Any� Any� gwiazdkowaty (badian) - pochodzi z Azji Po�udniowej. Jest wiecznie zielonym drzewem, a jego kwiaty maj� barw� od blado��tej do czerwonej. Po przekwitni�ciu tworz� si� owoce, kt�re kszta�tem przypominaj� gwiazdki. W krajach Dalekiego Wschodu any� ro�nie dziko. Uprawia si� go w Chinach, Japonii i na Filipinach. W sklepie mo�emy kupi� ca�e, suszone owoce (gwiazdki) lub ich kawa�ki. Trudno je jednak znale��. Zmielony any� jest dost�pny grupowo w przyprawie 5 smak�w. Any� biedrzeniec Ta ro�lina podobna do kopru wydaje owoce o smaku i zapachu podobnym do badianu. Przyprawy te mo�na stosowa� zamiennie. W kuchni wi�kszo�� z nas zna zapach i smak any�u z cukierk�w i lizak�w. Jest on zbli�ony do fenku�u (kopru w�oskiego), tylko bardziej ostry i nieco pal�cy. Chi�czycy cz�sto dodaj� any� do da� z drobiu i wieprzowiny. To r�wnie� doskona�a przyprawa do pieczonych kurcz�t, ryb, a tak�e czystych zup. Mo�na dodawa� go do da� z por�w. Any�em aromatyzuje si� likiery (np. Pastis), gumy do �ucia oraz inne wyroby cukiernicze (ciastka, lizaki).
d.ceberek