Arabskie pierniczki
Składniki:
- 4 jaja - 3/4 szkl. cukru - 1/2 szkl. oleju - 3 szklanki mąki razowej ( dałam pszenną razową ) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia( dałam 1 ł.) - 0,5 łyżeczki cynamonu - 0,5 łyżeczki soli - 0,5 szklanki daktyli bez pestek - 0,5 szklanki migdałów - 0,5 szklanki orzechów włoskich - 0,5 szklanki suszonych moreli - ziarno sezamu do posypania wierzchu caisteczekUbić 3 jaja z cukrem, dodać olej, mąkę wymieszaną z proszkiem i cynamonem a na koniec posiekane bakalie.Przełożyć ciasto na stolnicę. Podzielić je na dwie części, z każdej ulepić wałek długości 35 cm i grubości 5 cm. Ułożyć oba wałki na papierze pergaminowym, pozostawiając 2-3 cm odstępu pomiędzy nimi.Roztrzepanym jajem posmarować wierzch każdego wałka a następnie posypać sezamem.Piec 20 min. na środkowym poziomie piekarnika w temp. 175 stopni C.Odstawić na 5 min do ostudzenia, następnie pokroić na kawałki grubości 2 cm.Ponownie ułożyć na blaszce i piec kolejne 15 min. w tej samej temperaturze.
Paulinka9000