Papryka l.pdf

(38 KB) Pobierz
5857283 UNPDF
Papryka I
Składniki:
2 kg papryki żółtej i czerwonej 2 pęczki małych świeżych cebulek lub 3 cebule świeży
tymianek 3 ząbki czosnku 2 łyżki czarnego pieprzu w ziarnach oliwa z oliwek
Sposób wykonania:
Piekarnik nagrzewamy do 200ºC. Myjemy papryki, układamy na blasze wyłożonej folią
aluminiową i wstawiamy do piekarnika na około 40 minut, obracając na drugą stronę, gdy
skórka się zrumieni i zacznie odstawać. Upieczone papryki zawijamy w papier i
zostawiamy na 15 minut - potem skórka łatwiej się zdejmuje. Obieramy i przecinamy
wzdłuż na pół. Usuwamy łodyżkę i pestki, odlewamy sok i kroimy w paski szerokości 1 -
2 cm. Układamy na ręczniku papierowym, żeby dobrze ociekły. Obieramy cebulki,
wrzucamy na osoloną wodę, gotujemy 5 minut. Wyjmujemy, układamy na papierowym
ręczniku i zostawiamy do odcieknięcia. Obieramy i siekamy czosnek. W słoikach
układamy warstwami żółtą i czerwoną paprykę i cebulki, dodając jednocześnie czosnek,
pieprz i tymianek. Zalewamy wszystko oliwą. Dokładnie zamykamy. Papryka przez
miesiąc powinna się marynować w lodówce i następnie przez miesiąc jest dobra do
spożycia. Cały czas powinna być zalana oliwą. Podajemy na przystawkę, posypaną
świeżo startym pieprzem.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin