeprowadzeniu jednej reakcji ulega zniszczeniu
- jedna cząsteczka enzymu może przeprowadzać ogromne ilości takich reakcji
- żywotność każdej struktury jest ograniczona, dlatego po pewnym czasie cząsteczki każdego enzymu ulegają zestarzeniu (zużyciu), a ich ilość musi zostać uzupełniona
CZĄSTECZKA ENZYMU
* większość enzymów to białka złożone
* w kompletnej cząsteczce wyróżniamy:
- część białkową
- część niebiałkową
* grupa prostetyczna enzymu – część niebiałkowa trwale związana z białkową
* koenzym – połączenie części niebiałkowej z białkową jest nietrwałe (odwracalne)
- część białkowa koenzymu – apoenzym
- cały enzym – holoenzym
- są to m.in. witaminy
* duże cząsteczki posiadające na swej powierzchni centrum aktywne (małe zagłębienie), zawierające odpowiednie aminokwasy
- w tym miejscu przyłącza się niebiałkowy składnik enzymu (jeśli występuje)
- grupy kataliczne enzymu – łańcuchy boczne aminokwasów tworzące centrum aktywne
(są odpowiedzialne za rozpoznawanie, wpasowywanie i przemiany konkretnego substratu)
- rodzaj i rozmieszczenie przestrzenne aminokwasów w centrum decydują o właściwościach danego enzymu
KORZYŚCI WYNIKAJĄCE Z OBECNOŚCI ENZYMU
* budowa centrum aktywnego umożliwia nietrwałe połączenie enzymu (E) z odpowiednim substratem (S) –
kompleks enzym-substrat (E-S)
- w chwili jego powstania dochodzi do przemieszczenia określonych elektronów substrat (substratów)
- skutkiem jest powstawanie nowych wiązań lub rozrywanie istniejących
* obniżenie energii aktywacji wynika z tego, że wiązania chemiczne substratu w momencie wpasowywania się w centrum aktywnym ulegają naprężeniu
* dzięki obecności enzymu w reakcji możliwe jest prawidłowe zorientowanie substratu w przestrzeni
- w roztworze z enzymem cząsteczki nie zderzają się bezładnie, przez co rośnie prawdopodobieństwo zderzeń efektywnych (skutecznych)
* ostateczne korzyści wynikające z obecności enzymu:
- zmniejszenie energii aktywacji reakcji
- szybsze osiągnięcie stanu równowagi reakcji (enzym nie przesuwa jednak stanu równowagi)
SPECYFICZNOŚĆ
RÓŻNICE MIĘDZY ENZYMAMI
* enzymy różnią się specyficznością
* amylazy (enzymy trawienne przewodu pokarmowego człowieka) rozkładają wiązania Alfa-glikozydowe w cukrach
- nie ma większego znaczenia, czy substratem jest skrobia, czy glikogen
* anhydraza węglanowa występuje m.in. we krwi
- katalizuje tylko reakcję między dwutlenkiem węgla a wodą
* enzymy dzielimy na sześć klas głównych, przy czym za podstawowe kryterium uznaje się rodzaj przeprowadzanej reakcji
MODEL INDUKCYJNEGO DOPASOWANIA
* zakłada, że w rzeczywistości konformacja (struktura przestrzenna) substratu i centrum aktywnego nie są identyczne
* w momencie powstawania kompleksu enzym-substrat następuje swoiste „wciągnięcie” substratu do centrum aktywnego, czemu towarzyszy niewielkie naprężenie wiązań w obu składnikach kompleksu E-S
* w tej sytuacji już mała porcja energii wystarcza do pokonania progu energetycznego reakcji
* do zmiany jonów dochodzi jedynie w substracie, gdyż większa masa cząsteczek enzymu wpływa na dużą stabilność i mniejszą podatność na odkształcenia
* czasem mówi się więc, że substrat pasuje do enzymu jak ręka do rękawiczki
MODEL ZAMKA I KLUCZA
* zaproponowany pod koniec XIX wieku
* dobrze oddaje specyficzność enzymów
* zakłada, że substrat pasuje do centrum aktywnego jak klucz do zamka
* model nie wyjaśnia jednak wszystkich aspektów katalizy enzymatycznej
* modelowanie matematyczne wykazało, że samo precyzyjne dopasowanie substratu do centrum aktywnego, nie pozwoliłoby na tak znaczne obniżenie energii aktywacji
Klasa enzymu
Przykłady i uwagi
Oksydoreduktazy
(reakcje typu redox)
* dehydrogenaza mleczanowa występuje w komórkach wątroby i bierze udział w utlenianiu szkodliwego nadmiaru kwasu mlekowego
Transferazy (przenoszenie grup funkcyjnych z jednej cząsteczki na inną)
* transaminaza glutaminianowi – przenosi grupę aminową na cząsteczkę o nazwie ...
bmp3