Ryby są bogate w witaminy i tak zwane dobre tłuszcze, do których zaliczany jest omega 3. Często niestety są one przyrządzane jako kotlety, smażone w panierce. Zabijany jest tym samym smak i zapach kiepskiej W tym odcinku pokazujemy jak rozpoznać czy ryba jest świeża i jakie gatunki najlepiej kupować aby były zdrowe, nie zawierały metali ciężki i były przede wszystkim smaczne. Prowadzące udowadniają również, że dobrze zrobiona, zdrowa ryba, nie powinna być smażona. Tej rewolucji przyklasną domownicy dla których zapach wydobywający się z patelni jest wyjątkowo uciążliwy. W pierwszej kolejności proponujemy pstrąga pieczonego w całości. Zdrowe mięso tej słodkowodnej i szeroko dostępnej u nas ryby wzbogacamy m.in. pietruszką, koprem włoskim, selerem, cytryną. Dodajemy aromatyczny imbir, a całość podlewamy białym winem. Przepis dedykowany tym, którzy rybę lubią i potrzebują tylko wskazówek jak dobrać do niej zdrowe i smaczne składniki. Natomiast dla tych, którzy za rybami nie przepadają, jest przygotowana druga propozycja. Klopsiki z białej ryby w sosie koperkowym, które przypominają potrawę z dzieciństwa. Nasza propozycja dzięki kolendrze jest jednak dużo bardziej aromatyczna. Dopełnia ją sos na bazie jogurtu, mięty i chilli. Największymi fanami tej potrawy są dzieci, choć dorośli doceniają ją również za delikatny i aromatyczny smak. Trzeci przepis to wyrafinowana wersja ryby. Do dorsza dodajemy gulasz warzywny, znany we Francji pod nazwą ratatoille. Kolorowy i zdrowy, z dodanym czosnkiem i tymiankiem stanowi doskonałe uzupełnienie mięsa ryby. Niespodzianką są suszone jabłka, na których zapiekana jest całość potrawy. W poradach Olga Kwiecińska pokazuje jak krok po kroku filetować rybę. Ponieważ nic nie marnuje się w naszej kuchni Agata Lewandowska z pozostałości robi domowy bulion rybny. Trzy pomysły na rybę, trzy smaki, trzy gatunki ryb. Każdy znajdzie coś dla siebie, a wszystko zdrowe i co ważne smaczne. Zapraszamy! PRZEPISY Z ODCINKA Pstrąg w całości 2 nieduże pstrągi 1 bulwa kopru włoskiego 2 marchewki 2 łodyga selera 1 cebula 1 pęczek natki pietruszki 6 gałązek bazylii 2 cytryny 1 cm imbiru 100 ml białego wina sól, pieprz Pstrągi dokładnie umyć i osuszyć. Posolić, popieprzyć również w środku. Koper włoski pokroić w piórka. Cebulę pokroić w pół-talarki. Marchewkę i selera pokroić w długie paski. Cytryny pokroić w plastry, posiekać imbir. Pokrojone warzywa i cytrynę podzielić na sześć porcji. Na sporym kawałku folii aluminiowej ułożyć jedną porcję warzyw i cytryny oraz trochę natki pietruszki i gałązkę bazylii. Na to położyć jedną rybę. Do środka ryby włożyć połowę posiekanego imbiru, drugą porcję warzyw, cytryny, pietruszki i bazylii. Na sam wierzch ryby położyć trzecią porcję warzyw, cytryny i ziół. Uformować folie do pieczenia tak, aby by powstał kształt miseczki i polać rybę 50 ml białego wina. Dokładnie i szczelnie owinąć folią rybę. Tak samo postąpić z drugą rybą. Piec w nagrzanym do 180 stopniach piekarniku przez 25 min. Tradycyjna porcja ryby ma 915 kcal, nasza wersja 471 kcal. Pulpeciki rybne w sosie kolendrowo-miętowym pulpeciki: 250g filetu z halibuta 2 ubite białka 1 łyżeczka nasion kolendry skórka z 1 cytryny 2 garści liści kolendry 1/4 litra bulionu rybnego sól, pieprz sos: 1 mały jogurt 1 garść listków kolendry 1 garść listków mięty szczypta chilli sól, pieprz Rybę zmielić albo bardzo drobno posiekać. Ubić pianę z białek. Ziarna kolendry utrzeć w moździerzu. Listki kolendry drobno posiekać. Do ryby dodać ziarna i listki kolendry, starta skórkę z cytryny, sól i pieprz. Całość delikatnie połączyć z ubitą pianą z białek. Na łyżce formować niewielkie pulpeciki i gotować na parze z bulionu rybnego przez ok. 5 min. Jogurt zmieszać z posiekaną kolendrą i miętą, dodać chilli, sól i pieprz. Rybne pulpeciki podawać polane sosem z brązowym ryżem. Tradycyjna porcja ryby 915 kcal, nasza wersja 300 kcal. Dorsz z ratatouille ryba: 2 małe filety z dorsza ze skórą 1 marchewka ½ papryki czerwonej ½ czerwonej cebuli ½ cukinii 1 pomidor 2 ząbki czosnku kilka gałązek świeżego tymianku 12 plastrów suszonego jabłka 1 cytryna sól, pieprz. Warzywa pokroić w bardzo drobną kostkę. Rozgrzać w garnku oliwę. Na oliwę wrzucić marchewkę, po kilku minutach wrzucić paprykę, po kilku cebulę, cukinie i czosnek. Posolić, popieprzyć i dodać listki tymianku. Całości dusić ok.10 min jak warzywa zmiękną dodać pokrojonego pomidora. Dusić 5 min. Zdjąć z gazu. Na blasze do pieczenia ułożyć papier do pieczenia. Układać po 3 plastry jabłka na zakładkę. Filety z dorsza przekroić wzdłuż. Posolić i popieprzyć. Plastry ryby zwinąć w rulonik i ułożyć na jabłkach. Do środka włożyć warzywne ratatouille. Skropić cytryną. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut. Przed podaniem delikatnie skropić jeszcze raz cytryną. Tradycyjna porcja ryby ma 915 kcal, nasza wersja 378 kcal.
ogrodnik_mj