· 1/2 kg wieprzowina golonka wieprzowa ze skórą duża
· 2 nogi wieprzowe najlepiej przednie
· 1 szt cebuli
· 2 duże marchewki
· 1 średnia pietruszka
· kawałek selera i pora
· 1 liść laurowy
· 4 ziarenka ziela angielskiego
· 1 ząbek czosnku
· 1/2 łyżeczki majeranku
· 1 łyżeczka maggi
· 1 1/2 opakowania żelatyny
· sól. pieprz, sok z cytryny do smaku
1. 1.Cebulę pokroić w talarki i przypalić na blacie kuchni lub na suchej patelni.
2. 2.Golonkę, nóżki, włoszczyznę, liść laurowy, ziele, czosnek, sól - włożyć do garnka (najlepiej do szybkowaru) zalać wodą i gotować aż mięso będzie odchodziło od kości.
3. 3.Po ugotowaniu obrane mięso(wraz ze skórkami) i włoszczyznę pokroić w drobną kostkę. Osobno odłożyć marchewkę.
4. 3. Do wywaru który pozostał dolać tyle wody aby w sumie było 3 litry, wszystko zagotować. Dodać 1 1/2 opakowania żelatyny.
5. 4. Doprawić pieprzem, maggi, majerankiem i ewentualnie solą.
6. 5. Na blasze do pieczenia ciast (lub do innych pojemniczków) położyć pokrojoną marchewkę, mięso i zalać wywarem z żelatyną.
7. 6. Postawić w chłodne miejsce do stężenia.
d.ceberek