WANILIA.txt

(1 KB) Pobierz
Wanilia p�askolistna


Pochodzi z Meksyku oraz �rodkowej i Po�udniowej Ameryki. Aztekowie przez wieki u�ywali jej jako przyprawy i leku.

Naturalna wanilia jest bardzo droga. Uzyskuje si� j� z owoc�w ro�liny z rodziny storczykowatych, kt�rej kwiaty mog� by� zapylane tylko przez kolibry lub sztucznie. Owoce kszta�tem przypominaj� d�ugie str�ki. Po zerwaniu s� bezwonne, a dopiero w trakcie obr�bki nabieraj� wyj�tkowego aromatu. Maj� s�odkawy smak i ciemnobr�zowy kolor.

  
W sklepie 

Mo�emy kupi� wanili� naturaln�, syntetyczn� oraz w postaci cukru waniliowego. Laski wanilii powinny by� ciemne, gi�tkie i aromatyczne. Zapach syntetycznej wanilii jest nieco "ci�szy", ale taka przyprawa jest du�o ta�sza od naturalnej.

W kuchni 

Wanilia nale�y do najbardziej aromatycznych przypraw. Jej zapach jest delikatny, ale trwa�y, a smak nieco gorzki, korzenny. Wanilii u�ywa si� g��wnie do s�odkich wyrob�w. Trudno wyobrazi� sobie bez niej smak lod�w, krem�w, budyni�w, jogurt�w, ciast i s�odkich sos�w. Przypraw� mo�na ��czy� z cynamonem, imbirem i go�dzikami. Laski wanilii mo�na te� gotowa� z p�ynem, kt�remu chcemy nada� odpowiedni zapach i smak.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin