Galareta-zimne nóżki.doc

(746 KB) Pobierz
Galareta - zimne nóżki

Galareta - zimne nóżki

składniki

·         1/2 kg wieprzowina golonka wieprzowa ze skórą duża

·         2 nogi wieprzowe najlepiej przednie

·         1 szt cebuli

·         2 duże marchewki

·         1 średnia pietruszka

·         kawałek selera i pora

·         1 liść laurowy

·         4 ziarenka ziela angielskiego

·         1 ząbek czosnku

·         1/2 łyżeczki majeranku

·         1 łyżeczka maggi

·         1 1/2 opakowania żelatyny

·         sól. pieprz, sok z cytryny do smaku

 

Sposób przygotowania

1.     1.Cebulę pokroić w talarki i przypalić na blacie kuchni lub na suchej patelni.

2.     2.Golonkę, nóżki, włoszczyznę, liść laurowy, ziele, czosnek, sól - włożyć do garnka (najlepiej do szybkowaru) zalać wodą i gotować aż mięso będzie odchodziło od kości.

3.     3.Po ugotowaniu obrane mięso(wraz ze skórkami) i włoszczyznę pokroić w drobną kostkę. Osobno odłożyć marchewkę.

4.     3. Do wywaru który pozostał dolać tyle wody aby w sumie było 3 litry, wszystko zagotować. Dodać 1 1/2 opakowania żelatyny.

5.     4. Doprawić pieprzem, maggi, majerankiem i ewentualnie solą.

6.     5. Na blasze do pieczenia ciast (lub do innych pojemniczków) położyć pokrojoną marchewkę, mięso i zalać wywarem z żelatyną.

7.     6. Postawić w chłodne miejsce do stężenia.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin