Składniki:
· oliwa z oliwek extra-virgin
· pół małej cebuli, posiekanej
· 6 cienkich plasterków sera prosciutto lub pancetta,
· 3 ząbki czosnku, zgniecione
· sól i świeżo mielony pieprz
· 1 duża puszka zgniecionych pomidorów
· 1 łyżka cukru
· 450 g makaronu rigatoni
· 1 szklanka śmietany
· kilka listków bazylii
Sposób przygotowania:
Składniki do gnocchi:
· 3 duże ziemniaki
· 2 żółtka jajek, ubite
· 1-2 szklanki mąki pszennej (nie wszystka musi być użyta)
· pół łyżeczki soli
· trochę startej gałki muszkatołowej
Sos grzybowy:
· 560 g grzybów cremini, odcedzone i posiekane
· odrobina suszonych borowików (lub odpowiednik świeżych)
· 2 szklanki bulionu drobiowego
· 1/4 szklanki włoskiego wina wytrawnego
· 2 duże ząbki czosnku, zgniecione
· 1/2 łyżeczki czerwonej papryki
· 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki
· 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
· 2-3 łyżeczki masła
· 1 łyżka oliwy truflowej
· świeży parmezan do posypania
· sól i świeży pieprz
· 450 g makaronu typu ziti rigati (rurki)
· 2 szklanki śmietany kremówki
· 1/4 szklanki świeżego sera ricotta
· 1 szklanka startego sera fontinella
· 170 g mortadeli pokrojonej w grube plasterki
· łyżeczka soli
· 1 puszka pokrojonych pomidorów 450g
· pół szklanki bułki tartej Buddy’ego Valastro
· 2 łyżki masła + trochę do posmarowania naczynia żaroodpornego
jabolek67