Składniki masy makowej:
250 g maku
100 g bakalii (rodzynki, migdaly, orzechy włoskie, kandyzowana skórka pomarańczowa)
2-3 łyżki miodu
2 aromaty migdałowe
Składniki ciasta:
200g masła
150g maki pszennej
1 żołtko ( ugotowane na twardo)
60-70 g cukru pudru
Przygotowanie:
Mak zalej wodą i odstaw na całą noc by rozpęczniał a nastepnie powoli gotuj przez godzinę.
Odcedź na sicie, 2-3 razy zmiel w maszynce do mielenia mięsa – załóż specjalne drobne sitko. Zmielony mak wymieszaj z miodem bakaliami i aromatem migdałowym. Następnie z masła mąki pszennej cukru pudru i ugotowanego żółtka zagnieść kruche ciasto, po czym włóż je na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na blacie wytnij ciastka o dowolnych kształtach mogą to być gwiazdki choinki lub serduszka. Ciastka ułóż na blasze wyłozonej papierem do pieczenia i piec przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C. Masę makową ulóż na pólmisku udekoruj ciastkami i posyp cukrem pudrem.
...
Bozena-62